Nationale voorleesdagen: Feestmaal voor de koning

In de aanloop van De Nationale Voorleesdagen (27 januari tot en met 6 februari) bespreek ik de prentenboeken van de Prentenboek top 10. Ik schrijf een recensie en geef er tips bij voor thuis, de opvang, peuterspeelzaal en de klas. Feestmaal voor de Koning van Marlies Verhelst en Linde Faas. 

Feestmaal voor de Koning

Feestmaal voor de Koning

In Feestmaal voor de Koning is Koning Leeuw jarig. Hij geeft een feest en de vogelspin zorgt voor het malste stukje vlees om de taart af te maken. Als hij even weg loopt om het vleesmes te pakken, blijkt dat lekkere stukje vlees weg te zijn. De vogelspin gaat op onderzoek uit. Want wie heeft er van de taart gesnoept? Is het de gorilla, de krokodil of de giraffe? Drie keer raden wie de snoepert blijkt te zijn.

Wat vind ik?

Ik las het boek in mijn klas voor en de kinderen zaten er meteen helemaal in. De illustraties van Linde Faas zijn heel grappig en spreken de kinderen aan. Herhaling in een prentenboek is altijd goed. Telkens stelt de vogelspin zich de vraag: Wie heeft er dan van de taart gesnoept? Na een aantal keer zeiden de kinderen uit mijn klas het zinnetje al na. Je ziet van elk dier wat het eet, leerzaam.
Een heerlijk boek als je ‘gewoon’ eens zin hebt om voor te lezen of bij het thema dieren.

Tips

Thuis

 1. Praat over de verschillende dieren. Waar komen ze vandaan? Waar leven ze? En wat eten ze?
 2. Praat over verjaardagen. Wat mag je wel en wat mag je niet op je verjaardag?
 3. Mag je van de taart snoepen voordat het feest begint als je jarig bent?
 4. Praat over de verjaardag van het kind. Wat eten de kinderen graag op hun verjaardag?
 5. Welke dieren zien de kinderen nog meer op de illustraties? Zou de vogelspin daar aan kunnen vragen of ze van de taart hebben gesnoept. Waarom wel of niet?

Op school

 1. Laat de kaft zien. Vraag de kinderen voor wie het feest is. Wie is de Koning?
 2. Laat de eerste bladzijde met al het eten erop zien. Laat de kinderen vertellen wat het eten is en of ze het lekker vinden.
 3. Maak de taart na van bijvoorbeeld klei. Laat zien dat de taart van smal naar breed gaat.
 4. Laat de kinderen een taart ontwerpen (tekenen) die zij graag willen voor hun verjaardag.
 5. Er staat een kameleon bij de giraffe. Laat de kinderen vertellen welke kleur die aanneemt bij de verschillende dieren.
 6. Praat over het voedsel van de dieren. Wat eet de krokodil wel graag bijvoorbeeld?