Peuterpuberteit; zo overleef je hem samen

Peuterpuberteit; zo overleef je hem samen

Door Sharona. Ken je dat? Je peuter van 3 is een erg ondernemend dametje of heertje en een tikkeltje ondeugend. Peuterpuberteit; zo overleef je hem samen

Aan de ene kant is ze een zelfstandige dame die alles zelf wil doen en aan de andere kant haalt ze werkelijk waar van alles uit. Vaak van die dingen die bij een ander wel grappig klinken, maar zodra je er zelf voor staat toch echt wat minder grappig zijn!
En als je dan in het dorp loopt en je ziet overal peutertjes braaf aan de hand lopen van paps en mams, dan begin je je toch stiekem af te vragen…….waarom loopt die van mij minstens 3 winkels vooruit? Wat doe ik nou verkeerd???

Op zoek

Als je het met anderen hebt over de streekjes van je peuter, het eten van je peuter of de kleine driftbuitjes die  zomaar opeens lijken op te komen waaien, valt al snel het woord peuterpuberteit. Al deze dingen horen erbij en zijn compleet normaal bij peuters. Maar hoe moet ik daar nu mee omgaan? In de bieb ging ik eens op zoek naar een boek over de peuterpuberteit. Wat gaat er om in dat kleine breintje? En hoe komt ze toch bij al die kleine (ook wel grappige) eigenaardigheidjes? En misschien nog wel belangrijker, hoe kun je daar als ouder nu het beste mee omgaan?

Peuterpuberteit; zo overleef je hem samen

Peuterpuberteit; zo overleef je hem samen

Al snel kwam ik het boek Peuterpuberteit; zo overleef je hem samen van José Sagasser tegen. Een klein, handzaam geschreven boekje. Opgedeeld in hoofdstukken met de meest voorkomende peuterprobleempjes.
Denk hierbij onder andere aan
Eten (en de machtsstrijd welke deze soms kan zijn), rivaliteit tussen broertjes en zusjes, verlegen peuters  en slapen.
Je kunt dus meteen doorbladeren naar het hoofdstuk waar op dat moment de interesse van je peuter ligt of waar van je echt het gevoel hebt dat je dat hoofdstuk zeker niet gemist mag hebben.
De opbouw van het boek is erg fijn. Na de inleiding krijg je steevast een ouder aan het woord die een situatie met een peuter beschrijft waarvan je meteen denkt: O……die heb ik ook gehad! Doordat er meerdere ouders in het boek hun ervaringen delen voelde ik me niet zo alleen meer. Een feest der herkenning!
Daarna wordt het gedrag uitgelegd: waar komt het vandaan en wat kun je ermee? Het hoofdstuk wordt iedere keer afgesloten met handige tips voor ouders/verzorgers.

Rivaliteit tussen broertjes en zusjes

Het hoofdstuk waar mijn interesse het meest naar uit ging, was het hoofdstuk over rivaliteit tussen broertjes en zusjes. Onze peuter is dol op haar kleine zusje en ze kan ontzettend lief en zorgzaam voor haar zijn, maar soms is ze ook heel goed in het wat minder lief zijn tegen haar zusje. Wat moet ik daar toch mee? Ik wil natuurlijk dat het twee zusjes worden die veel met elkaar omgaan en een super band hebben, maar hoe bereik ik dat?
Wat ik uit dit hoofdstuk haalde, was de denkwijze van onze peuter. Het wat minder vriendelijk doen tegen haar jongere zusje is een schreeuw om aandacht en een afbakening van haar grenzen.  Het weg duwen is niet onaardig bedoelt, maar meer in de vorm van: dit is van mij. Dit bescherm ik. En we moeten natuurlijk niet vergeten dat de oudste een hele tijd het alleenrecht op papa en mama had, dus delen moet toch echt even geleerd worden. Net zoals uitgestelde aandacht. Werkelijk waar, het boekje heeft gelijk: peuters zijn net kleine koninginnetjes en koninkjes. Of zoals mijn schoonouders altijd zeggen: wat ze in haar kop heeft zitten, zit niet in de kont. Ik hoef me dus geen zorgen te maken over een verstoorde relatieband of een probleempeuter , het hoort er namelijk allemaal bij ;).

Conclusie

Eerlijk gezegd pas ik vele tips uit het boek al lang (onbewust) toe. Ik heb er dus niet zozeer veel nieuws uitgehaald in omgang met onze peuter. Toch bracht het boekje me wel veel, want zeg nu zelf: het is stiekem toch ook wel fijn om te lezen dat andere ouders tegen precies dezelfde dingen aanlopen? Zelfs die ouders van die super braaf ogende mee-aan-de-hand-lopende-peutertjes.

Uitgelichte foto: Shutterstock

BewarenBewaren