Nieuw in Europa-Park 2024

Nieuw in Europa-Park 2024

Europa-Park is ons favoriete pretpark, dat lees je hier. Ook dit jaar werden we weer uitgenodigd om langs te komen en de nieuwe attracties van 2024 te checken. We hebben veel toffe dingen gezien en mogen meemaken.

Wat is Europa-Park? 

Europa-Park is Duitslands grootste attractiepark, waarin 17 Europese landen in themagebieden tot in de kleinste details zijn nagebouwd. Wij vinden het een heel tof park, omdat het heel groot is en voor elke leeftijd leuke attracties heeft. Omdat het zo groot is, worden bezoekers goed verspreid. Vorig jaar in dezelfde tijd was het wel minder druk dan dit jaar in 2024. Nu moest je op veel achtbanen toch wel langer dan een half uur wachten, vorig jaar konden we bij veel meer attracties zo doorlopen. Europa-Park ligt in het Zwarte Woud op ongeveer zes uur rijden van Utrecht. 

Nieuw in Europa-Park 2024

Voltron

Voltron

Toen wij in Europa-Park waren, was echt net de Voltron Nevera powered by Rimac geopend. Er stonden dan ook flinke wachtrijen voor deze enge, maar hele stoere achtbaan. Uiteindelijk heeft onze oudste met zijn vader 45 minuten in de wachtrij gestaan, dus viel het ook wel weer mee. Het is een splinternieuwe strike coaster, die nog nergens ter wereld vertoond is. Het draait om next level storytelling en innovatieve technieken. 

Even wat cijfertjes: 

– Steilste lancering ter wereld (105°)
– Een van de lanceerachtbanen met de meeste over-de-kop-elementen ter wereld (zeven)
– Langste lanceerachtbaan in Europa (1385 meter), je wordt dan ook achteruit gelanceerd
– Langste achtbaan met over-de-kop-elementen in Europa (zesde langste achtbaan met over-de-kop-elementen wereldwijd)
– Met drie versnellingssecties is de achtbaan recordhouder in Europa
– Met vier versnellingen is de achtbaan recordhouder in Duitsland

De achtbaan is toegankelijk voor bezoekers vanaf acht jaar, met een minimale lengte van 1,30 meter. Zij worden onder andere vier keer gelanceerd (waaronder één keer verticaal en één keer achterwaarts) met een snelheid tot 90 km/u, gaan zeven keer over de kop en voelen zich gewichtloos op ruim dertig meter hoogte, gedurende ruim twee seconden.  

Het verhaal draait om Nikola Tesla die de wisselstroom ontdekte. Samen met zijn maatje ontwerpt hij een toren om zichzelf te kunnen teleporteren. In de wachtrij van de Voltron zie je veel elementen van dit verhaal. Ik durfde niet in de achtbaan, maar onze oudste wel met zijn vader. 

L (10 jaar): De Voltron is echt heel leuk, maar je wordt er wel duizelig van. Het is de engste achtbaan die ik ken. De looping was heel vet en de opgeving van de wachtrij was echt heel cool, zag er mooi uit! 

Kroatië

De nieuwe achtbaan Voltron is de hoofdattractie in Kroatië: het nieuwe Europese themagebied. De achtbaan slingert in volle vaart door een authentiek Kroatisch landschap met rotsen, eeuwenoude gevels en andere decoraties. Er staat een nieuwe ijssalon ‘Sunce i Lavanda’ met meer dan 20 ijssmaken. Je staat hier binnenkort ook oog in oog met een bedrieglijk echte animatronic (driedimensionale figuur) van Nikola Tesla. Deze neemt je mee op reis door het verhaal van zijn opwindende uitvinding. Ook vind je een nieuwe interactieve familietentoonstelling ‘Croatian Inspiration’ wat gaat over de vele Kroatische uitvindingen. 

Themagebied Oostenrijk

Stiekem was het nieuwe themagebied Oostenrijk al af en toe open toen wij er waren. Maar ik moet eerlijk bekennen dat we hier niet zijn geweest door de wat lange wachttijden. Ook hier, omdat het dus niet altijd open is. Het was best warm, dus de Tiroler Wildwaterbaan hadden we graag bezocht. De familie Mack (eigenaar van het park) vond het belangrijk om de waterbaan en de Alpenexpress Enzian na de brand van vorig jaar weer zo op te bouwen zoals het publiek het kende. De edelsteengrot is ook een van de favorieten van bezoekers, die is dan ook erg mooi geworden heb ik gehoord. Je kunt hier zelf ook mooie edelstenen kopen. In de alpenbergen kronkelen woeste rivieren, brullen hoge watervallen en maken majestueuze rotsen veel indruk. De kloof beslaat een groot gebied (meer dan 2.000 vierkante meter) en de rotspartijen zijn fors (maar liefst 6.000 vierkante meter rotsen).

De ‘Yomi Adventure Trail’ is nieuw, een grote speeltuin met hangbruggen, veel klimelementen, waterpartijen en glijbanen. Het nieuwe avontuurlijke pad (van meer dan 200 meter) leidt dappere ontdekkingsreizigers over rotsen tot wel twaalf meter hoog door de ‘Magische Diamantenkloof’. Je geniet van een prachtig panoramisch uitzicht.

VR achtbanen

Alpenexpress Enzian

Alpenexpress Enzian

Bij de achtbaan Alpenexpress Enzian kun je ook kiezen voor virtual reality, Europa-Park noemt dit Coastiality. Nadat je bent ingestapt in de achtbaan, zet je een VR-headset op. Tijdens de rit gaat er dan voor jou een fantastische, geanimeerde 3D-wereld open. Op hetzelfde moment voel je de G-krachten, de wind en de bewegingen van de rijdende achtbaan. Je kunt kiezen uit verschillende avonturen, waaronder het nieuwe ‘Fina & de Yomi’s – Magische wereld van diamanten’. Tickets voor deze extra VR-beleving zijn verkrijgbaar voor €3,- (bij de ingang van de achtbaan).

Eurosat Phantom of the Opera

Eurosat Phantom of the Opera

In Eurosat, die grote witte bol in het themadeel Frankrijk, kun je sinds kort een geheel nieuw virtual reality-avontuur beleven: ‘Phantom of the Opera’. Hier moest ik in! Ik vind de muziek van the Phantom of the Opera geweldig, ben dol op Andrew Lloyd Webber. Het was dan ook de eerste musical die ik zag, ik was twaalf. Een ervaring om nooit te vergeten. De €7,- die je extra betaald voor deze ervaring had ik er graag voor over. Een grote tip is om al in de ochtend een tijdslot te regelen, want ze zijn snel op. Ik stond om 10.00 uur in de rij en kon zodoende tussen 12.00 uur en 13.00 uur in de achtbaan. 

Ik vond het echt niet normaal zo vet, had het niet willen missen! Je loopt eerst door wat gangen met affiches van de Phantom en kostuums. Vervolgens kom je in een wachtkamer waar je de VR bril al op moet zetten. Ik koos voor Engelstalig zodat ik het verhaal goed kon volgen. Je hebt ook Frans- en Duitstalig. Je stapt meteen de VR wereld in van de opera. Om je heen zie je mensen in kostuums staan, dit zijn de andere achtbaanreizigers, maar dan in de virtuele wereld. Als je te dicht op een ander staat, of op de muur, krijg je rode vlakken te zien. Zo loop je niet tegen elkaar aan. Vervolgens moet je in de achtbaan gaan zitten die er in de virtuele wereld heel anders uitziet, het lijkt of je helemaal alleen bent. De mevrouw naast me snapte het allemaal niet zo goed en raakte me aan. Beetje schrikken wel, maar moest er ook wel om lachen. Ik vind het beter om het verhaal niet te vertellen, want dit is echt een belevenis die je gewoon moet ondergaan. Ik kan je wel vertellen dat je natuurlijk het spook ziet, de muziek hoort en dat het ook behoorlijk eng is. Je ziet alleen de VR wereld, dus het lijkt op de Vogelrock van de Efteling waar je ook niks ziet en niet weet waar je heen rijdt, maar dan dus in een virtuele wereld. Als je een beetje van musical of opera houdt, ga er echt heen, heel vet! Ik kocht dan ook meteen een shirt van de Phantom ;). 

Andere attracties

Het spookslot van Italië wordt helemaal vernieuwd en is in de zomer open. In IJsland is een nieuwe waterspeeltuin. 

Shows

4D film Europa-Park

4D film

Onze dochter vond vorig jaar de 4D film zo tof, dus wilde ze er dit jaar weer heen. We zaten wel per ongeluk bij de Franstalige film, dus verstonden we er veel van. Helaas is er ook alleen nog een Duitse, geen Engelstalige, dus verstaan doe ik toch al niet zoveel haha. De beelden waren wel weer tof, want je ziet het verhaal van Nikola Tesla zoals gebruikt voor de Voltron. De spin die in het verhaal voorkwam was wel erg groot en kwam akelig dichtbij ;). 

Nieuwe ijsshow

Vorig jaar vonden onze dochter en ik de ijsshow al zo mooi, dus wilden we er dit jaar weer heen. We vonden het nog mooier, want de ijsshow Surpri’Ice presents Energ’Ice is ook gebaseerd op het verhaal van Nikola Tesla. Natuurlijk met indrukwekkende choreografieën en trucs met als thema elektriciteit. We hadden de 4D film met hetzelfde verhaal al gezien, bij de ijsshow was wel deels Engelstalig, dus konden we het wat beter volgen. Al sprak de show ook voor zichzelf, was al heel tof om alle trucs te zien, ze lukten ook allemaal. Wij vonden het vooral heel tof dat er drones werden ingezet. Kom ook zeker te vroeg voor deze show, want vooraf word je ook live geëntertaind. 

Zang en buikspreker

Op het plein in Italië zagen we een buikspreker en een show met allerlei liedjes uit films. Konden we mooi zien vanuit onze favoriete koffieplekje. 

Andere shows

De nieuwe illusie-show ‘Misterio’ met Vincent Vignaud in het Europa-Park Teatro zorgt voor verbazingwekkende magie. De nieuwe show ‘Funny Libary Two’ in het Globe Theatre is een succesvol komedie- en acrobatiekspektakel.

Wil je ook naar Europa-Park? 

Bekijk dan alle informatie op deze site. Wij missen het alweer en kunnen niet wachten om weer te gaan.