Nationale voorleesdagen: Sneeuwwitje breit een monster

Sneeuwwitje breit een monster. In De Nationale Voorleesdagen (27 januari tot en met 6 februari) bespreek ik de prentenboeken van de Prentenboek top 10. Ik schrijf een recensie en geef er tips bij voor thuis, de opvang en de peuterspeelzaal.

Sneeuwwitje breit een monster

Sneeuwwitje breit een monster

Sneeuwwitje is dol op breien. Ze breit sokken voor iedereen. Op een dag wil ze eens iets nieuws, ze maakt ineens geitjes. Mevrouw Schaap vindt het helemaal niets. Ze moppert volop op het breiwerk. Sneeuwwitje raakt van streek en breit en breit maar door. Ze blijkt een wolf gebreid te hebben die mevrouw Schaap opslokt. Wat moet ze nu doen? Sneeuwwitje komt met een leuke oplossing. Te leuk om alvast te verklappen :).

Wat vind ik?

Wat een origineel verhaal! Een verhaal over breien kom je, zeker in deze tijd, niet vaak meer tegen. Ik kan het nog een beetje, maar heb het al lang niet meer gedaan. Om het verhaal te snappen, moet je wel wat weten over breien. Een mooie gelegenheid om het breien ter plekke in de klas te laten zien. Ik vind het namelijk vooral een boek voor kleuters. Voor peuters is het boek te ingewikkeld. Annemarie van Haeringen kreeg er een zilveren penseel voor en dat is niet voor niets. Wat een juweeltjes, die illustraties! Je zou de bladzijdes stuk voor stuk ingelijst aan je muur kunnen hangen.

Tips

  • Sneeuwwitje is wit. Praat met de kinderen wat nog meer allemaal wit is. Wat zou Sneeuwwitje van witte wol kunnen breien?
  • Leg de kinderen uit wat het betekent als je de draad kwijt bent. Dat komt van het breien vandaan, een prachtige woordspeling.
  • Zorg voor een aantal breipennen en maak er muziek mee, net zoals in het boek. Tikketikketikke, etc. Laat de kinderen een notatie bedenken voor hun getik met de breipennen.
  • Leg uit wat afhechten is.
  • Laat de kinderen een zelfbedacht (wollen) monster tekenen.
  • Laat de kinderen zelf een monster maken van wol. Ze kunnen kleine stukjes wol knippen en dit op een papier opplakken. Het is leuk om hier wiebeloogjes op te plakken.
  • Vraag aan de kinderen wat zij zouden breien als ze Sneeuwwitje waren.