Overgang van groep 2 naar groep 3

Overgang van groep 2 naar groep 3, tips

Suzanne is net als ik van groep 2 naar groep 3 gegaan met lesgeven. De overgang van groep 2 naar groep 3 vindt ze, terecht, heel groot. Ze beschrijft hoe zij de overgang aanpakt in de klas en geeft ook tips voor de ouders. 

Dit schooljaar had ik het geluk dat ik met mijn groep 2 mee mocht naar groep 3. Iedere leerkracht en ouder weet dat de overgang van groep 2 naar groep 3 heel groot is. Maar nu ik er zelf middenin sta, realiseer ik me pas echt hoe groot die stap in werkelijkheid is.

Structuur in de klas

Natuurlijk had ik in de kleutergroep ook een bepaalde structuur in mijn rooster. Starten met de kring, door met speelwerkuur, fruit eten, buiten spelen, enzovoorts.
In groep 3 is die structuur anders. Kinderen komen binnen en mogen tot de bel iets voor zichzelf doen of werk van de vorige dag afmaken/verbeteren.

Planning van de dag

In ons rooster hebben we geprobeerd om de ochtenden zoveel mogelijk hetzelfde in te delen. We beginnen met taal/lezen, gevolgd door schrijven. Na de pauze wordt er gerekend en de middagen zijn gereserveerd voor onder andere de creatieve vakken, de Vreedzame School en verkeer.

Werken in werkboekjes

De manier van werken in groep verschilt compleet met die van de kleuterklas. Waar we eerst nog voornamelijk handelend bezig waren, werken we nu in werkboekjes.
Van letters schrijven in het zand, gaan we naar letters schrijven in een schriftje.
Van het uitspelen van een ankerverhaal, gaan we naar het volgen van lessen op een digibord.

De balans

De overgang van groep 2 naar groep 3 is ook zo groot met het werken. Een groot deel van de dag speelt zich af achter hun eigen tafel, kijkend op het digibord of luisteren naar instructie.
Niet gek dat een van de vragen in de eerste week was “juf, wanneer hebben we dan speelwerkuur?”
De kinderen moeten heel erg wennen aan de nieuwe structuur. Niet meer steeds spelen, maar stil zitten en luisteren. Geen afmaakbak meer, maar je eigen tafel met laatjes waar je werk in ligt.
We proberen de kloof tussen twee en drie zo soepel mogelijk te laten verlopen.
We verwachten echt niet van de kinderen dat ze ineens de hele dag geconcentreerd kunnen luisteren en zelfstandig hun werk maken.
Een van de belangrijkste dingen bij deze nieuwe groep is het afwisselen van inspanning en ontspanning. Dat doen we door korte beweegspelletjes tussen de lessen door en door de inzet van coöperatieve werkvormen.
We zijn op die manier wel met leren bezig, maar kunnen toch even rondwandelen met een werkvorm als “zoek iemand die”.

Lees ook de serie van Deveney over de overgang van groep 2 naar groep 3. 

We zijn moe!

Aan het einde van de week zijn de kinderen moe. Ze hebben de hele week hard gewerkt, veel geleerd en veel inspanning geleverd. Dat kinderen in de loop van de week vermoeid raken, is dus niet gek.
Het is een bekend fenomeen bij kinderen die net in groep 3 gestart zijn en kan best een tijdje aanhouden, voordat de kinderen gewend zijn aan de nieuwe routine.
Soms moeten kinderen thuis of tijdens de pauzes ook echt even ontladen. Ik merkte afgelopen week tijdens het surveilleren dat de kinderen van groep 3 enorm druk en luidruchtig speelden. Pure ontlading na een ochtend flink concentreren.

Van klein naar groot en andersom

Bij de kleuters waren we het speellokaal gewend. Lekker dichtbij, omkleden in de klas, gymmen in je ondergoed.
Nu moeten we eerst een stukje wandelen. Dan in een kleedkamer omkleden. Je moet zorgen dat je kleren bij elkaar blijven en dat je op tijd omgekleed bent.
En dan sta je ineens in een zaal die wel tien keer zo groot is als dat knusse speellokaal.
De eerste keren stonden de kinderen zich echt te verwonderen over de grote van de zaal en het gegalm dat al het geluid teweeg bracht.
En dan heb je nog het speelkwartier. Vorig jaar waren onze kinderen nog de grootste van het plein, maar nu spelen ze samen met groep 4 en 5 buiten.
Zijn ze ineens weer de kleinsten op het plein en worden soms bijna onder de voet gelopen door de kinderen uit hogere leerjaren.
Overgang van groep 2 naar groep 3, tips

Tips voor ouders

Bij ons op school mogen ouders in de kleuterklas hun kind tot aan hun stoeltje brengen. In groep 3 wordt van ouders gevraagd om afscheid te nemen bij de deur. Dat is even wennen, ook voor ouders verandert er veel als hun kind in groep 3 zit.
Waar je met je kleuter nog vooral aan het spelen was, wordt er nu bijvoorbeeld van je verwacht dat je gaat:
– oefenen met lezen
– woordrijtjes gaat oefenen samen
– samen rekensommetjes maken op de computer
Ouders nemen dus vanaf dit schooljaar op de gang afscheid van hun kind, maar thuis heeft hun kind zijn ouders nog heel hard nodig.
Het is zo belangrijk dat ouders:
– veel voor blijven lezen
– interesse tonen in hun kind
– samen dingen oefenen

Lees ook:  HOE WAS HET OP SCHOOL? ZO VERTELT JE KIND

We willen als leerkracht graag dat kinderen zich optimaal ontwikkelen, maar dat kan alleen in samenwerking met ouders.
We geven de kinderen mee dat we er samen een fijn schooljaar van gaan maken, maar dat is ook de boodschap die we naar ouders uit willen dragen.

Neem de tijd in de klas

Het leuke aan kleuters vind ik dat ze zo puur en spontaan zijn in hun reacties. En gelukkig zijn ze dat in groep 3 nog steeds. Maar het is niet altijd handig om tijdens de rekenles te vertellen over je nieuwe zwembroek of het feestje van oma.
Waar het nog wat wringt is dat ik het spontane van de kinderen graag wil behouden. De ontdekkende en onderzoekende houding van de kleuters gaat helaas niet altijd samen met de structuur en het tempo van de methodes.
Gelukkig hebben we daar op onze school knapmiddagen voor, waarbij we juist op de eigenheid en de talenten van ieder kind in kunnen spelen.
In groep 3 ben je ineens groot. Móet je ineens groot zijn.
Maar stiekem zijn de kinderen nog zo klein en hebben ze hun ouders en juffen en meesters heel hard nodig.
Ben je er als leerkracht van bewust dat er veel gevraagd wordt van de kinderen die net gestart zijn of nog mogen starten in groep 3.
Geef hen en jezelf de tijd om te wennen aan alle nieuwe dingen.
En vergeet vooral niet te genieten!

Afbeelding: Kids raising hand in classroom at school Door wavebreakmedia