Ontdek de wetenschap met de flipperkast

Ontdek de wetenschap met de flipperkast

Willemijn mocht het boek Ontdek de wetenschap met de flipperkast reviewen. De box bestaat uit een boek en een bouwpakket.  

Ik beschrijf het bouwproces en deel mijn ervaringen over het spelen met de flipperkast.

Ze beschrijft het bouwproces en deelt haar ervaringen over het spelen met de flipperkast

Het boek zit aan de doos vastgeplakt. Aan de achterkant van het boek zit een doos. In de doos zitten alle onderdelen van de flipperkast. Toen ik de flipperkast er uit haalde, waren er al een aantal onderdelen losgegaan. Ik moest voorzichtig zijn, want ik wist niet precies welk onderdeel ik wel nodig had en welke niet.

Aan de slag!

Nu was het toch echt tijd om te beginnen aan de flipperkast. Er zitten in de doos vellen van karton en vellen van dik papier. Gelukkig gaan de onderdelen op nummer, dat maakt het makkelijker. Ik had een slechte start: onderdeel 1 ging al lastig in onderdeel 2 en onderdeel 3 wilde niet blijven zitten. Gelukkig ging het vanaf onderdeel 5 wel goed en had ik pas weer ruzie met onderdeel 36. De stevige stukken karton waren goed in elkaar te zetten, de onderdelen van dik papier waren heel lastig. Na een uur priegelen en stoeien is het me gelukt om de flipperkast af te maken. Als je deze flipperkast wilt maken, moet je hier echt de tijd voor nemen.

Om het helemaal levendig te maken, heb ik het ook gefilmd.

Het boek Ontdek de wetenschap met de flipperkast

In het boek wordt eerst uitgelegd hoe een flipperkast werkt. Daarna worden de wetten van Newton uitgelegd. Verder zijn er hoofdstukken over hefbomen, eenvoudige machines, afremmen, stuiteren, energie en andere krachten. Bij elk hoofdstuk wordt het onderwerp met veel visuele ondersteuning uitgelegd. Ook is er aan het einde van elk hoofdstuk een Doe het zelf! waarbij een proefje wordt uitgelegd dat met weinig materiaal thuis uit te voeren is.

Mijn ervaringen

Zoals misschien al is doorgeschemerd hierboven, is dat ik het jammer vond dat niet alle onderdelen van stevig karton waren. Nu snap ik dat stevig karton wat lastig te buigen is, maar toch. Nu zit bijvoorbeeld het (dikke) elastiekje om de bal af te schieten aan een dun stukje papier. Hierdoor moet je het elastiekje vaak opnieuw vastmaken.

Positief

Ik ben ook positief over de flipperkast! De flipperkast werkt net zo goed als een echte, de flippers lijken er goed op en staan net als normaal niet tegen elkaar aan. Het afschieten van de bal heeft wel wat extra aandacht nodig, maar de bal schiet hard weg. De helling in het midden van de kast is een echte uitdaging om de bal op te krijgen. Het is me gelukkig al wel gelukt! Het is me nog niet gelukt om de bal door een rad te laten gaan…

Wil je ook de flipperkast maken? Hieronder volgt enige informatie:

Titelinformatie:

Ian Graham – Ontdek de wetenschap met de flipperkast
Box + boek | ISBN 978 90 245 7309 7 | € 19,99 | Leeftijd: tot 12 jaar

www.facebook.com/lsamsterdam
www.twitter.com/lsamsterdam
www.lsamsterdam.nl