Nieuwe schooljaar plannen

Nieuwe schooljaar plannen

Je hebt je voorgenomen om er nu eens goed voor te gaan zitten. Het nieuwe schooljaar plannen zodat je niet voor verrassingen komt te staan dit jaar en er relaxt voor staat. Je pakt je agenda bij en dan? Ik vertel je hoe je het zo kunt aanpakken dat je minder werkdruk ervaart dit jaar.

Nieuwe schooljaar plannen

Ken je dat gevoel? Een nieuwe agenda voor je neus waarin nog niks geschreven is en je mag er nu mee beginnen. Heerlijk vind ik dat altijd. Hoewel ik al mijn afspraken in mijn online agenda heb staan, heb ik toch een planner. Er gaat niets boven lekker pennen op een schone bladzijde. Maar natuurlijk kun je ook alleen een digitale agenda gebruiken, dat maakt voor het plannen zelf niets uit.

Wil je je administratie nog sneller doen, eerder naar huis en wil je meer tijd over houden voor je hobby’s?  Bekijk dan Plannen voor leerkrachten.

Schrijf de data erin

Zodra je de jaarplanning weet neem je een rustig moment om alle data in je agenda te zetten. Wanneer zijn de festiviteiten? De rapporten? De gesprekken met ouders? Vervolgens pak je een andere kleur pen of lettertype en blader je een week (of meer) vooruit. Nu plan je in wanneer je eraan gaat werken. Zet een groot kruis op de dag/dagen dat je van plan bent om de rapporten te schrijven, hier kun je niks plannen.

Schrijf ook andere voorbereidingen erin, zoals de Koningsspelen; wanneer bedenk je de spelletjes voor in de klas? Ik schrijf deze voorbereidingen meestal een week van tevoren in mijn agenda, zodat ik ruim op tijd ben. En door het alvast in te plannen, loopt je agenda niet vol met afspraken. Kan niet, je hebt andere taken te doen dan.

Braindump

Houd vervolgens een braindump wat je verder wilt doen dit jaar. Zet een timer op tien minuten en schrijf alles op wat er in je opkomt. Denk aan professionalisering, werkgroepen, dingen voor de klas, zaken die je voor school wilt doen, etc.

Kun je hier al taken uithalen? Plan bijvoorbeeld vast in wanneer je wilt zoeken naar cursussen, wanneer je iets moet doen voor een commissie, zoals een week voor de vergaderingen zoeken naar activiteiten, of wanneer je jouw stukje van het schoolplan gaat schrijven.

Wil je je administratie nog sneller doen, eerder naar huis en wil je meer tijd over houden voor je hobby’s?  Bekijk dan Plannen voor leerkrachten.

Houd die taken klein en zet die stapjes in je agenda.

Voorbeeld:

Je zit in de Sinterklaascommisie en jij hebt als taak om een nieuw pak voor Sinterklaas te bestellen. De eerste taak is dan zoeken naar waar je het kunt bestellen. Stap 2 is offertes aanvragen. Stap 3 is een bedrijf uitkiezen. Stap 4 is dat bedrijf mailen of bellen voor de opdracht. Stap 5 is betalen en wachten op je bestelling ;). Schrijf al die taken uit en zet ze in je agenda, zo weet je precies wanneer je wat moet doen, geen stress!

Een goed nieuw schooljaar gewenst met minder werkdruk! 

Nieuwe schooljaar plannen