Paul van Loon

Oeuvreprijs voor Paul van Loon

De Kinderboekenweek ligt alweer even achter ons en wat heb ik er weer van genoten! Ik heb niet onder stoelen of banken gestoken dat ik het thema heel tof vond. Toch zit me iets dwars: de (te kleine) rol voor Paul van Loon. 

Griezelen

Wie heeft het thema griezelen naar de kinderen gebracht? Wie schrijft al jaaaaaren griezelboeken? En wie is er al tijden razend populair onder kinderen? Juist: Paul van Loon.

Griezelboeken

Het eerste deel van de griezelbus kwam in 1991 uit. Toen was ik zelf nog maar 6 jaar. Ik las als kind alle boeken van Paul van Loon en ook de boeken van het Griezelgenootschap, waar hij voorzitter van was, verslond ik. Ik las ontzettend veel, maar rende in de bieb toch wel vooral naar het schap met de griezelboeken. Het liefst begon ik daar meteen in een hoekje te lezen, maar werd er vaak door een piepend horloge aan herinnerd dat ik ook weer naar huis moest. Dan maar met een zaklamp stiekem in bed lezen, terwijl ik eigenlijk allang moest slapen.

Lees ook: HERFSTVAKANTIETIP! PAUL VAN LOON IN HET LIMBURGS MUSEUM.

Gruwelijk eng

De Kinderboekenweek was de week van Paul van Loon. Gruwelijk eng, het thema van griezelboekschrijver nummer 1. En toch merkte ik daar niet zoveel van. Tuurlijk, Griezelbus 1 was kerntitel en Paul van Loon had een behoorlijk vol programma deze tien dagen. Maar ik vraag me af of dat andere Kinderboekenweken anders was? Hij had al die weken op zijn minst als VIP behandeld moeten worden.

Oeuvreprijs voor Paul van Loon

Wordt het niet eens tijd voor een oeuvreprijs voor Paul van Loon? Een bekroning voor al zijn jaren werk en voor al die kinderen die hij aan het lezen heeft gebracht en gehouden? De Kinderboekenweek was er het uitgelezen moment voor geweest. Een speciale zetel (of troon) als VIP plek bij het Kinderboekenbal, een beeldje met wat mooie woorden van een of andere hoge pief, of een oorkonde van een van de belangrijke stichtingen voor leesbevordering?

Maar het kan nog. Welke prijs bedenken we als oeuvreprijs voor al zijn werk en wie reikt het uit? 

Uitgelichte afbeelding door Kim Roufs

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren