Nee zeggen vergt moed

Nee zeggen vergt moed

Waar zeg jij lastig nee tegen? Deze week nog kreeg ik de vraag of ik een dag extra wilde komen werken. Dus twee dagen in de week een vaste groep. Het waren alleen niet de dagen dat ik opvang had voor de kinderen én ik heb het deze maand extra druk met bijvoorbeeld congressen waar ik op spreek. Dus wist ik dat ik NEE moest zeggen. En dat vind ik nog best moeilijk. Want schuldgevoel en wat als diegene me straks niet aardig meer vindt? Maar het moet, ik kies op dat moment voor mijzelf. Nee zeggen vergt moed, maar je kunt het wel leren.

Nee zeggen vergt moed

Ik vind nee zeggen soms zo moeilijk! Ik heb dan ook wel eens de neiging om arrogant over te komen, omdat ik zo resoluut nee zeg. Dat is dan eigenlijk vooral om mijzelf te overtuigen dat ik de juiste beslissing neem, ook al twijfel ik er dus eigenlijk over. Nee zeggen is razend moeilijk als je het tegen iemand moet zeggen waar je tegenop kijkt, als er van alles van je wordt verwacht of als je ergens heel enthousiast over bent. Maar het moet, want ik heb als reminder voor mezelf: 

Als ik aardig ben voor iedereen, ben ik niet aardig voor mezelf.

Schuldgevoel?

Laten we eerst onderzoeken waardoor het bij jou komt dat je het moeilijk vind om nee te zeggen. Ben je bang voor wat de ander zal zeggen? Komt het door je opvoeding –> altijd aardig ja en amen moeten zeggen? Wil je laten zien dat je alles kunt? Wil je je bewijzen? Aardig gevonden worden? Of, zoals bij mij, eigenlijk allemaal? 

Grenzen

Als je niet vaak genoeg nee zegt ga je je eigen grenzen over. En we kennen allemaal de burn-out cijfers in het onderwijs, bekijk ze hierEigenlijk gaat het er dus niet om of je wel aardig gevonden wordt of niet. Het gaat erom of je goed voor jezelf zorgt en voor jezelf opkomt. Anders werk je niet op een prettige manier, kun je niet voor de volle 100% voor de klas staan of val je uit.

Als je geen nee leert zeggen, bepalen anderen je agenda. Hoppa, stressmodus aan en een verminderd gevoel van autonomie, denk maar aan de zelfdeterminatietheorie die ook voor jou geldt.

Leer nee zeggen

Dus ja, misschien vind je directeur je je even een beetje onaardig als je nee zegt. Maar je maakt jezelf er wel blij mee. En uiteindelijk is het dan ook fijner en beter voor iedereen. De directie is veel verder van huis als jij uitvalt. En weet dat je er altijd op mag terugkomen, ook als je ja hebt gezegd. Vertel dan dat je te snel ja zei, uit enthousiasme bijvoorbeeld, maar dat het je toch niet lukt. Maar deze werkt het beste, zodat je er nog even over na kunt denken: 

Mag ik er even over nadenken? Ik laat het je … weten

Ja met een voorwaarde

Vind je het dan toch nog lastig om nee te zeggen? Zeg dan ja met een voorwaarde. Ik zeg ja, maar dan lever ik de groepsplannen een weekje later in. Of: ik zeg ja, maar dan heb ik wat hulp nodig met kijken wat ik kan laten vallen. Of: als ik nu ja zeg, dan betekent dat dat ik geen tijd heb om de cadeautjes voor Sinterklaas te regelen. Welke taak heb je liever dat ik doe?

Hier vind je ook wat tips hoe je nee kunt zeggen.

Nog beter nee leren zeggen

Wil je ook meer inzicht in je taken zodat je ook beter onderbouwt nee kan zeggen? Wil je prioriteiten leren stellen en een betere balans tussen school en thuis? Bekijk dan de cursus Relaxt voor de klas waar je de diepte mee in gaat.