Op wereldreis in eigen huis

Op wereldreis in eigen huis

Door Marjan. Alle kinderen in Nederland volgen nu thuisonderwijs, maar wat kun je verder nog doen? Veel ouders werken van thuis uit en moeten schipperen met hun tijd. Hier in huis gaan we regelmatig op wereldreis in eigen huis. Normaal gesproken doen we dat in vakanties, maar nu iedereen het zonder sport, scouting en sociale contacten moet doen, hebben we besloten om nu op wereldreis te gaan; in onze gedachten.

Op wereldreis in eigen huis

Het idee kreeg ik via een collega, die dit al heel lang met haar kinderen doet. Een week lang op wereldreis. Je bedenkt naar welke landen je in je hoofd wil reizen. Elke dag staat er een land centraal. De eerste keren maakte ik een eenvoudig blaadje waar de kinderen dan opschreven welk land het was, de vlag kleurden en opschreven wat de hoofdstad en de taal was. Toen ze wat ouder werden, kon ik er nog wat opzoekvragen aan toevoegen. Zo zochten ze op welke taal er gesproken wordt, hoeveel inwoners het land heeft en welk eten speciaal is voor het land.

Nu ze alle drie op het voortgezet onderwijs zitten, heb ik er nog een rijtje met woorden en standaardzinnetjes aan toegevoegd, die ze mogen vertalen in de hoofdtaal van het land. En het leukste deel van de dag is dat we een diner eten in iets dat speciaal is voor het land van de dag.

Voorbeeld 1: Italië

Op de dag dat we naar Italië reisden in ons hoofd, spraken we samen over de bovenstaande vragen. De kinderen gingen enthousiast op zoek naar de antwoorden. Het avondeten werd een goed gevulde lasagne. Uiteraard gemaakt door onze dochters. Op wereldreis in eigen huis houdt in dat je ‘s avonds vertelt waar je volgende dag bent. Zo kunnen ze in hun hoofd naar het volgende land reizen.

Voorbeeld 2: Ghana

De Europese landen zijn erg voor de hand leggend, dus we wilden ook een land in Afrika bezoeken. Dat werd Ghana. Het was een stuk moeilijker om daar alle informatie over te zoeken. Als avondeten kregen we Jollof rice, een recept dat ik op internet vond. Het eten viel erg in de smaak!

Groep 3/4

Groep 3/4 wereldreis

Download groep 3/4

Groep 5/6

Groep 5/6 wereldreis

Download groep 5/6

Groep 7/8

Groep 7/8 wereldreis

Download groep 7/8

Corona

Nu we allemaal thuis zitten vanwege het coronavirus, herinnerde ik me onze wereldreis in eigen huis. Dit is echt iets om nu te doen. Je bent er niet veel tijd mee kwijt en eten moet je toch halen. Ik heb 3 verschillende downloads gemaakt. Een is voor kinderen van groep 3 en 3, de tweede voor groep 5 en 6 en de andere vanaf groep 7. Uiteraard moet je zelf even kijken wat het beste bij jouw kind past. Heb je ook nog kleuters in huis? Die kunnen ook prima de vlag kleuren of misschien wel maken met strijkkralen.

Mocht je dit gaan doen als het weer gewoon vakantie is en je gewoon de deur uit kan, is het ook leuk om af en toe een uitstapje eraan vast te knopen. Zo gingen wij op dag van Ghana naar het Afrikamuseum.

Fijne reis allemaal!

 

Thuisonderwijs aardrijkskunde: op wereldreis in eigen huis; Werkbladen voor groep 3/4, 5/6. 7/8