6x nieuwjaar in de klas

6x nieuwjaar in de klas

Door Kelly. Het nieuwe kalenderjaar staat bijna voor de deur. Na de kerstvakantie is iedereen hopelijk weer fris en fruitig. Als leerkracht vind ik het leuk om de dag na de kerstvakantie op een gezellige manier met de kinderen te starten. Ik geef je 6 tips om met nieuwjaar in de klas aan de slag te gaan.

Nieuwjaar in de klas

1. Proosten met kinderchampagne

Eén van mijn favorieten is de dag beginnen door met de kinderen te proosten met een glaasje kinderchampagne. Deze kun je op verschillende plekken kopen, bijvoorbeeld bij de Hema. Vaak doe ik de kinderchampagne in een plastic champagneglaasje, zodat het er chique uitziet. Voor het proosten bespreek ik vaak met de kinderen waar we het, het komende halfjaar tot de zomervakantie, op hopen. Deze wens spreken we uit met z’n allen en daar proosten we dan op. Om het helemaal af te maken, zou je de kinderen een mini-appelflap kunnen geven. Maar ook met alleen de kinderchampagne is het al een feest! Ik weet dat niet iedereen dit een goed idee vindt, maar ik vind dat er niks mis is met kinderchampagne zonder alcohol. Ik (Maike) drink ook al jaren geen alcohol meer, maar vind alcoholvrij bier of wijn heerlijk.

2. Een ‘van oud naar nieuw’ poster maken

Kinderen uit de midden- en bovenbouw kunnen vaak al redelijk goed reflecteren op wat er goed gaat en wat nog verbetering behoeft. Je zou de dag na de kerstvakantie met de kinderen een ‘van oud naar nieuw’ poster kunnen maken. Daarop blik je met de kinderen kort terug op het eerste deel van het schooljaar. Wat deden we toen? Wat zeiden we toen? Hebben we bepaalde doelen gesteld en deze wel of niet behaald? En kijk je met de kinderen vooruit naar het tweede deel van het schooljaar. Wat gaan we doen? Welke doelen behoeven aandacht en gaan we aan werken? Wat gaat goed en blijven we doen? Het is weer even een moment, midden in het schooljaar, waarop je de kinderen bewust maakt of houdt van wat je met elkaar wil bereiken.

Aan groepsvorming doen na de kerstvakantie? Bestel het zilveren weken lespakket

3. Sterretje aansteken

Iedereen kent ze wel, de sterretjes die we vaak bij oud op nieuw aansteken. Je kan de kinderen allemaal een sterretje geven en deze aansteken. Voordat de sterretjes aangestoken worden, kan je met elkaar terugblikken op het eerste deel van het schooljaar en vooruit kijken naar het tweede deel van het schooljaar. Samen ga je zo flitsend het tweede deel van het schooljaar in.

4. Onderzoek naar nieuwjaar

Waar komt het nieuwjaarsfeest eigenlijk vandaan? En waarom vieren we dat van 31 december op 1 januari? Waarom is het in Nederland een traditie om met nieuwjaar oliebollen te eten? In de bovenbouw kunnen de kinderen hier goed zelfstandig onderzoek naar doen. Deze lesbrief kan de kinderen hierbij helpen.

5. Kleurplaat 2024

Leg voor schooltijd een happy new year kleurplaat 2024 klaar op de tafels van de kinderen. Leuk om de ochtend na de kerstvakantie creatief mee te beginnen.

6. Begrijpend leestekst over nieuwjaar

Maike maakte voor startende lezers in de onderbouw, groep 3 en groep 4 begrijpend leesteksten met als thema nieuwjaar. Je zou de teksten klassikaal op het bord kunnen lezen, voor-koor-door kunnen lezen of het zelf laten lezen door de kinderen. Vind de begrijpend leestekst over nieuwjaar hier.

Hopelijk heb ik je wat kunnen inspireren. Heb jij zelf nog (andere) leuke ideeën om nieuwjaar te vieren in de klas? Laat dit in een reactie onder deze blog weten.

Uitgelichte Afbeelding van milezaway/Shutterstock