Naturkraft Denemarken

Naturkraft Denemarken

Als je de site van Naturkraft bezoekt, denk je wellicht: ach, leuk museum over de natuurkrachten. Maar het is veel meer dan dat, echt een beleveniscentrum. We trokken er kort voor uit, maar eigenlijk konden we er wel de hele dag blijven, zeker met mooi weer! Je ontdekt spelenderwijs de krachten van de natuur je leert over duurzaamheid, natuur en het klimaat.

Wat is Naturkraft?

Naturkraft ligt in Ringkøbing, vlakbij het strand van Søndervig in West Jutland, Denemarken. We reden een prachtige route langs de smalle strook van Denemarken waar het leek op een enorm uitgestrekt Waddeneiland vanaf Landal Seawest. Wij waren er in mei, dan is het op maandag gesloten, maar de rest van de dagen open tot 16.00 uur. In juli en half augustus is Naturkraft elke dag open. Het was er erg rustig, omdat de Denen geen vakantie hadden. We hadden dus volop de ruimte om te spelen, wat je er ook veel kunt doen. Dat verraste mij!

Naturkraft Denemarken

Naturkraft is een belevenisruimte, zowel binnen als buiten. Alles draait om het spelen met de krachten van de natuur. Dat begon voor ons buiten al. Het was die dag niet zo lekker weer, maar bij aankomst werd het al snel droog. We startten bij de windturbine. En die kom me toch een partij hard! Net of je in een echte storm stond, we hadden er veel lol mee en de kinderen wilden het een aantal keer proberen. Het bootst de wind na, dus deze sterkte zou ook echt kunnen!

Buiten

Maar er is nog veel meer te ontdekken buiten! We hadden nog meer op de planning staan die dag, maar toen het opklaarde hadden we nog veel langer kunnen spelen. Onze kinderen vonden het pontje dat je zelf moest trekken natuurlijk helemaal leuk. Er was een supersnelle glijbaan om de zwaartekracht te ontdekken. Een kabelbaan en zelfs hangmatten om in te zitten en te schommelen. Ook lag er overal speelgoed in het zand, dus kinderen kunnen zich uren vermaken. Er liepen wat watertjes waar de kinderen naar de dieren konden kijken, waterspeeltuinen en een grote koepeltent.

Naturkraft

In de koepeltent kon je allerlei proefjes doen, zowel voor oudere als jongere kinderen. Zo zocht onze zoon uit waarom ijsblokjes sneller smolten op bepaald materiaal en maakte onze dochter een windmolen. Je kon een button verdienen na het proefje en ook die mocht je zelf maken. Ik moet ook echt zeggen: de medewerkers waren zo enorm vriendelijk! Ze hielpen ons overal bij, stonden ons heel aardig te woord én de kinderen kregen bij de uitgang ook nog wat educatief materiaal waar ze in Naturkraft in het groot mee konden spelen.

Binnen

Binnen Naturkraft was echt het deel met meer informatie en dus ook meer te leren door te lezen en te ervaren. Het begint met een grote levensboom met eromheen kunst. Die legt uit dat er veel verschillende ideeën naast elkaar bestaan in de wereld van de mensheid. Zoals religie, maar ook wetenschap. Er is ook binnen veel te spelen, vooral met constructiemateriaal. Maar we vonden het ook erg leuk om op de interactieve plaat steden te bouwen. Je legde blokjes met natuur, huizen of graan neer en zo bouwde je een grote stad. Je kon natuurlijk ook kiezen voor meer natuur. Want de gevolgen van een grote stad was meteen te zien: het ijs in het midden begon te smelten en overspoelde alle steden. Boven kon je ook invloed uitoefenen door een politicus te spelen. Je gaf dan aan bijvoorbeeld meer te willen doen met duurzaamheid.

In het café kunnen de kinderen ook spelen met constructiemateriaal. Hier kun je duurzaam eten uit de omgeving, maar je mag buiten ook je eigen eten en drinken gebruiken. Je kon gratis een bakje met insecten krijgen om te eten. Ik at het hele bakje leeg, vond het wel lekker en het zit vol eiwitten ;).

Je betaalt €13,- voor kinderen en €17,- voor volwassenen. Je kunt je zeker wel ruim een dagdeel vermaken in Naturkraft.

Bekijk Naturkraft hier

We kregen de activiteit van Visit Denmark en Visit Vesterhavet.