Musea voor kinderen in Drenthe

Musea voor kinderen in Drenthe

Door Lisanne. Speciaal voor juf Maike mocht ik een blog schrijven over mijn mooie provincie: namelijk Drenthe. Wat is er allemaal voor kinderen te doen in Drenthe? In dit blog licht ik een aantal leuke musea voor kinderen in Drenthe uit. Lees je mee?

Waarom zijn musea juist zo belangrijk voor kinderen? Er zijn meerdere redenen waarom een bezoek aan een museum met je kinderen belangrijk is. Maar de voornaamste reden is dat de creatieve en inspirerende manier waarop kinderen met kunst en informatie leren omgaan. En hier houdt het niet op: kinderen die op jongere leeftijd vaker musea bezoeken, ontwikkelen een grotere belangstelling en komen later dus ook vaker terug. En zeg nou zelf: Een museum is toch een heel leuk educatief uitje voor iedereen? Welke musea zijn er allemaal in Drenthe te vinden? Je kunt ze bezoeken vanuit bijvoorbeeld Land van Bartje of Landal Orveltermarke.

Musea Drenthe

Drukkerijmuseum Meppel

In Meppel vind je het Drukkerijmuseum. Hier is een speciaal programma voor kinderen met o.a. speurtochten en tafels met verschillende werkjes om te maken. In de drukkerij is een kinderdrukkerij aanwezig, zo kun je zelf aan het werk! Je kunt papier scheppen of je eigen naam drukken. Voor meer informatie: bekijk de website van Drukkerijmuseum Meppel.

Bekijk het museum hier.

Het van Gogh huis, nieuw Amsterdam

In nieuw Amsterdam vind je Het Van Gogh Huis. Dit gebouw is openbaar toegankelijk, Vincent van Gogh heeft hier gewoond en gewerkt. Er worden hier onder andere schilder workshops aangeboden voor kinderen. Dit museum is misschien niet geschikt voor jongeren kinderen maar meer informatie vind je hier: het Van Gogh Huis.

Bekijk het museum hier.

Kamp Westerbork

Kamp Westerbork is een herinneringscentrum aan de Joden, de Roma en de Sinti. In het museum leer je alles over de geschiedenis van het kamp en de tweede wereld oorlog. Er zijn regelmatig activiteiten, theatervoorstelling en voor kinderen zijn er met regelmaat speciale dagen. Er is een educatief programma ontwikkelt speciaal voor schoolgroepen, je kunt er allerlei informatie vinden voor het  geven van spreekbeurten, gastsprekers in de les of andere educatieve pakketten. Vooral geschikt voor oudere kinderen. Voor meer informatie: Herinneringscentrum – Kamp Westerbork.

Bekijk het museum hier.

Smalspoormuseum Erica

Juist voor de kleinere kinderen is er het smalspoormuseum op Erica. Voor kinderen is er de kindertrein. Een smalspoorlocomotief die kinderen, onder begeleiding van een ervaren machinist, zelf mogen besturen. Na afloop van het ritje ontvangt ieder kind persoonlijk een machinistendiploma. Super leuk voor de treinliefhebbers, meer informatie vind je hier: Smalspoormuseum.

Bekijk het museum hier.

Speelgoedmuseum

Het speelgoedmuseum in Roden stelt speelgoed tentoon. In Speelgoedmuseum Kinderwereld is veel te zien voor kinderen, zoals antieke poppen, treinen, auto’s, LEGO en oude speelautomaten. Er zijn ook veel mogelijkheden om echt te spelen. Er is een antieke draaimolen en je kunt je uitleven op de buitenspeelplaats. Tevens is er een knutselzolder en een treinpark! Genoeg voor kinderen om te beleven. Voor meer informatie:  Museum Kinderwereld.

Bekijk het museum hier.

Gevangenismuseum Veenhuizen

Bij het gevangenismuseum in Veenhuizen is genoeg te beleven voor kinderen. Je kunt een echte cel van binnen zien, je mag in de boevenbus rijden. Je mag overal in, het gevangenis museum organiseert ook activiteiten als: kinderfeestjes, speurtochten of een escaperoom. Als je meer over dit museum wilt weten kijk dan even op: Gevangenismuseum.

Bekijk het museum hier.

Het hunebedcentrum in Borger

 

In Borger vind je het Hunebedcentrum, hier ga je terug in de tijd van de oerbewoners. Er is een expositie, een oertijdpark en buiten vind je het keienpad en de grootste hunebed van Europa. Zowel binnen als buiten een leuk uitje voor kinderen.
In de buurt van dit museum ligt een leuk wandelpad met uitkijktoren over de omgeving. Je vind meer over deze wandelroute hier: Uitje Drenthe: Kabouterpad Odoorn met uitkijktoren; Poolshoogte.

Het Veenpark in Bargercompascuum

Veenpark

In Bargercompascuum vind je het opluchtmuseum het Veenpark. Hier kun je met je kinderen de geschiedenis van het veen ontdekken. Er zijn kleine huisjes, plaggenhutjes en allerlei ambachten om te bezoeken. Een oude snoepwinkel, een bakkerij en een molen. Je kunt een ritje met de boot en met de trein maken. Genoeg te beleven voor kinderen. Bij het museum is een speeltuin voor de kinderen. Voor mee informatie: Veenpark.

Bekijk het museum hier.

Welk museum zou jij willen bezoek in ons mooie Drenthe?

Dit is een gastblog geschreven door Lisanne. Lisanne is blogger op Gezin met vijf. Zij is moeder van drie kindjes en op haar blog neemt zij je mee in haar iets wat chaotische leventje en behandeld zij opvoedvraagstukken of schrijft zij over leuke uitjes (veelal in Drenthe). Met een knipoog en op een ludieke manier neemt zij je mee in haar huishouding van Jan Steen. Lisanne probeert juist het ouderschap te normaliseren en laat zien dat het bij niemand perfect gaat. Laten we elkaar juist helpen in de meest moeilijk taak van het leven: kinderen opvoeden! Gezin met vijf is een heus feministisch platform voor en door vrouwen! Kom je ook een kijkje nemen?