Opgeruimde klas: tips

Opgeruimde klas: tips

Door Manon. De vakantie komt ten einde en we beginnen weer vol frisse moed aan een nieuw schooljaar. Een nieuw schooljaar met een aantal goede voornemens. 1 daarvan is ; Ik wil een opgeruimde klas! Maar hoe? 

Opgeruimde klas

Aan het eind van het schooljaar hebben we er niet altijd zin in, maar we proberen natuurlijk allemaal zoveel mogelijk er voor te zorgen dat onze klas zo goed mogelijk is opgeruimd voor of tijdens het inrichten. Alle papieren en spullen van afgelopen schooljaar bergen we op of gooien we weg. We kijken eens goed rond in ons lokaal wat we allemaal weer verzameld hebben. En geloof me, dat is bij ons leerkrachten een heleboel! Opruimen dus! Voordat het nieuwe schooljaar begint zorgen we er voor dat onze klas weer netjes opgeruimd is, en dat alle spullen weer klaar staan voor de nieuwe groep. Fijn, een frisse klas! Maar hoe houden we onze klas nou opgeruimd? Hieronder vind je wat tips!

Klassen taken

Omdat we in de klas allemaal verantwoordelijk zijn voor een opgeruimde klas is het goed om kinderen mee te nemen in het opruimen van de klas. Bedenk welke taken er dagelijks zijn om er voor te zorgen dat de klas weer netjes is. Denk bijvoorbeeld aan het vegen van de vloer, het uitdelen van de spullen die mee naar huis moeten, het uitzetten van de computers. Maar waar kinderen ook prima mee kunnen helpen is het opruimen van de vensterbank, het rechtzetten van de tafels maar ook van de leesboeken en het ordenen van de kasten. Dat alles zorgt er ook voor dat je klas er opgeruimd uit ziet. Om hier een beetje een structuur in te krijgen zou je gebruik kunnen maken van Takenbazen, een idee wat ik ooit vond op Pinterest.

Bureau

Zorg dat je elke dag na lestijd kort de tijd neemt om je bureau op te ruimen. Alle handleidingen weer op hun plek, de nakijkstapels even ordenen, pennen en potloden weer in het pennenbakje en meteen ziet je bureau er al een stuk netter uit. Dat is voor jezelf natuurlijk fijn, je werkt prettiger aan een opgeruimd bureau, maar ook ziet je lokaal er de volgende dag meteen opgeruimd uit. Heb je op je bureau veel losse spullen staan zoals een pennenbakje, een plakbandhouder of een klein bakje met allemaal rommeltjes? Deze kun je allemaal samen op een dienblad zetten, dan hoort het bij elkaar en zijn het niet allemaal losse dingen.

Kasten in een opgeruimde klas

Zorg ervoor dat je in je klas voldoende dichten kasten hebt. Spullen die er rommelig uit zien geef je een vaste plek in een dichte kast. Zeker materialen die je niet dagelijks nodig hebt doe je in dichte kasten. Misschien moet je zelfs overwegen om deze spullen niet in je lokaal op te bergen maar mogelijk ergens anders in school. Kijk ook eens naar hoeveel spullen je op een kast hebt staan. Vaak oogt dat ook minder opgeruimd. Kunnen deze spullen ook in een kast staan? Is het nodig dat ze daar staan? Ook hier geldt, de spullen die je er wil laten staan kun je centreren door ze op een dienblad te zetten of in ieder geval bij elkaar.

Eenheid voor een opgeruimde klas

Zorg dat je veel spullen van hetzelfde materiaal hebt of in dezelfde kleur. Je bakken in de zelfde kleur, de bloempotten in dezelfde kleur. De inlevermandjes in dezelfde kleur en ga zo maar door. Ook is het fijn als je allemaal dezelfde soort tafels en stoelen en soms zelfs ook kasten in je klas hebt. De eenheid geeft rust en een opgeruimd gevoel. Verschillende soorten en kleuren materiaal maken het druk en onrustig.

Aan de muur

In veel klassen hangt er van alles aan de muur. Posters met daarop leermiddelen zoals de tafeltjes, of het metriek stelsel. Posters voor de aankleding, van dieren, of kinderboeken of iets in die trant. Werk van de kinderen, tekeningen of schilderijtjes. Verjaardagskalender, stappenplannen, regels en afspraken en ga zo maar door. Vraag je bij alles af of het nodig is dat het er hangt. Of hangt het er al zolang dat de kinderen het niet eens meer zien? Veel materiaal aan de muur ziet er vaak rommelig uit, met minder posters aan de wand heb je ook meteen een opgeruimde klas.

Zorg daarna dat alles wat er nog wel moet hangen netjes hangt. Dingen die bij elkaar horen groepeer je en hang je op dezelfde hoogte en netjes recht. Kies er misschien voor bij alles wat je ophangt een achtergrond vel er achter maken in 1 kleur. Dat geeft eenheid. Ook kun je zorgen voor een eye catcher! Daar wordt het oog naar toe getrokken, en de rest van de klas is dan al minder in beeld.

Opruimen is ook weggooien

Als je dingen in je klas wil opruimen omdat je plek wil maken en om te zorgen dat je een opgeruimde klas hebt, dan moet je ook dingen weggooien. Je hoeft niet alles te bewaren en vaak moet het dan ook gewoon weg. Als je iets wat je niet meer nodig hebt op een andere plaats neer zet dan is het dus niet opgeruimd maar verplaatst. Ooit is dat nodig om er achter te komen of het echt weg kan, maar vaak kun je het gewoon meteen weggooien.

Maak plek voor rommel

Het is natuurlijk wel een beetje tegenstrijdig, maar vaak is het een oplossing; maak plek voor rommel. Iedereen heeft wel eens spullen, of kleine dingetjes waar je niet meteen een plekje voor hebt. Of dingen die nog geen vaste plek hebben. Dingen die je wel wil bewaren of waar je nog iets mee moet doen maar waarvoor je niet meteen tijd hebt een goede plek te bedenken. Deze spullen leg je op je rommelplek. Dat kan een doos of lade zijn, maar door deze dingen allemaal bij elkaar te bewaren is het op deze plek wel een rommel maar houd je verder een opgeruimde klas.

Ruim je rommelplek op!

Zorg er voor dat je regelmatig, misschien zelfs wekelijks je rommelplekken opruimt. Als je er voor zorgt dat je een vast moment hebt om je rommelplek(ken) op te ruimen dan houd je jezelf scherp. Zoek er een goede plek voor en bedenk goed of je het wel echt moet en wil bewaren. Zo puilt je rommelplek niet uit en blijft deze overzichtelijk.

Meer opruimtips zie je bij Juf & Meester.

Met deze tips krijg je vast een opgeruimde klas, precies wat we willen!! Heb jij nog meer tips? Ik hoor ze graag!

Afbeelding van Africa Studio/Shutterstock

Opgeruimde klas tips