Op reis met de auto in het onderwijs: waar let je op?

Op reis met de auto in het onderwijs: waar let je op?

Velen van ons reizen dagelijks met de auto. Ook de kinderen in jouw klaslokaal zullen bijna dagelijks met de auto vervoerd worden. Maar wat weten zij nu écht van het reizen met de auto? Wat hier allemaal bij komt kijken? Op het gebied van veiligheid? En voor de oudere kinderen misschien zelfs al het belang van een goede autoverzekering?

In het onderwijs zijn we verantwoordelijk voor het stimuleren van de ontwikkeling van jongere kinderen. Dat betekent niet alleen leren lezen en rekenen, maar ook het wereldwijs maken van kinderen. Ze alles leren over onze wereld. De dingen die dagelijks zonder nadenken worden gedaan. Zo ook reizen met de auto. Hoog tijd om daar dus één of meerdere lesjes aan te wijden. Maar wat zijn elementen die je dan mee kunt nemen? Waar let je bij jongere en oudere kinderen op?

Alles leren over auto’s met kleuters

In de kleutergroepen zal er waarschijnlijk veel interesse zijn in auto’s. Ze vinden ze mooi, gaaf en misschien zelfs wel heel erg stoer. In de kleuterklassen is het dan ook met name belangrijk om de regels met betrekking tot veiligheid door te spreken. Leg bijvoorbeeld uit dat zij op een verhoger of in een autostoel moeten worden vervoerd en waarom dat zo is.

Kleuters hechten vaak veel waarde aan het daadwerkelijk ondervinden van een les. Het is daarom een goed idee om enkele ouders te regelen om met alle kleuters een rondje te rijden. Leg tijdens dit ritje uit waar alle knoppen in de auto voor dienen. Waarom het zo belangrijk is dat ze een gordel dragen en leg tegelijkertijd uit waar je op let tijdens het autorijden. Denk aan de snelheid, voorrangsregels, goed naar links en naar rechts kijken, enzovoorts. Op die manier geef je de kleuter meer inzicht in het wel en wee tijdens het rijden en zullen zij ook meer waarde hechten aan hun eigen veiligheid in de auto.

Eenmaal op school aangekomen, kan er natuurlijk ook nog goed geknutseld worden. Maak bijvoorbeeld allemaal een tekening van de dingen die zijn opgevallen tijdens het rijden. Of knutsel een autootje en voeg hier de dingen aan toe die de rit veiliger maken. Denk aan autostoeltjes, gordels, enzovoorts. Een thema waar je werkelijke alle kanten mee op kunt.

Auto’s bij de oudere kinderen

Bij de oudere kinderen zijn regels met betrekking tot de veiligheid vaak wel bekend. Daarom kan juist bij deze groep dieper op andere regels worden in gegaan. Weten zij bijvoorbeeld dat het in Nederland verplicht is om de auto te verzekeren? Waarom zou dat zijn? En welke verzekeringen zijn er precies? Leg kort uit wat een WA verzekering, WA beperkt casco verzekering en allrisk verzekering inhoudt. Laat de kinderen vervolgens zelf bedenken waarom je voor een bepaalde verzekering zou kiezen en wanneer enkel een WA verzekering volstaat. Op die manier introduceer je ze langzaam in de wereld van dit ene vervoersmiddel waar ze bijna dagelijks gebruik van maken, maar verder nooit echt bij stil lijken te staan.

Dit is een #jufmaikead.