Nationale voorleesdagen 2015: tips voor op school en thuis

Dit jaar zijn de Nationale Voorleesdagen van 21 tot en met 31 januari. Boer Boris gaat naar zee is gekozen als prentenboek van het jaar 2015. En er zijn nog tien leuke boeken in de Prentenboeken top 10. Je leest hier tips voor thuis en op school om met de Nationale Voorleesdagen aan de slag te gaan. 

Tips Nationale voorleesdagen 2015

Dat ik lezen ontzettend belangrijk vind, lees je vaker op jufmaike.nl. Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Grijp dus de Nationale Voorleesdagen aan om voor te lezen totdat je tong op je schoenen hangt.

Kleuteruniversiteit

Project Snel naar huis, kleine muis

Snel naar huis, kleine muis staat in de prentenboeken top 10.
Voor de Kleuteruniversiteit heb ik een project geschreven bij het boek. In het project vind je lessen voor peuters en kleuters op het gebied van taal, rekenen, bewegingsonderwijs en creatieve vakken.
Verruim de woordenschat, rijm met kleine muis, doe spelletjes met de ogen van de dieren, volg een speciale route in de klas en laat het boek tot leven komen in de gymles.
Bestel je het pakket? Laat het me weten! 

En er zijn meer projecten te vinden voor de voorleesdagen op de Kleuteruniversiteit. Zo is er een mooie digibordles over Snel naar huis, kleine muis. Heel goed te gebruiken bij het project.
Pas maar op dat dit boek je niet bijt als je de digibordles of het liedje gebruikt in de klas.

En natuurlijk, er zijn ook mooie projecten te vinden over Boer Boris gaat naar zee. Een uitgebreid kleuterproject en zelfs een pakket voor peuters.

Tips om het voorlezen spannend te maken

Maak er een bijzonder voorleesmoment van door het op een speciale manier aan te bieden.

  • Bij ons op school mogen alle kinderen een kussentje mee nemen van huis. De kinderen uit de bovenbouw lezen de kinderen uit de onderbouw voor. Altijd een groot succes!
  • Maak een tent van doeken in de klas of thuis. Leg er allemaal kussens en (prenten)boeken neer. Dit is de voorleesplek! Kruip er met z’n allen in en lezen maar. Je kunt dit ook als leeshoek gebruiken tijdens de voorleesdagen.
  • Zet (elektrische) kaarsen in de kring of bij je in de buurt van de bank. Doe alle lichten uit, zodat het lekker donker is. Lees voor bij het kaarslicht. Hang glow in the dark sterren op voor een extra effect.
  • Laat iemand anders voorlezen. Nodig de directeur bij je uit in de klas. Vraag de buurvrouw voor een kop koffie en laat haar voorlezen. Of vraag een echte boer als je het prentenboek van het jaar wil gebruiken.
  • Lees op gekke plekken voor. Staat je kind onder de douche? Lees daar voor! Lees eens een boek voor in de huishoek. Of ga naar buiten (als het weer het toe laat) en lees daar je boek. Lezen kan overal!
  • Laat het kind het verhaal voorspellen. Of stop met voorlezen in het midden van het boek en laat het kind het verhaal verder vertellen.

Meer tips

Vind je op Pinterest!

Visit Maike Douglas-Westland’s profile on Pinterest.


Heb jij nog leuke voorleestips?