Parro: communiceren met ouders

Parro: communiceren met ouders

Parro van ParnasSys is een app waarmee leerkrachten met ouders kunnen communiceren en andersom. Een soort WhatsApp in een gesloten omgeving waarbij de leerkracht het communicatieproces stroomlijnt en je als juf of meester niet altijd “aan” hoeft te staan.

Parro van ParnasSys

Leerkracht blij + ouders blij = leerling blij

Parro is een app om snel en makkelijk te communiceren met ouders. Je kunt het vergelijken met social media: je kunt foto’s en mededelingen delen in de app, zodat alleen de ouders van de klas het kunnen zien. Maar je kunt ook snel en makkelijk organiseren met de app. Plan bijvoorbeeld de oudergesprekken makkelijk in en regel ouders voor schooltoernooien.

Fijn voor ouders

Ouders lopen hier tegenaan: van de gastouder of kinderdagverblijf kregen ze een uitgebreid dagverslag, maar dan komt hun kind op school. En zien ze niets van belangrijke dagen, zoals het schoolvoetbaltoernooi of de verjaardag van hun kind. Met Parro kan de leerkracht heel snel, veilig en makkelijk een fotootje sturen naar de ouder. Zo kost het de leerkracht weinig tijd en is de ouder iets meer op de hoogte dan die paar woorden die het kind hopelijk thuis vertelt over zijn dag.

Privacy

Heel belangrijk tegenwoordig: de privacy van de ouders en kinderen. Parro zit in een gesloten omgeving en is AVG-proof. Er kan niemand anders bij dan de ouders van de kinderen uit de klas. Je hoeft als ouder geen telefoonnummers en e-mailadressen te delen. De leerkracht kan altijd toegang verlenen tot bijvoorbeeld de foto’s, of de toegang weer intrekken. Als school moet je wel een aantal instellingen goed zetten, maar daar word je bij geholpen door Parro.

Ouders kunnen in Parro aangeven welke privacy-voorkeuren ze hebben, bijvoorbeeld geen foto op de website, wel in Parro. Dit kun je als leerkracht meteen zien als je een foto wilt plaatsen.

Communiceren met collega’s

Je kunt ook snel communiceren met collega’s, soms makkelijker dan via de mail. Ik communiceer vaak via WhatsApp met collega’s, maar ik heb niet altijd zin om de berichten te lezen. In de avond bijvoorbeeld, als ik net wil slapen. De notificaties van WhatsApp staan altijd aan bij me, maar dat hoef ik met Parro niet te doen. Lijkt me rustiger en werkdrukverlagend.

Parro met collega's

Communiceren met ouders

De app kun je op telefoons en tablets gebruiken, het formaat maakt niet uit. Het is voor Android en iOs beschikbaar. Je kunt Parro ook als webversie gebruiken met je laptop of pc. Handig als je als leerkracht berichtjes wilt tikken, zo kun je het toetsenbord gebruiken. Ouders die de app niet willen of kunnen downloaden, krijgen een melding in de e-mail.

Notificatie en mededelingen

Ouders ontvangen een notificatie in Parro (of e-mail) als je een mededeling of foto verstuurt. Als leerkracht kun je instellen of de ouders een like mogen geven of niet. Je kunt korte berichtjes en foto’s sturen, vergelijkbaar met teksten op Facebook, maar dan in een gesloten omgeving. Zelfs filmpjes kun je delen! Ouders kunnen niet reageren op mededelingen, maar jij kunt als leerkracht wel in gesprek gaan met ze.

Wat vind ik?

Judith gebruikt Parro al een tijdje, ook met haar school. Zij vertelt over haar ervaringen met de app.

Wij gebruiken Parro als gehele school vanaf dit schooljaar. Daarvoor heb ik Parro gebruikt als kartrekker.

Ouderbetrokkenheid

Ik gebruik Parro graag om ouders mee te nemen in de dingen die op school gebeuren. Wanneer er een verjaardag is, maak ik altijd een foto van de jarige met zijn of haar traktatie en deel ik deze in Parro. Zo hebben de jarige en de ouder een leuke herinnering aan het trakteren op school en weten andere ouders ook direct dat er een jarige was.
Parro: communiceren met ouders

Activiteiten delen in Parro

Ook is Parro handig om leuke momenten met elkaar te delen. Zo zijn wij afgelopen maandag begonnen met een schoolbreed project over ‘mijn lijf’. Eén van de collega’s kwam als typetje de groepen rond om in vijf tot tien minuten de leerlingen warm te maken voor dit thema. Hiervan heb ik foto’s gemaakt en deze heb ik gedeeld via Parro. Zo weten ouders direct dat we een nieuw thema begonnen zijn. Ik heb bij de foto’s een bericht geschreven over de duur van het thema en een oproep gedaan voor materialen die met dit thema te maken hebben.

Ouders op de hoogte houden

Wanneer er een leerkracht ziek is, en deze vervangen wordt door een andere leerkracht wordt dit ook via Parro gedeeld naar ouders.

Ouderavonden en oudergesprekken

Daarnaast biedt Parro ook mogelijkheden bij de organisatie van ouderavonden. De leerkrachten zetten momenten open waarop ouders zich via Parro kunnen inschrijven. Op die manier hebben we, binnen een korte termijn (vaak maar 3 dagen), alle ouders ingeschreven voor een ouderavond en kunnen ouders zelf kiezen wanneer ze op gesprek komen. Deze functie kun je ook gebruiken om ouders op te roepen voor het rijden of begeleiden bij een excursie. Zelf vind ik dit erg fijn, omdat ouders nu zelf de verantwoordelijkheid dragen dat er geen dubbele afspraken zijn in verschillende groepen.

Huiswerk

Sinds kort is één van de groepen op school ook begonnen met het delen van huiswerk via Parro, zodat ouders ook weten wanneer huiswerk gemaakt of geleerd moet zijn.

Wat is fijn aan Parro?

Wat ik erg fijn vind van Parro is het snelle contact dat je met ouders en collega’s kan hebben. Als team delen wij de schoolzaken alleen via Parro. Op deze manier is werk en privé gescheiden, mede doordat je zelf kan instellen op welke momenten je meldingen van Parro krijgt. Ook ouders gebruiken Parro om door te geven of een leerling ziek is, een bezoek heeft bij een specialist of er andere bijzonderheden zijn. Eigenlijk is het WhatsApp, zonder dat je je privé telefoonnummer hoeft te delen met ouders.
In één van de facebookgroepen zag ik pas een vraag komen rondom ouders die Parro niet gebruiken. Bij ons op school hebben sommige ouders geen device waarop ze Parro kunnen installeren of kiezen ervoor dit niet te doen. Deze ouders kunnen de berichten via de computer volgen. Ook hebben we een enkele collega die Parro niet op de telefoon wil zetten en op deze manier toch alles kan volgen en delen.

Agenda in Parro

De agenda is een hele handige tool. Je kunt activiteiten aan de agenda van de klas toevoegen waarin je gemakkelijk ouders kunt vragen om hulp. Je kunt precies aangeven hoeveel hulpouders je nodig hebt, vol is vol. Zo kun je scheidsrechters vragen voor het schoolvoetbaltoernooi en/of zitplaatsen in de auto voor een klassenuitje. De mededeling en agendapunten kun je later nog wijzigen als leerkracht.

Gespreksplanner

Gesprekken planner kost altijd veel tijd. Met het hele team in de teamkamer en broertjes en zusjes bij elkaar zoeken, wat een tijdrovende klus was dat! Ik kan het me eigenlijk al niet meer voorstellen dat we dit met het hele team samen deden. Met dit soort tools in Parro plannen ouders zelf hun gesprekken in, op tijden die jij open hebt gezet.

gespreksplanner Parro

Starten met Parro

Je kunt een gratis pilot van 2 maanden starten met de school. Je kunt het dan uitproberen met collega’s onder elkaar. Als de pilot afgelopen is, moet je een keuze maken en kun je het uitrollen over de hele school en met ouders communiceren. Je koppelt de app met Parnassys bij je op school en binnen 2 minuten kun je alle ouders van je groep uitnodigen. Je synchroniseert je groep heel makkelijk door de koppeling met Parnassys.

Veel uitleg, handig!

Wat ik ook echt fijn vind: er is veel uitleg online over Parro. De Parnassys servicedesk schreef praktische blogs met filmpjes, zodat je snel en makkelijk aan de slag kan. Handig om aan je collega’s te laten zien, je hebt geen training meer nodig.

Dit is een #jufmaikeadd
Parro: communiceren met ouders