Ode aan de hoofdluisouder

Ode aan de hoofdluisouder

Door Judith. Op de gang staan ze. Ik zie ze aankomen: de luizenouders. Bij het zien van deze super-ouders krijg ik toch altijd een beetje jeuk, maar niet omdat ik niet blij met ze ben…

Hoofdluisouder

Na iedere vakantie opnieuw zijn jullie er weer. Wat fantastisch! Vrijwillig komen jullie iedere keer opnieuw om de hoofden van de kinderen te controleren. Zo hopen we met elkaar een hoofdluisepidemie te voorkomen. Als we een schooljaar geluk hebben komen jullie alleen na de vakantie, bij een besmetting zien we elkaar veel vaker.

Controle

Eén voor één komen de kinderen voor je zitten. Jij staat geduldig achter hen en bekijkt de nek, pony en achter de oren van het kind. Bij het meisje met de keurige vlecht haal je het haar los en bekijk je de bekende plekken, daarna maak je weer een schitterende vlecht in het haar.

Bij de jongen met het korte kapsel ben je snel klaar. Je controleert even en spoelt daarna je handen vol gel af onder de kraan. Zo bekijk je de hoofden van al mijn leerlingen terwijl ik de kinderen een les laat verwerken of even rustig laat lezen in hun leesboek.

Dé knik

Dan volgt waar ik voor vreesde: een hoofdknikje richting de deur. Of ik even naar de gang kan komen. Je vertelt dat alle leerlingen zijn gecontroleerd en dat bij Marietje luizen gevonden zijn. Of ik de ouders van Marietje wil bellen en met hen wil overleggen…… Ik kan er niet aan doen, maar opeens verdwijnt mijn hand naar mijn hoofd en begin ik heel hard te jeuken…

Twee weken later sta je daar opnieuw. Je komt controleren of er geen nieuwe besmettingen zijn en of de hele groep hoofdluisvrij is. Ik ben blij om je te zien, maar mijn hand verdwijnt toch weer naar mijn hoofd…..

Dank je wel!

Dank je wel lieve luizenmoeder of hoofdluisouder, dat je voor de kinderen, ons leerkrachten, maar vooral ook voor al die andere ouders klaarstaat! Zonder jullie hulp zouden we veel meer hoofdluisepidemieën hebben op scholen. Ik hoop dat er zich nog vele andere ouders bij jullie team aansluiten, immers vele handen maken licht werk.

Lees ook: HOE WAS HET OP SCHOOL? ZO VERTELT JE KIND

Afbeelding: Mother treating daughter’s hair against lice Door adriaticfoto

Ode aan de hoofdluisouder