Mooie prentenboeken winter

Mooie prentenboeken winter

Brrr, het is koud! De tijd om met een boek dicht bij elkaar te kruipen en te lezen. Of om over te werken in de klas. Ik zet een aantal mooie prentenboeken winter voor je op een rij met tips om ermee aan de slag te gaan. 

Mooie prentenboeken winter

Kolletje & Dirk Koning winter valt in het water

Kolletje & Dirk Koning winter valt in het water

Kolletje & Dirk Koning winter valt in het water van Pieter Feller en Natascha Stenvert is een leuk voorleesboek over de winter zoals het vaak in Nederland is, nat en koud. Gelukkig valt er ook sneeuw in een verhaal, die je dus goed kunt voorlezen als het wel heeft gesneeuwd. De verhaaltjes sluiten helemaal aan bij de belevingswereld van kleuters. Kolletje bedenkt dat bijvoorbeeld Sinterklaas wel een regenpak aan zal hebben in de regen. En Dirk zegt dat hij niet klein is als meneer De Jong hem ‘kleine vriend’ noemt. Precies wat kleuters ook vaak zeggen! Opa vertelt een mooi verhaal over Koning Winter die ooit in het water viel en nu te oud is om voor een goede strenge winter te zorgen. De kinderen hangen aan zijn lippen.

Bestel het boek hier.

Tips

 • Verzin zelf een verhaal over Koning Winter en vertel het aan de kinderen. Of bedenk samen met de kinderen een verhaal over Koning Winter.
 • Maak net als Kolletje voer voor de vogels. Een pindaslinger maak je makkelijk door gaatjes in de pinda’s te maken en hier een touw of wat wol doorheen te rijgen.
 • Maak zelf nepsneeuw en laat de kinderen ermee spelen.

Wit

Wit

Het boek Wit van Cees Kranen en Paula Gerritsen wordt een klassieker, denk ik. Het komt uit 2012, maar nog veel kinderen zullen hiervan gaan genieten. In het verhaal stormt prinses Titia op een dag naar buiten. De hele wereld is wit, het heeft gesneeuwd! In de paleistuin botst ze tegen een grote sneeuwpop op. Het wordt haar allerbeste vriend en ze neemt hem naar binnen. Maar dan wordt het lente…Het sluit heel goed aan op de belevingswereld van kinderen, ze willen tenslotte allemaal wel een sneeuwpop een plekje thuis geven.
Bestel het boek hier.

Tips

 • Maak de sneeuwpop na in de sneeuw, van klei of van nepsneeuw.
 • Vries speelgoed in en laat de kinderen hiermee ontdekken.
 • Houd een warme truien dag en zet de verwarming lager, net zoals prinses Titia. Goed voor de bewustwording van het klimaat en wellicht blijft bevroren ijs wat langer goed.

Het lied van de blauwe pinguïn

Het lied van de blauwe pinguïn

Door de film ‘Happy feet’ weten we nu allemaal dat pinguïns mooie liedjes zingen. Daar gaat het boek Het lied van de blauwe pinguïn van Petr Horacek over. De blauwe pinguïn is anders dan alle andere pinguïns. Niemand wil met hem spelen. Gelukkig vindt hij echte vrienden door zichzelf te zijn. Een verhaal dat prachtig aansluit bij wat we de kinderen graag leren: iedereen is anders en ook iedereen mag er zijn. De illustraties zijn bijzonder mooi. Je voelt de ijzige wind om je oren slaan en de sneeuw op je hoofd vallen. Prachtig om te zien hoe de blauwe pinguïn ontdekt wordt door zijn talent.
Bestel het boek hier.

Tips

 • De illustraties lenen zich ervoor om mooie kunstwerken met de kinderen te maken. Geef de kinderen een zwart papier en witte wasco. Laat ze met vegen en stippen sneeuw tekenen op hun papier. Vervolgens kunnen ze van papier een pinguïn maken die ze erop plakken.
 • Praat met de kinderen over eenzaamheid. Wanneer voelen zij zich wel eens eenzaam? Wat doen ze dan?
 • Praat met de kinderen over vriendschap. Hoe hebben zij vriendschap gesloten?
 • Praat met de kinderen over hun talenten. Waar zijn ze goed in?
 • Organiseer een talentenshow, waarin de kinderen hun talenten kunnen tonen, net als de blauwe pinguïn.

De kleine walvis in de winter

De kleine walvis in de winter

De kleine walvis in de winter van Benji Davies komt eind januari uit en is het vervolg op Prentenboek van het jaar 2017 De kleine walvis, het sluit hier dus perfect op aan! Boy kan zijn grote vriend, de kleine walvis, maar niet vergeten. De vader van Boy gaat weer met zijn boot op visserstocht, maar komt niet terug. Het is al laat en de zee is dicht gevroren. Boy zoekt zijn vader op, maar vindt alleen zijn boot. Gelukkig komen de walvissen, met de kleine walvis, Boy redden en samen gaan ze op zoek naar zijn vader. Bestel het boek hier.

Tips

 • Maak zelf blauwe klei waar de kinderen een walvis van kunnen kleien. Maak ook sneeuwklei waar ze mee kunnen spelen. Ik heb een heel makkelijk recept voor je: DIY KLEI DIE NIET KAN MISLUKKEN
 • Bevries een boot en een walvis in ijs en laat de kinderen ermee spelen.
 • Bevries een grote bak met water. Laat de kinderen met poppetjes (bijvoorbeeld van Playmobile of Lego) het verhaal naspelen.

Wat is jouw favoriete winterboek? 

In dit blog staan affiliate links.

Mooie prentenboeken winter