Piekbelasting in het onderwijs, tips

We hebben er elk schooljaar mee te maken: piekbelasting in het onderwijs. Sommige periodes is het loeidruk, andere periodes is het tamelijk rustig. Hoe kun je dat nu wat beter spreiden? En hoe kun je tijdens de momenten van piekbelasting productiever werken?

Piekbelasting in het onderwijs

Ik zie me nog zo zitten aan de keukentafel, een aantal jaar geleden. Druk typend, voorovergebogen over de toetsen, met een frons tussen mijn wenkbrauwen en een huilende baby op de achtergrond. DE RAPPORTEN MOESTEN AF. En het liefst zo snel mogelijk, want ik had geen zin meer en ik wilde de rest van de tijd me op mijn gezin kunnen richten. Van mijn duo kreeg ik aardig wat rapporten met spelfouten terug. Hallo werkdruk, dat werkt dus niet.

Hoe pak je piekbelasting aan?

  1. Je weet vaak al ver van tevoren wanneer bijvoorbeeld de rapporten af moeten zijn. Zet die aan het begin van het schooljaar in je agenda. Of nu, als je dat nog niet had gedaan.
  2. Zet meteen ook kruizen in je agenda voor de weken voor die datum, je plant vast in wanneer je aan de rapporten gaat werken. Dan kun je dus niet afspreken, je werkt aan de rapporten. Komt er iemand met een taak? Nee is ook een antwoord.
  3. Spreid het schrijven. Een rapport kun je bijvoorbeeld in vakken opdelen of in doelen. Doe een vak per keer en plan dat in je agenda. Per doel of per vakgebied schrijven gaat vaak sneller dan per kind. Je hebt de gegevens van dat doel er snel bij gepakt. Voor de kinderen los moet je alles weer zoeken.
  4. Werk een stuk van anderhalf uur en houd dan pauze. In het boek Focus Aan/Uit, bekijk het hier, lees je dat de koek na anderhalf uur op is. Je brein heeft pauze nodig! Plan dus dat anderhalve uur in voor een doel of vakgebied en ga dan even wandelen, wat eten, een boek lezen. Maar echt even weg van het scherm en gedachten op nul. Dan kan je daarna, of de volgende dag, weer gerust en productief verder.
  5. Maak het niet in één keer af, want dan is het minder goed. Spreid, rond een kleine taak per keer af en laat het dan los. Volgende dag weer een nieuwe taak!
  6. Maak het leuk voor jezelf. Zet een focusmuziekje op, brand een kaars, neem wat lekkers erbij, zoek een andere plek op om te schrijven. En stel jezelf een beloning in het vooruitzicht. Als je klaar bent, mag je die leuke broek kopen die je op het oog hebt, of een toffe koptelefoon (of je koopt die ervoor, zodat je meteen rust hebt tijdens het schrijven). Door een fijne omgeving te creëren, zal je ook beter doorwerken.

Meer tips?

Ik ga de verdieping in met de cursus Werkdrukverlichting voor leerkrachten waar ik je leer alle ballen in de lucht te houden en focus te houden op wat jij belangrijk vindt.