Pak je fiets en ga naar buiten

Pak je fiets en ga naar buiten

(Door Danielle) Het is de tijd van de online wereld, altijd bereikbaar (willen) zijn en niks willen missen. Het gebruik van telefoon, tablet en iPad neemt drastisch toe, bij ouders maar ook vooral bij kinderen. De tijd van uren buitenspelen verdwijnt steeds meer en meer op de achtergrond. Herinneringen maken met vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt is toch het leukste wat er is, voor mij jeugdsentiment. Pak je fiets en ga naar buiten! Of ben ik misschien een tikkeltje ouderwets!?

Online wereld

Hier thuis hebben we de online wereld drastisch kunnen verminderen wat betreft de kinderen. Als freelance schrijfster, blogger, journalist en webredacteur breng ik zelf ook de nodige uren achter m’n laptop door en tja… voorbeeld doet volgen natuurlijk. Dus zodra de kids uit school komen is mama vrij. ;-)  Niks is leuker dan offline spelletjes doen en buiten spelen.

Lees ook: TOP 10 ‘WAAR PEUTERS GRAAG MEE BUITEN SPELEN’-MATERIAAL

Pak je fiets en ga naar buiten

Ik lieg als ik zeg dat hier nooit gekeken wordt naar beeldschermen. Maar spannende felgekleurde apps op mijn telefoon… die heb ik niet. Gelukkig heb ik de iPad al af kunnen zweren. Het is natuurlijk ook wel heel verleidelijk als alle apparaten met kleurrijke apps binnen handbereik liggen. Daarom ligt de iPad al maanden met een lege batterij in de kast. En wat denk je? Ze vragen er niet eens meer naar. Af en toe een filmpje op de televisie of een spelletje op de Storio is prima want ik moet bekennen dat ze wel lekker rustig zijn zodra er bewegend beeld op een beeldbuis(je) te zien is. Maar ik kan moeilijk de kinderen de hele dag achter de tv zetten omdat ze dan lief en stil zijn. Sterker nog bij mij worden ze na een half uur super vervelend en gaat het treiteren en jennen beginnen. Of ze maken ruzie wie wanneer welk filmpje mag kiezen of wie de telefoon/ iPad als eerst vast mag houden. Kom op zeg! Ik vertik het om allebei zo’n scherm te kopen. Ben je belazerd! “Pak je fiets of step en ga naar buiten, frisse lucht opsnuiven en bewegen!”

Lees ook: FIJNE TIPS IN DE MAP BUITENSPELEN

Aangeleerde gewoonte kun je gemakkelijk afleren

Ik geloof best dat al die mooie apps goede bedoeling hebben en dat de kinderen er ook van kunnen leren maar ik geloof ook dat wij het vroeger niet nodig hebben gehad om te komen waar we nu zijn. Het blijkt een aangeleerde gewoonte te zijn, die je eigenlijk net zo makkelijk weer af kan leren! Af en toe een spelletje, een liedje afspelen of een paar fotootjes kijken is natuurlijk dikke prima. Maar het kan niet zo zijn dat het speelgoed niet meer interessant is omdat we die stomme schermpjes hebben. Sommetjes en verhaaltjes maken op papier blijft toch het leukst!?

Lees ook: 13 TIPS OM HET BUITENSPELEN TE VERRIJKEN

Twee uur per dag bewegen 

Laat kinderen het liefst zo veel mogelijk lekker buiten spelen, het advies is zelfs minimaal 2 uur per dag! Frisse buitenlucht maakt gezond en blij, zelfs in de winter. Heb je geen kinderrijke buurt, neem vriendjes of vriendinnetjes van school mee, ga naar de kinderboerderij, lekker een stukje wandelen in het bos of een eindje fietsen. Speel buiten en maak offline herinneringen!