Letterkoekjes bakken

Offerfeest in de klas

Op veel scholen zitten Islamitische kinderen die het offerfeest vieren. Ik vier dan ook regelmatig het offerfeest in de klas. 

Offerfeest in de klas

Vrijdagmorgen bleek ik maar de helft van de klas in het lokaal te hebben. Kinderen van vier die een dagje vrij namen en het offerfeest. Maar tien van de lieverds kwamen in de kring. Wat een klein clubje! En wat een leuke huiselijke sfeer komt dan in de klas!

Feestje vieren in de klas

Ik begon de dag met een kleurplaat kleuren. Ik ben in een groepje gaan zitten en heb een kleurplaat mee gekleurd. Ondertussen ontstaan dan de leukste gesprekken. Zo weet ik dat een kind vaak sprookjes kijkt en ‘Hans en Grietje’ favoriet is. Ik weet nu dat een ander kind het liefste kinderen op de kleurplaat blauw kleurt. Dat een van de kinderen nooit dat bruine meisje van de kleurplaat kan zijn, want ze mag dan wel bruin zijn, maar ze heeft niet van die leuke strikjes.
En dat weer een ander kind de vorige dag lasagne heeft gegeten met, jawel, rode saus!

Buitenspelen

Bij het buitenspelen hebben we een grote berg bladeren gemaakt. Ik rende er als eerste doorheen, tot grote hilariteit van de kinderen natuurlijk. Later hielden we een bladergevecht, wat leidde tot veel blaadjes, lieveheersbeestjes en zand in mijn haar.

Koekjes bakken!

Later op de dag roken mijn buurvrouw, ook een kleuterklasjuf, en ik een heerlijke koekjesgeur onze kant opkomen. De kleuterjuffen van de andere kant hadden koekjes gebakken. Het was voor ons een ‘o ja’, momentje. We hebben thema eten, het is offerfeest, dus weinig kindjes in de klas, koekjes bakken dus! Een aantal leerlingen van groep 8, die een invaljuf hadden, ook vanwege het offerfeest, liepen ook hun neus achterna. Zodra m’n buurvrouw en ik besloten hadden om ook te bakken, stonden ze al in mijn klas om te komen helpen.

Flip de beer kijken

We keken eerst ‘Koekjes bakken met ‘Flip de beer’‘. Mooi filmpje waarin de kinderen precies kunnen zien hoe je deeg voor de koekjes maakt.

Bakken maar!

De kinderen vertelden mij wat er in de beslagkom moest en ik mengde het. Natuurlijk hebben alle kinderen hun handen gewassen. Ze kregen een stukje bakpapier met hun naam erop en een stukje deeg. Ik gaf ze geen opdracht, ze mochten er zelf mee aan de slag. Voornamelijk de groep 2 kinderen gingen ook echt los. Zonnetjes werden er gemaakt. Er kwamen hele mooie bloemen tevoorschijn en andere mooi versierde cirkels. Leuk dat ze al zoveel zelf kunnen bedenken om te maken. Ik was wel benieuwd of alles heel bleef in de oven. Gelukkig kwamen de koekjes er in de goede vorm uit. Het eten ervan was natuurlijk een feest. Ik vroeg ze om wat over te houden voor later of voor familieleden. Dit had ik eigenlijk niet hoeven vragen. De lieverds hadden zelf ook al bedacht om te delen met zus, moeder, oma, vader, broer. Een van mijn leerlingen nam pas na aandringen van mij een klein muizenhapje. Alles was ten slotte toch voor haar moeder en zus? Lief dat ze aan anderen denken!

Na het koekjes-bak-feest hadden we nog wat tijd om buiten te spelen. Ik eindigde de dag als paard. De kids om de beurt op mijn rug, rennend het plein over. Goed voor mijn workout, gierende kinderen op mijn rug.

Wat een heerlijk gezellige dag!