Nationale Voorleesdagen 2023: activiteiten en lessen

Nationale Voorleesdagen 2023: activiteiten en lessen

Door Yvonne. Van 25 januari tot en met 4 februari worden de Nationale Voorleesdagen 2023 georganiseerd. Tijdens deze Nationale voorleesdagen staat het voorlezen centraal. Vooral voor jonge kinderen dus, al kun je ook in de bovenbouw werken met prentenboeken. Hier vind je verschillende activiteiten en lessen. 

Nationale Voorleesdagen 2023

Tijdens de Nationale Voorleesdagen 2023, dat dit jaar 20 jaar bestaat, staan prentenboeken voor peuters en kleuters centraal. Elk jaar wordt er een prentenboeken top 10 gekozen.  Van die top 10 is één boek hét prentenboek van het jaar. Tijdens de Nationale Voorleesdagen 2023 is het boek ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ gekozen tot prentenboek van het jaar.

Maximiliaan Modderman geeft een feestje

De titel zegt het al, Maximiliaan geeft een feestje voor de dieren. Ze worden er wel heel vies van. Wat nu? Het boek is vooral voor jonge kinderen geschikt.

Bekijk het boek hier.

Hieronder vind je 10 activiteiten die je kunt doen rond dit boek tijdens de Nationale Voorleesdagen 2023, en natuurlijk ook erna. Bekijk hier informatie over de voorleesdagen. 

Taart

Maak samen een echte taart. Verzin van te voren met de kinderen wat er op de taart moet komen. Bak een grote, ronde cake als basis. Dit kun je op de groep  doen al eerder in de week. Op de dag van je activiteit versier je dan samen de taart met de meegenomen ingrediënten. Eet daarna samen de taart op!

Feestje

Laat de peuters of kleuters het verhaal uit het boek naspelen in de huishoek. Zorg voor feest artikelen zodat ze een feestje kunnen organiseren. Je kunt dan denken aan; een neptaart, slingers, knuffels die de dieren voorstellen, een badje, etc.

Maximiliaan

Modder

Laat de kinderen met modder spelen. Maak modder van wat potgrond en water. Doe dit in de ontdekbak of geef elk kind een eigen plat bakje. Plastic onderschalen van grote bloempotten zijn daar handig voor. Geef de peuters kleine bakjes en lepeltjes. Geef ze na een tijd ook plastic dieren die ze in de modder kunnen verstoppen.

In bad

Deze activiteit laat zich goed combineren met de vorige activiteit. Tijd om nu alles weer schoon te laten maken. De peuters kunnen de dieren, bakjes en lepeltjes wassen in warm water. Doe wat zeepsop in warm water en laat de peuters ontdekken hoe alles weer schoon wordt. Dit kun je natuurlijk ook op een ander moment doen. Laat dan de diertjes uit de modder vies en gebruik ze de dag erna voor deze activiteit.

Trui

Voorleesdagen trui

download

Download hier de trui en print het op stevig papier. Laat de trui vies maken met modder. Dit kan echte modder zijn, maar met bruine verf kan het ook. Als je de peuters dit laat doen met hun vingers en handen dan ontdekken ze zelf ook dat ze ‘vies’ worden. En daarna weer lekker je eigen handen schoonwassen onder de kraan natuurlijk!

Voorlezen

Het zijn tenslotte de Nationale Voorleesdagen 2023 dus er mag nog meer voorgelezen worden dan alleen Maximiliaan Modderman geeft een feestje. Hieronder wat boeken die ook gaan over feest:
Ssst! De tijger slaapt – Britta Teckentrup

Kijk hier voor activiteiten rond het boek Ssst! De tijger slaapt

Een feestje met Dikkie Dik – Jet Boeke
Kikker geeft een feestje – Max Velthuis
Tien regels als je jarig bent – Beth Ferry & Tom Lichtenheld
Het beste feestje van de wereld – Stephanie Moss

Liedje

Maximiliaan geeft een feest
Hij is nooit zo vies geweest
Modder hier, taartje daar
Maar het feest is nog niet klaar
Maximiliaan geeft een feest
Hij is nooit zo vies geweest
(op het wijsje van ‘Olifantje in het bos’)

Versje
Biggetje, biggetje daar in de modder
Hier zit een vlek en daar weer een klodder
Vuil zijn je pootjes, zwart is je snoet
Biggetje, biggetje, vindt je moeder dat goed?
(Bron: onbekend)

Kleurplaat

Kleurplaat voorleesdagen 2023

Download

Ouders

Het is ook belangrijk om ouders te betrekken bij wat er op je groep gebeurd. Ook tijdens de Nationale Voorleesdagen 2023. Je kunt het volgende organiseren en de ouders daarbij betrekken:
– Laat ouders laten meedoen aan het ontbijt dat de Nationale Voorleesdagen altijd opent.
– Nodig ouders uit als de Nationale Voorleesdagen 2023 worden geopend met een (speciale) voorlezer die het boek voor het eerst gaat voorlezen aan de peuters.
– Ouders uitnodigen om samen met de peuters de zelfgemaakte taart te eten, terwijl je het boek voorleest.
– Elke dag van de Nationale Voorleesdagen een aantal ouders uitnodigen om in kleine groepjes voor te lezen. Dit kan een boek zijn wat je op de groep hebt, maar de ouders kan ook een boek van huis meenemen.
– Attendeer de ouders op de activiteiten die de plaatselijke bibliotheek organiseert rond deze Nationale Voorleesdagen.
– Laat ouders boeken inleveren die niet meer worden voorgelezen thuis en organiseer een boekenmarkt waarbij iedereen weer met nieuwe boeken naar huis gaat.
– Deel deze  Lezen met mijn peuter bingo uit en laat de ouders thuis met hun kind bingo halen!

Gebaren

Om het voorlezen te ondersteunen kun je gebaren gebruiken. Kinderen die nog niet ‘talig’ zijn hebben vaak baat bij de gebaren en zullen deze al snel zelf overnemen. Voor het boek Maximiliaan Modderman geeft een feestje kun je de gebaren (en nog vele meer tips over gebarentaal) hier vinden op youtube.

Er staan affiliate links in dit blog.