Plastic paaseieren, wat je ermee kunt doen in de klas

Plastic eieren, wat je ermee kunt doen in de klas

(Door Manon) Heb je nog plastic eieren over van Pasen? Daar kun je leuke dingen mee doen in de klas! Plastic eieren, wat je ermee kunt doen in de klas

Je kent ze wel, de gekleurde plastic eieren met iets leuks of iets lekkers er in. Onze kinderen zijn er dol op. Omdat onze jongste eerst geen chocolade lustte kochten we met Pasen in plaats van chocolade paaseitjes, gekleurde plastic eitjes. Het zoeken ervan is natuurlijk net zo’n groot feest als het zoeken van chocolade paaseitjes, maar ik merkte dat we na Pasen ook nog lang plezier hadden van deze eieren. De kinderen stopte er van alles in, ze werden gebruikt in het keukentje, en ook werden ze nog vaak opnieuw verstopt om ze daarna nogmaals te gaan zoeken.

Bekijk de eieren hier

Deze traditie hebben we in ere gehouden ondanks dat onze Rens inmiddels dol is op chocolade.  Er worden nu gewoon plastic en chocolade eitjes verstopt. Maar elk jaar blijven bij ons toch de gekleurde plastic eieren favoriet.

Lees ook: 21 KEER SPELEN MET PLASTIC EIEREN

Plastic eieren, wat je ermee kunt doen in de klas

Nadat ik onze kinderen weer flink in de weer zag met de plastic eieren ontstonden er bij mezelf ook een aantal leuke ideeën voor wat ik er mee zou kunnen doen op school. Zo maakte ik voor onze dochter die nu in groep 3 zit een leesei. Ik had het idee al ooit eens ergens voorbij zien komen, en nu kon ik het meteen uit proberen.

Leesei

Je hebt een ei nodig dat horizontaal te openen is. Je schrijft dan op de ene helft een of twee letters die het begin van het woord vormen bijvoorbeeld -br- , en op de andere helft schrijft je het eind van het woord. Net zo moeilijk als je het zelf wil maken. Op de tweede helft van het ei schrijf je meerdere laatste stukken van woorden die bij het eerste stuk zouden kunnen passen bijvoorbeeld -euk-  -ok- -aaf-  -oer-.  Het kind draait elke keer het tweede stuk van het ei een stukje verder door waardoor er steeds een nieuw woord ontstaat.  Als je meerdere eieren maakt voor in de klas dan kun je werken met een doorgeefsysteem, en je kunt ze zelfs aanpassen bij het niveau van het kind!

Tafelei

Tafelei

Op dezelfde manier kun je ook de tafels oefenen. Een tafelei! Op de eerste helft van het ei zet een je getal, bijvoorbeeld 7. En op de tweede helft van het ei komt de rest van de som. Bijvoorbeeld x6= of x9=. De manier van werken is hier hetzelfde. Het kind draait aan de tweede helft van het ei en er ontstaat steeds een nieuwe som. Je kunt dit natuurlijk ook weer zo moeilijk maken als je wil en ook voor erbij en eraf sommen kan dit goed werken. Goed om het automatiseren te oefenen.

Getalei

Getalei

Als je nou ook plastic eieren hebt die in plaats van horizontaal open gaan, verticaal open gaan dan kun je ook een aantal leuke activiteiten bedenken. Schrijf bijvoorbeeld op elke helft van het ei een getal onder de tien en laat de kinderen twee helften bij elkaar zoeken die samen tien zijn.

Sommen

Of  laat ze sommen bedenken met de getallen voor elkaar. Dat kan natuurlijk ook met twee eieren die je bij elkaar voegt, zodat je een som in tientallen of zelfs honderdtallen krijgt. Ook met deze eieren zou je tafeltjes kunnen oefenen. Maak de eieren willekeurig aan elkaar en laat de kinderen de twee getallen keer elkaar doen. Zo kun je de helften van de eieren ook steeds wisselen, en de getallen weer moeilijker maken.

Stiften of stickers

Ik heb gewerkt met watervaste stift, maar je zou er ook stickers op kunnen plakken waardoor het soms beter leesbaar kan zijn. Ik heb gemerkt wanneer je met een schuursponsje over het ei poetst je de watervaste stift er ook weer afpoetst dus je kan op deze manier steeds het ei weer schoonmaken en aanpassen in wat je er mee wil doen.

Bekijk de eieren hier

Lees ook: DIY LEREN LEZEN MET PAASEIEREN

Jij hebt vast ook nog een hele hoop ideeën met deze eieren. Laat je me ze weten?