Op de schouders van reuzen, recensie

Op de schouders van reuzen, recensie

In de zomervakantie las ik het boek Op de schouders van reuzen. Deze kun je namelijk gratis downloaden bij Didactief! In het boek worden 24 wetenschappelijke artikel over het onderwijs vertaald naar de lespraktijk. Ik doe graag de dingen in de klas die werken, dus was ook heel benieuwd naar dit boek. 

Op de schouders van reuzen

Het boek helpt om de hersenen van kinderen op de beste manier aan te spreken belooft de achterflap. Paul A. Kirschner en twee wetenschappers: Luce Claessens en Steven Raaijmakers schreven het in 25 artikelen. Artikelen over 24 reuzen, de pioniers van van de cognitieve psychologie.

Dankzij crowdfunding door 10 onderwijsstichtingen, 1 Pabo en de PO-Raad kan elke leraar in het PO beschikken over deze uiterst toegankelijke gids.

Wat leer je?

Op de schouders van reuzen bestaat uit 24 kernartikelen over leren en onderwijzen van de laatste decennia, vooral uit de cognitieve psychologie. Het is onderverdeeld in vijf secties: hoe onze hersenen werken, eigenschappen van leerlingen die leren bevorderen, hoe de sociale (leer)omgeving leren beïnvloedt, welke leeractiviteiten leren ondersteunen en hoe je als leerkracht leren kunt ondersteunen. Het 25e en laatste artikel behandelt de tien hoofdzonden van de didactiek.

Wat vind ik?

Ik vind het Op de schouders van reuzenvooral duidelijk en helder. Ik was bang dat het zware kost zou zijn, het gaat ten slotte om onderzoek. Maar de schrijvers hebben het op zo’ manier uitgelegd dat het fijn te lezen is en goed te begrijpen. Soms “pakte” ik het niet helemaal, vooral als er bijvoorbeeld statistiek besproken werd. Maar daar ben ik dan ook niet zo goed in ;). Volgens het boek heb ik hier extra instructie voor nodig. Ik vond het in ieder geval fijn om te lezen en weet nu meer wat ook echt werkt in de praktijk. Dat geeft ook rust, want je hoeft dan ook niet meer alles te doen. Doe vooral wat werkt in de klas!

Er wordt veel herhaalde in het boek, handig want ook dat blijkt uit onderzoek: dat werkt!

Wat ik ook fijn vind, is dat er QR codes in staan naar meer informatie en andere artikelen over hetzelfde onderwerp. Aan het einde van het artikel staat ook heel duidelijk wat je in de klas kunt doen. Ook een lijstje om “in te lijsten” met hele praktische tips die je zo in de klas kunt hangen om jezelf af en toe te helpen herinneren.

Op de schouders van reuzen, recensie

Mijn “boek” ziet er zo wel wat rommelig uit en het grappige is dat er in een van de artikelen staat dat onderstrepen niet werkt om het te leren ;).

Ik leerde onder andere dat kennis en instructie natuurlijk heel belangrijk zijn, dat je moet blijven oefenen tot het inslijt, maar dat je ook niet het werkgeheugen moet overbelasten, dat je kinderen op weg helpt door een probleem op te delen in stapjes en dat je hiervoor scaffolding voor kunt inzetten.

Voordal ook de tien hoofdzonden achterin het boek zijn interessant om te lezen, hier staat wat je in ieder geval niet moet doen.

Ik ga dit boek in ieder geval vaker lezen om het te laten beklijven ;).

Download Op de schouders van reuzen!

Ik raad dus zeker aan om het boek te downloaden en te lezen! Vooral omdat het echt geen zware kost is, je leert snel wat werkt in je klas.