Nationale voorleesdagen 2019: activiteiten voor peuters

Nationale voorleesdagen 2019: activiteiten voor peuters

Het Prentenboek van 2019 is Een huis voor Harry van Leo Timmers. Yvonne schreef 10 tips: Nationale voorleesdagen 2019; activiteiten voor peuters. 

In januari worden de jaarlijkse Nationale Voorleesdagen 2019 gehouden. Elk jaar wordt er door de bibliotheken een boek uitgekozen dat Prentenboek van het Jaar mag zijn. Daarnaast kiezen ze nog negen boeken voor een heuse prentenboeken top 10. Lees meer op de officiële pagina over de Nationale Voorleesdagen.

Nationale voorleesdagen 2019: activiteiten voor peuters

Het Prentenboek van het Jaar is voor 2019 geworden: Een huis voor Harry door Leo Timmers. Het boek gaat over Harry, een kat die nooit buiten komt. Op een dag maakt hij kennis met Vera, een vlinder. Ze gaan tikkertje spelen en Harry raakt de weg kwijt. Tijdens zijn zoektocht naar huis komt hij van alles tegen. Zal hij zijn huis weer terugvinden?

Naast het voorlezen van het boek is het ook belangrijk om je activiteiten aan te passen aan het verhaal. Zo zorg je ervoor dat peuters, naast het luisteren en kijken naar het verhaal, ook actief aan de slag kunnen met onder andere het uitbreiden van hun woordenschat.

10 tips

1. Lapjeskat

Maak een lapjeskat. Print deze tekening van een kat uit. Zorg voor ‘lapjes’ in verschillende kleuren. Lapjes kun je maken van vliegerpapier, papier of vilt. Deze lapjes kunnen de kinderen op de tekening plakken. Zo maken ze een lapjeskat.

Lapjeskat Nationale Voorleesdagen

Lapjeskat activiteit bij ‘Een huis voor Harry’

2. Vlinder

Maak een vlinder met een koffiefilter, waterverf of verdunde plakkaatverf en een knijper.
Knip het koffiefilter open zodat het filter vanzelf de vleugels van de vlinder vormen en laat het met de verf in verschillende kleuren verven. Knijp het smalle deel van het koffiefilter tussen de knijper. Teken een gezichtje op de knijper en maak eventueel voelsprieten van chenilledraad.

3. Katten zoeken

Print de kaartjes met de verschillende katten uit voor de Nationale voorleesdagen 2019. Lamineer ze. Je kunt met deze kaarten verschillende spelletjes doen.
– Speel er memory mee. Pas het aantal combinaties aan op het niveau van je peuters.
– Geef elk kind een kaart (zorg wel voor kloppende combinaties voor je de kaarten uitdeelt) en
laat zelf steeds een kaartje zien. Praat over de kat die je op de kaart ziet (kleur ogen, kleur haar, etc.)
en kijk of de peuters zien of zij dezelfde kaart hebben als getoond wordt.
– Geef elk kind een kaart en laat de kinderen door elkaar lopen en zo diegene zoeken die hetzelfde kaartje heeft. Maak dit wat moeilijker voor de oudere kinderen door elkaar de kaart niet te laten zien, maar vragen te stellen over de kat op de kaart en zo te ontdekken of ze dezelfde kat hebben.

Katten Nationale Voorleesdagen

Katten activiteit bij ‘Een huis voor Harry’

4. Huisjes tellen

Nationale voorleesdagen 2019: activiteiten voor peuters

Print de huisjes uit. Lamineer ze. Je kunt nu verschillende spelletjes doen met deze kaartjes.
Gebruik bij de jongste peuters de kaarten tot en met vijf.
Bij de oudere peuters de kaarten tot en met twaalf.
– Laat de peuters de stippen tellen en er dan hetzelfde aantal blokjes of een ander voorwerp bij leggen.
Ook leuk om de afbeeldingen van de katten erbij te gebruiken. Bij een huis met twee stippen kunnen twee katten bijgelegd worden, etc.
– Laat de huisjes op de juiste volgorde van de dobbelstenen leggen.
– Gooi met een dobbelsteen en laat het huisje met hetzelfde aantal stippen erbij zoeken.
– Voor peuters die al interesse hebben in cijfers kunnen de cijferkaarten erbij gebruikt worden. Laat deze kaarten bij het juiste huis leggen.

Huisjes Nationale Voorleesdagen

Huisjes activiteit bij ‘Een huis voor Harry’

5. Looseparts of kleikaarten vlinder

Nationale voorleesdagen 2019: activiteiten voor peuters

Print de kaarten uit voor Nationale voorleesdagen 2019. Lamineer ze. Gebruik de kaarten in combinatie met klei. Laat de vlinders versieren met verschillende vormen klei. Of gebruik ze met loose-parts. Je kunt dan mooie pailletten, knopen en ander materiaal gebruiken om de vlinders te versieren.

Vlinder Nationale Voorleesdagen

Vlinder activiteit bij ‘Een huis voor Harry’

6. Staart ‘tikkertje’

In het boek spelen Harry en Vera tikkertje. Met peuters is tikkertje spelen met de ‘normale’ regels nog best moeilijk. Vaak ontstaat er spontaan meer dan één tikker. Je kunt ook de kinderen allemaal staarten geven. Gebruik daarvoor ‘team’lintjes die vaak in de gymzaal liggen en stop deze een stukje in de broekrand. Nu hebben alle kinderen een staart die ze van elkaar kunnen afpakken.
Zijn alle staarten afgepakt dan begin je gewoon weer opnieuw. Of de kinderen mogen daarna de ‘staart’ van de juf afpakken!

7. Vlinderdans

Zoek muziek waarbij je als vlinders kunt dansen. Voorbeelden zijn: Droomvlucht van de Efteling, Orinco Flow van Enya en deze middeleeuwse muziek is ook erg ‘vlinderachtig’!
Geef de kinderen allemaal slingers van stroken crêpepapier of maak zelf danslinten van stroken stof. Laat ze met de muziek dansen door de gymzaal. Dans zelf mee en laat je lint bewegen: hoog of laag, snel of langzaam, kleine rondjes of grote rondjes.

8. Huizen bouwen

In het boek worden verschillende huizen benoemd. Print verschillende huizen uit van internet en hang deze op in de bouwplaats. Bouw met je peuters de verschillende huizen na; grote, kleine, stevige huizen, etc.

9. Plattegrond van de klas

In het boek staat ook een tekening van Harry met een plattegrond waarop hij zijn huis zoekt.
Teken een plattegrond van je lokaal tijdens de Nationale voorleesdagen 2019, maak de verschillende hoeken herkenbaar door er plaatjes van materiaal uit die hoek bij te tekenen of te plakken en laat de peuters zien wat er op te zien is: de verschillende hoeken, het toilet, de kring, etc. Laat bij het vrij spelen de kinderen naar aanleiding van de plattegrond kiezen waar ze willen spelen.

10. Ons eigen huis

Laat alle peuters een foto van hun huis meenemen met voorkeur waar ze zelf ook op staan. Neem ook zelf een foto mee van je huis. Hang ze op een plek waar de kinderen de foto’s goed kunnen bekijken en over de huizen kunnen praten.

Tip:
Betrek ouders bij de voorleesdagen en laat elk dagdeel één of twee ouders voorlezen. Gebruik dan de andere boeken uit de top 10 van de Nationale Voorleesdagen 2019 om te laten voorlezen of kies een ‘gouwe ouwe’. Zoals in mijn top 10 van favoriete prentenboeken

Nationale voorleesdagen 2019: activiteiten voor peuters