Paarse Vrijdag in de klas

Paarse Vrijdag in de klas

Door Jildau. De tweede vrijdag van december is Paarse Vrijdag in de klas. Vooral voor in het voortgezet onderwijs, maar misschien zie jij ook wel leerlingen op school met iets paars? Na het lezen van deze blog ben jij helemaal op de hoogte en heb je voor die dag alvast een leuke reactie en activiteit ín je hoofd en wie weet een paarse muts erop.

Paarse Vrijdag

Een dag waarop leerlingen hun steun kunnen laten zien voor seksuele diversiteit. Dit doen ze door de kleur paars te dragen.  Waarom paars? De kleur paars is gekozen omdat in de regenboogvlag, de vlag die symbool staat voor de homobeweging, de kleur paars staat voor ‘spirit’. In de Verenigde Staten staat Paarse Vrijdag dan ook bekend als ‘Spirit Day’.  Het woord ‘spirit’ kun je vertalen in geestdrift en enthousiasme.

Waarom is een dag als Paarse Vrijdag nodig?

Iedereen heeft recht op een veilige sfeer op school. Of je nu homo, hetero, lesbo, bi, transgender of in dubio bent. Door deel te nemen aan Paarse Vrijdag laat je alle leerlingen weten dat ze altijd gesteund en gehoord worden, wat er ook gebeurt.

Gezien de leeftijd van de kinderen op de basisschool is het ook interessant om de focus iets meer te leggen op de ouders. Zijn er bij jullie op school bijvoorbeeld roze gezinnen? Je zou denken dat dit in 2019 geen probleem meer kan en mag zijn maar toch blijkt uit onderzoek dat roze gezinnen zich niet op iedere school even welkom voelen.

Seksuele diversiteit staat beschreven in de kerndoelen voor het basisonderwijs. Als je als school gebruik maakt van een methode voor seksuele voorlichting komt het onderwerp in elke groep automatisch aan bod. Mocht je los van de methode nog wat extra aandacht aan dit onderwerp willen besteden dan helpen onderstaande punten je wellicht een stukje op weg:

  • Vertel hoe roze gezinnen eruit zien en ga in op vooroordelen.
  • Leer kinderen om open en nieuwsgierig te zijn.
  • Leerlingen zijn vooral geïnteresseerd in voorlichting dat te maken heeft met de eigen situatie en ervaringen van zijn/haar klasgenoten.

Paarse Vrijdag in de klas

Paarse Vrijdag is nog vooral iets van het voortgezet onderwijs, hogescholen en universiteiten. Maar misschien zie jij 13 december wel een leerling met paarse nagellak, een paarse sjaal of paarse schmink door je school lopen.
Het is het mooist als de organisatie voor Paarse Vrijdag  in de klas bij een groepje leerlingen ligt. Op het voortgezet onderwijs ligt dit iets meer voor de hand dan op de basisschool.

Toch stilstaan bij de dag?

Om als basisschool toch even stil te staan bij deze dag zet ik een paar tips voor je op een rij:

  • Draag zelf een paars detail. Subtiel maar ‘ luid’ genoeg dat een oplettende leerling er een vraag over zou kunnen stellen. Op de site van GSA netwerk kun je onder anderen polsbandjes bestellen.
  • Bereid een aantal prikkelende vragen en stellingen voor voor de SEO-kring.

Je loopt over straat en ziet twee mannen hand in hand lopen. Hoe reageer je?

Je ziet een bruiloft van twee vrouwen. Wat vind je hier van?

Als jouw beste vriend/vriendin jou vertelt dat hij/zij homoseksueel/lesbisch is. Wat zou jij dan doen?

  • Maak een ‘massa foto’ met zoveel mogelijk mensen in het paars. Communiceer via de intercom, social media of posters een locatie en tijd om een groepsfoto te maken. Je kunt je groepsfoto hier insturen en een prijs winnen.
  • Hang posters op. Bestel een gratis actiepakket en maak een thematafel zodat ouders, leerlingen en leerkrachten op een ongedwongen manier kennis kunnen maken met het begrip ‘Paarse Vrijdag’.
  • Lees voor. Koop of leen boeken over roze gezinnen, gezinnen waar één of beide ouders lesbisch, homo, bi of transgender is. Denk aan: De mama’s van Sterre, Tante Truus trouwt, Pippa zoekt een papa, Vaderdag met twee mama’s, De vriend van papa, etc.

Uitgelichte Afbeelding van Look Studio/Shutterstock