Pabo-diploma, wat kun je ermee?

Pabo-diploma, wat kun je ermee?

Door Sharona. Verhoogde werkdruk, het veranderende beroep. Of voor de klas is het toch niet helemaal. Er zijn diverse redenen waarom je ervoor kunt kiezen om niet meer als juf/meester voor de klas te staan. Of om iets anders naast je beroep als leerkracht te doen. Maar wat dan? Je hebt een pabo-diploma, maar waar kun je het voor inzetten?

Pabo-diploma, wat kun je ermee?

Een tijdje terug begon het te kriebelen. Wilde ik nog wel voor de klas staan? Of werd het tijd mijn horizon te verbreden en iets anders te gaan doen? Maar wat dan? Waar zouden ze blij worden van een juf met een pabo-diploma, aangevuld met een Master Sen? En zou ik daar ook gelukkig van worden?

Lotgenoten

Wat ik niet verwacht had toen ik deze vraag stelde waren de vele reacties van mensen die eigenlijk ook wel heel erg nieuwsgierig waren van wat ze konden gaan doen.  Stiekem zijn er toch best veel mensen aan het denken over een andere carrière, waarbij ze hun pabo-diploma in kunnen zetten.

HBO-denkniveau

Als je gaat zoeken naar een nieuwe uitdaging lijkt het alsof je pabo-diploma alleen maar geschikt is om mee voor de klas te staan. Bij vrij weinig vacatures staat een pab0-diploma als vereiste aangegeven. Bij je zoektocht is het belangrijk dat je in gedachte houdt, dat je pabo-diploma niet alleen staat voor je lesbevoegdheid, maar ook voor je HBO-denkniveau. Dat opent namelijk veel meer deuren!

Diverse mogelijkheden

Maar welke mogelijkheden zijn er dan? En waarom sluiten deze aan bij je pabo-diploma en verworven competenties?

Huiswerkbegeleiding

Inkoppertje waarschijnlijk,  maar met al je vakkennis kun je gemakkelijk huiswerkbegeleiding gaan geven. Er zijn voldoende bureaus die bemiddelen tussen lesgevers en kinderen/jongeren die bijles zoeken. Zeker als je goed bent in wiskunde/Nederlands/vreemde talen kun je ook veel betekenen voor middelbare scholieren. Hier wordt nogal eens om bijles/huiswerkbegeleiding gevraagd.

(Kinder)Coaching

Heb je door je vele contacten met diverse kinderen een ijzersterke intuïtie ontwikkeld over hoe je het beste met een kind om kunt gaan? Weet je precies hoe je een onzeker kind kunt laten groeien naar een meer zekere houding? Dan is kindercoaching misschien wel iets voor jou. Naast je pabo-diploma is het wel nodig om extra opleidingen te volgen en je kennis en vaardigheden te verdiepen.

Ambulante begeleiding

Door het passend onderwijs blijven steeds meer leerlingen op school die ambulante begeleiding nodig hebben. Voor deze functie kan het zijn dat er een bijscholing nodig is (afhankelijk van de soort ambulante begeleiding die je aan gaat bieden). Vacatures voor ambulante begeleiding kun je vinden via de samenwerkingsverbanden, maar ook bij bijvoorbeeld het cluster-2 onderwijs.

Educatief auteur

Met je (soms) jarenlange ervaring voor de klas (in misschien wel verschillende groepen) heb je een schat aan kennis opgedaan over hoe kinderen leren en wat ze nodig hebben. Deze kennis is uitermate geschikt in het werk als educatief auteur. Diverse methodes maken gebruik van educatief auteurs om content voor hun methodes te ontwikkelen.  Wat je nog meer nodig hebt? Een vlotte pen en originele ideeën.

Schoolondersteuning

Met de huidige werkdruk, die zich steeds meer opstapelt, zijn scholen meer en meer op zoek naar oplossingen om het personeel te verlichten. Zo zijn er scholen die eventmanagers in dienst hebben of inhuren. Kort gezegd houdt dat in dat je bijvoorbeeld alle werkgroepen omtrent de feesten overneemt.

Interne begeleider

Niet meer voor de klas, maar een stapje verder? Je pabo-diploma is een prima opstapje naar een carrière als ib-er. Bijscholing is daarvoor wel nodig.

(Manager) Kinderopvang/BSO/Gastouder

Je pabo-diploma heeft zeker ook een hoge waarde in de kinderopvang/BSO of als gastouder. Zeker omdat in deze sector  op dit moment grote tekorten zijn. Daarnaast zijn er in de kinderopvang nieuwe functies aan het ontstaan, waarbij je je HBO diploma goed kunt gebruiken. Denk daarbij aan manager kinderopvang of VVE coach.

Bibliotheek medewerker; leesconsulent

Ook bij de bibliotheek kun je veel van je vaardigheden en competenties benutten. Als leesconsulent of onderwijsspecialist krijg je onder andere de kans om leesprogramma’s voor scholen in elkaar te zetten, peuter/kleuter voorleesuurtjes te houden en leespromoties voor de bibliotheek op te zetten.

Zorg

Heb je affiniteit met zorgen voor mensen? Dan kun je in de zorg ook veel kanten op. Er zijn diverse organisaties waarbij je zorg kunt verlenen aan mensen, zonder dat je daarbij een diploma als verpleegkundige hoeft te hebben. Kijk bijvoorbeeld eens op fokuswonen.nl, als je graag lichamelijk beperkte mensen zou ondersteunen bij hun dagelijkse verzorging. Of zoek eens op een zorgboerderij/dagbesteding. Je opgedane vaardigheden omtrent het organiseren van activiteiten kun je hier zeker gebruiken.

Zorgcoördinator

Wil je meer een leidinggevende functie (altijd handig als je toevallig ook een managementopleiding hebt gedaan) dan kun je ook aan de slag als zorgcoördinator.  Bij zorginstellingen zelf, maar ook ROC’s en middelbare scholen hebbend deze taak. Let op, sommige instanties verlangen een academisch niveau, andere vinden HBO en de wil om verder te ontwikkelen voldoende.

Recruiter

Met je pabo-diploma zou je ook prima als recruiter aan het het werk kunnen gaan. Bijvoorbeeld bij bureaus die op zoek gaan naar invalkrachten of medewerkers kinderopvang.

Uitgeverij onderwijsleermiddelen

Ook uitgeverijen kunnen goed gebruik maken van jouw kwaliteiten. Doordat je uit het veld komt, ben je van onschatbare waarde voor een uitgeverij onderwijsleermiddelen. Je weet precies waar de klanten tegenaan lopen, wat ze denken, zeggen en waar ze naar op zoek zijn. Je zou in een helpdesk kunnen werken, baliemedewerker of scholen kunnen bezoeken om uitleg te geven over de methodes. Als onderwijsconsulent.
Sommige uitgeverijen vinden het prettig als je naast de pabo, onderwijskunde hebt gestudeerd. Zodat je net wat meer de diepte in kunt gaan.

Onderwijsinspectie

Sommige juffen en meesters hebben er een haat/liefdeverhouding mee, maar werken bij de onderwijsinspectie behoort ook tot een van je mogelijkheden. Je weet precies wat er leeft in het veld. Bijscholing voor deze taak is wel gewenst.

Gemeente

Ook bij de gemeente kun je, je vaardigheden en competenties goed gebruiken. Bijvoorbeeld als jeugdconsulent/WMO consulent of als eerste aanspreekpunt voor burgers. Je zult wel wat bijscholing nodig hebben om je in bepaalde wetgevingen te bekwamen, maar omgaan met mensen, luisteren naar hun vragen en acties uitzetten kun je prima!

Roosteraar/planner

Als je heel blij wordt van puzzels, dan is een baan als planner ook zeker een van de mogelijkheden. Je kunt kijken voor een functie bij bijvoorbeeld een middelbare school als roosteraar. Maar je zou ook bij een bedrijf de planning van bijvoorbeeld de vrachtwagens kunnen maken.

Administratief medewerker

Bedrijven zitten te springen op sociale, proactieve mensen die van wanten weten. Met je HBO-denkniveau en ervaring met administratieve taken (die erin het onderwijs steeds meer zijn) ben je een meerwaarde voor elk bedrijf.

Educatief medewerker

Een educatief medewerker is een vrij breed gebied. Denk hierbij aan mensen die in een museum/dierentuin/kinderboerderij enz. een onderwijsprogramma samenstellen. En niet alleen samenstellen, ook aanbiedt aan scholen en groepen kinderen. Zo geef je toch nog les, zonder alle rompslomp van het onderwijs eromheen.

Pedagogisch medewerker ziekenhuis

Een gewilde baan, waarbij meteen gemeld moet worden dat er weinig vacatures zijn, maar die wel aansluit op al je pedagogisch ontwikkelde vaardigheden. Je pabo-diploma alleen is niet voldoende, maar wel een mooie start.
Als pedagogisch medewerker in het ziekenhuis begeleid jij kinderen bij hun opname. Het ligt aan het soort ziekenhuis wat voor zorg jij biedt en hoe (ernstig) ziek de kinderen zijn. Maar denk aan; dagprogramma’s voor baby’s maken en uitvoeren, kinderen voorbereiden op en begeleiden bij hun onderzoek en operaties, dagprogramma’s maken voor de kinderen en er voor ze zijn als het ouders even niet lukt.

Trainer bedrijfsleven

Met je didactische en pedagogische vaardigheden weet jij prima trainingen te verzorgen voor volwassenen. Vele bedrijven zullen dan ook graag gebruik maken van jouw vaardigheden om hun personeelsleden verder te bekwamen.

Leraarondersteuner/onderwijsassistent

Je kunt er ook voor kiezen een stapje terug te doen. Niet meer de volle verantwoordelijkheid te dragen, maar meer een ondersteunende rol hebben. Let hierbij wel goed op je arbeidsvoorwaarde, omdat met de toenemende tekorten er steeds meer verwacht wordt van een leraarondersteuner of onderwijsassistent.

Mijn eigen ontwikkelingen

Inmiddels is de knoop doorgehakt en sta ik niet meer voor de klas. Ik ben een nieuwe weg ingeslagen. Welke weg dat is en hoe ik daar mee omga, vertel ik jullie graag in een volgende blog!

 

Pabo-diploma; Wat kun je er allemaal mee naast juf/meester voor de klas