Op magische vakantie met de Bosjuweel – vakanties voor mensen met een beperking

Het is duidelijk vakantie. Ik zit meer in de tuin dan achter de computer. En ik ruim meer op in huis, dan dat ik blogs schrijf. Maar dat is niet het enige wat ik doe in de zomervakantie. Elk jaar ga ik mee op een vakantie van de Bosjuweel. Dit is een organisatie die creatieve vakanties verzorgt voor mensen met een verstandelijke beperking. 

Elk jaar zijn er vakanties in allerlei thema’s. Je kunt op theatervakantie, op muziek- en dansvakantie, zelf beauty & welness komt aan bod en is erg populair.
Dit jaar ga ik mee op de ‘Magiers en feeën vakantie’. Met een (kleuter)juffenhoofd komen er al snel allerlei leuke magische ideeën bij me op. En voor de Pabo studeerde ik SPH.

Ik bedenk het programma niet alleen. Het team bestaat uit vier vrijwilligers en een professionele kracht. Deze keer ben ik niet de enige kleuterjuf en de andere vrijwilligers weten ook van aanpakken, dus het programma is zo vol.

We beginnen de week met een voorstelrondje. Dit doen we door een toverstok door te geven. Je merkt dat de gasten meer durven te zeggen als ze een ‘spreek’stok in handen houden. Ook door de week heen. Als je af en toe de stok doorgeeft, komen ook de stille mensen aan bod. Dit zou je natuurlijk ook mooi in de klas kunnen gebruiken.

Elke dag komt een fee op bezoek. Zij is haar toverhoed kwijt en om deze terug te vinden moeten we als groep elke dag een opdracht doen. Een soort verhalend ontwerp dus.
Natuurlijk moeten we als echte magiers en feeën verkleed. We hebben voor iedereen een oorkonde. De mooiste, de leukste, de gezelligste, etc. Dat wordt een mooie fotosessie!
De oorkondes:
toverachtige
griezelige
sierlijke
bijzondere
grappigste

Vrolijkste
Goochelende

Betoverende
Duistere

Snoepige
Blinkendste
Liefste
Mooiste Magier

Een van de vrijwilligers geeft ons een ware cursus vliegen. Ik ben benieuwd wat we gaan leren! We gaan ook allerlei goocheltrucs leren, hopelijk toveren we elkaar niet weg.

Natuurlijk doen we ook echte vakantie-uitjes, zoals naar de dierentuin, winkelen en zwemmen. Voor de bingo maak ik elk jaar dankbaar gebruik van de bingokaarten van Juf Sanne. Plaatjes zijn vaak een stuk overzichtelijker dan cijfers voor de gasten.

Het programma maak ik in picto’s voor de gasten. Zo is het voor hen duidelijk en overzichtelijk wat we gaan doen. Ik leg het programma ‘s morgens bij het ontbijt uit. Kijk hier voor een voorbeeld Dagprogramma in picto’s.

Ik vind het altijd een fantastische week. Je maakt zoveel mee en je hebt zoveel lol met de gasten. Elk jaar kom ik weer bij de Bosjuweel terug, het is fantastische organisatie met hele vriendelijke mensen. Elk jaar een vakantie mogen doen, voelt als een warm bad.

Ik heb er zin in!