Op de boot van Sint samenleesboek

Op de boot van Sint samenleesboek

Een boek dat aansluit bij kleuters, waarvan ze zelf de woordjes kunnen lezen, er komen gekleurde pieten in voor en er moet ook nog iets van techniek in zitten. Dat is nogal een opdracht. Zwijsen krijgt het voor elkaar met het boek Op de boot van Sint. 

Samenleesboeken

Samenleesboeken zijn boeken die je als volwassene met een kind leest. Het kind leest de eenvoudige tekst voor, de volwassene de moeilijkere tekst. Bepaalde woorden komen regelmatig terug, die kunnen dus ook alleen gelezen worden. De boeken zijn ook heel leuk om met een oudere broer of zus te lezen.

Techniek

Het boek is ontstaan in samenwerking met de stichting Kinderen Lezen Techniek. Hun doel is: De belangstelling voor techniek van kinderen van vier tot twaalf jaar te bevorderen door middel van het uitgeven van boeken en andere voor kinderen aantrekkelijke gedrukte of anderszins vermenigvuldigbare uitgaven over de wondere wereld van de techniek.

Op de boot van Sint

De boot van Sint is vol.
Alle pakjes liggen door elkaar.
Opruimpiet roept boos:
‘Grote pakken hier, kleine pakjes daar!’
Maar dan doet de boot opeens heel raar.

Elke bladzijde heeft een kort verhaal. Zo gaat het over de boot die blijft drijven, het inpakken van cadeaus en
Naast het grote verhaal staan makkelijk te lezen woorden waarin de techniek wordt uitgelegd, zoals een drijfband en een opblaasbare boot.

Er komt niet alleen techniek in het boek voor, maar ook rekentaal. Zo willen de pieten cadeautjes inpakken, maar dan moeten ze wel meten met het papier. De boot kantelt bijna en dan wordt licht en zwaar uitgelegd. Dit kun je in de klas of thuis goed uitspelen.

Je kunt in het boek bladeren op de website van Zwijsen.

Wat vind ik?

Ik vind het knap dat er zoveel techniek uitgelegd kan worden in een boek door de schrijver, Anneke Scholtens. Drijven en zinken, wielen die rollen, licht en zwaar en zweven. De tekst is leuk geschreven en past goed bij de kleuters. Vooral naar het einde toe vormen de teksten een leuk verhaal.

Het illustratie duo ivan & ilia ken je van bijvoorbeeld van Opa en oma Oelewapper. Zij maken leuke, herkenbare illustraties met behulp van echte foto’s.

Voor de prijs hoef je het ook al niet te laten, het is maar €7,50.

Koop het boek bij Libris.