Opa en oma feest kinderboekenweek

De kinderboekenweek 2016 komt eraan. Vanaf nu plaats ik elke donderdag een bericht in aanloop naar deze fantastische tien dagen in thema ‘Voor altijd jong’. Vandaag: Opa en oma feest kinderboekenweek. Met leuke activiteiten om de opa’s en oma’s te verwennen. 

De kinderboekenweek leent zich er goed voor om alle lieve opa’s en oma’s van de kinderen eens in het zonnetje te zetten. Organiseer een speciale dag voor ze waarop ze verwend worden, ze voorlezen of hun talenten showen.

1. Verwendag

De kinderen organiseren zelf een verwendag voor hun opa’s en oma’s. Ze bedenken welke hapjes er komen en maken deze zelf. Ze bedenken hoe ze hun opa’s en oma’s kunnen verwennen, bijvoorbeeld met een voetenbadje en mooie muziek. En ze maken natuurlijk leuke knutsels voor ze.

2. Talentenshow

Iedereen heeft een talent, de opa’s en oma’s ook! Organiseer een talentenshow voor de grootouders in de klas of de school. Hier showen ze wat ze kunnen. Er wordt natuurlijk hard gejuicht, er is een jury die iets vertelt over de talenten en er is een prijs voor de beste performance. Het boek De grote oma talentenshow is hierbij een aanrader.

3. Voorleesochtend

Natuurlijk zijn de opa’s en oma’s de beste voorlezers. Nodig ze uit om te komen voorlezen in je klas. Je kunt een opa of oma vragen die voor de hele klas voorleest. Of alle opa’s en oma’s die kunnen en laat die rouleren langs alle kinderen. Laat de kinderen een kussentje mee naar school nemen, zodat ze lekker kunnen zitten. De kinderen mogen ook zelf een boek kiezen dat ze graag voorgelezen willen hebben.
Zorg voor een hapje en een drankje voor de opa’s en oma’s, verwen ze ook een beetje.

opa en oma feest kinderboekenweek

4. Spelletjesochtend

Organiseer een spelletjesochtend met de opa’s en oma’s. Doe bijvoorbeeld alleen Oud-Hollandse spelen, zoals spijkerpoepen, koekhappen, snoephappen en broekhangen. De opa’s en oma’s staan bij de spelletjes of lopen met de groepjes kinderen mee.
Je kunt ook de kinderen spelletjes mee laten nemen van thuis die ze dan in de klas met hun opa of oma spelen.

5. Geschiedenis

Opa’s en oma’s kunnen goed vertellen over vroeger. Laat ze bijvoorbeeld boeken meenemen van hun jeugd die ze voorlezen. Of laat ze apparaten van vroeger meenemen die ze nog hebben, zoals een typemachine. Nodig ze uit om te vertellen hoe het in hun tijd in de klas was. Misschien moesten ze nog wel op zaterdag naar school? Of hoe gingen ze naar school als het heel hard vroor buiten?

6. High tea

Opa’s en oma’s zijn dol op lekker eten. Organiseer een high tea voor ze. Laat de kinderen meehelpen en maak muffins, sandwiches, zet chocolaatjes klaar en maak grote potten thee (buiten de klas). Je kunt de kinderen en de vaders en moeders ook vragen om thuis iets voor te bereiden.
De kinderen kunnen van tevoren bordjes of placemats maken door op karton een tekeningen te maken. Je kunt het eventueel lamineren.

Veel plezier met de opa’s en oma’s!