Play-doh klei: tips voor de fijne motoriek

,

Ken je dat? Dat je een speelgoedreclame ziet en het kind in jezelf stiekem wakker wordt gemaakt?
Dat je denkt, ja, dat speelgoed daar ben ik benieuwd naar hoe het werkt. Dat had ik dus met de oven van play-doh klei. En het fijne van een kleuter en peuter in huis is, dat ik zonder gêne kon toegeven aan deze nieuwsgierigheid. Beide kinderen houden van kleien en zijn hun eigen klei-verzameling gestart. Tijd om deze dus maar uit te breiden!

Play-doh klei, wat kun je ermee?

Waarom klei ik met de kids

Kleien, altijd leuk met de kinderen. We stallen vaak onze verzameling play-doh attributen uit, maken 2 of 3 kleurtjes open en kleien er lustig op los. Onze oudste kun je makkelijk los laten met de klei, zeker nu ze op school zit.  Ik merk dat er echt een verandering in het kleigedrag is gekomen. Van ik-probeer-een-beetje-en-zeg-vervolgens-tegen-mama-wat-ik-gemaakt-wil-hebben, naar kijk-mama-dit-is-een-hele-gevaarlijke-slang-of-nee-toch-een-weet-ik-veel-wat.
Zeker leuk om te vergelijken met de jongste die nog denkt dat klei eetbaar is. Misschien toch maar een keer zelf klei maken.

Creativiteit en fantasie

Het spelen met play-doh klei prikkelt  de creativiteit en de fantasie. Er worden de leukste, grappigste dingetjes gemaakt die ze maar kan bedenken. Natuurlijk komt ze dan ook voor probleempjes te staan, want hoe zorg je ervoor dat je poppetje ook armen heeft? Hupsakee, 2 prikkers erin…. hé dat kan ook met benen!  En prompt wordt er weer iets anders gevonden wat gebruikt kan worden bij haar klei bouwsels.
Kleien prikkelt niet alleen haar creativiteit en fantasie, maar stiekem de mijne ook, omdat je toch soms wat verbeeldingskracht moet hebben om te zien wat het is en out of the box moet denken om haar te helpen haar ‘probleempjes’ op te lossen.

Play-doh klei: tips voor de fijne motoriek

Rollenspel

Door de verschillende kleiattributen die wij hebben is het voor onze dochters ook heel erg leuk om een rollenspel te spelen. Niks leukers dan voor papa en mama een ijscoupe te maken met de gekste versieringen erop. Of eens te vragen wat ze op brood lusten en dit klaar te maken.
Rollenspel zorgt ervoor dat kinderen situaties uit het dagelijks leven na kunnen spelen, ervaren en kunnen verwoorden. Ze leren er heel veel van. En stiekem wij als ouders ook, want ze kopiëren vaak het gedrag van de volwassenen in hun omgeving.

Fijne motoriek

Play-doh klei is niet alleen goed voor de ontwikkeling van de creativiteit en fantasie, maar ook voor de fijne motoriek. Van baby af aan ontwikkelen we onze motoriek met grote sprongen. Vanuit grove motoriek komen we steeds een stapje verder naar de fijne motoriek.
Fijne motoriek gebruik je de hele dag door, voor de meest verschillende dingen. Als je schrijft (waar we onze kinderen vanaf groep 3 mee bezig gaan houden), als je een knoop dicht wil maken, als je iets kleins opraapt en zo zijn er nog legio van voorbeelden waarbij we fijne motoriek gebruiken.
Doordat je bijvoorbeeld een slang rolt of balletjes maakt, train je de spieren in je hand om met deze fijne motoriek te kunnen werken.

Play-doh klei: tips voor de fijne motoriek

Onze klei verzameling

Zoals ik dus al liet doorschemeren hebben we verschillende play-doh klei spullen. Naast alle kleuren van de regenboog in klei (dankjewel oma!) hebben een dicht klapbaar tosti ijzer, waarmee de lekkerste tosti’s gemaakt kunnen worden,  een ijscoupe met ijsstokjes en allerlei basis gereedschappen. We hebben ook letter en cijfervormpjes, leuk als ze dadelijk meer interesse in letters begint te krijgen.  En onze nieuwste aanwinst, het oventje!
En echt ik zag de reclame, en ik was meteen verkocht. Het leek wel magie hoe die kinderen hun klei in de oven stopte om er daar vervolgens een taart mee te bakken. Echte lichtjes en geluidjes erbij. Ik was meteen nieuwsgierig hoe dit nu werkte. Hoe kon het nu dat die klei omhoog kwam en het echt leek alsof die kinderen dus iets aan het bakken waren? Dat vraagstuk moest ik opgelost hebben.
“spoiler alert”  Dat bleek dus achteraf helemaal niet zo ingewikkeld te zijn, door middel van een hendeltje aan de zijkant komt er een klein plateautje omhoog waardoor de klei omhoog gedrukt wordt. Combineer dat met een lichtje en wat geluid en je hebt een oventje dat echt lijkt te bakken.
Teleurgesteld? Wel nee, super grappig en leuk! Onze kleuter heeft zich prima vermaakt in het bakken van verschillende taartjes en doordat de oven zoveel klein vormpjes heeft kon ze ook nog leuke versieringen erbij maken. I love it!

Wat zou nog leuk zijn

Nu ik zo mijn klei-verzameling opgemaakt heb, kom ik tot de conclusie best wel veel eet attributen te hebben. Wat echt ook heel leuk zou zijn, en dan komt er even een stukje jeugdsentiment boven drijven, is een kappershoofd. Echt, ik maakte vroeger de leukste kapsels op die klei pop! Lekker gekke kleur klei-haren en knippen maar. Dus wie weet wordt dat het volgende in onze kleiverzameling ;).

play-doh klei

Klei-frustratie

Ik heb werkelijk waar geen enkel idee hoe die model kinderen in de reclames van play-doh klei en op de foto’s het voor elkaar krijgen. Het perfect uitziende klei werkje met gescheiden kleuren.  En dan met de  meest kleine friemeldingetjes in diverse kleuren erop.
Onze kleuter gooide van kleins af aan alle kleuren door elkaar om  een nieuwe, niet na te maken kleur klei te ontwerpen. Om daar vervolgens de leukste klei-figuurtjes mee te maken. En echt ik heb geprobeerd onze kleuter ook te laten doen, de kleuren netjes gescheiden houden, en warempel na een half jaar oefenen lukte het! Ze maakte een broodje met verschillende soorten beleg en legde alles boven op elkaar. Nog mooier dan die perfecte reclame-kinderen.
Alleen met het opruimen van de klei zag ik eindelijk in, waarom dat dus nutteloos was….. Never nooit dat ik die kleuren weer netjes in hun eigen potje terug kreeg. Resultaat: alsnog een mooie nieuwe gemixte kleur. En mama een illusie armer, klei kun je niet gescheiden houden. Maar voor het speelplezier van de kinderen hoeft dat eigenlijk ook niet!

Bekijk ook het unboxen van de educatieve lijn op mijn Youtube kanaal.

Bekijk alle play doh hier

Bedankje!

kleihoofd

Pas geleden kreeg ik een verassingspakje thuisgestuurd. Altijd leuk!
Wat bleek, de mensen van Play-doh hadden mijn blog over het kleien gelezen. En daar lazen ze over mijn vervolg wens voor onze klei-verzameling, een klei-hoofd. Echt een stukje jeugdsentiment!

En dat kreeg ik dus toegestuurd in dit pakketje. En dan niet de ouderwetse, maar een super hippe Rapunzel, met lange haren en genoeg attributen om dat eens goed in te korten.

Samen met dochterlief en een vriendinnetje wat er op dat moment was, meteen uitgepakt en in gebruik genomen.  Zij met z’n tweetjes lekker de haren laten groeien om vervolgens weer in te korten, ik aan de slag met versierinkjes voor de haren te maken. Wat natuurlijk weer op allerlei handige plekken zit, want daar is Play-Doh wel erg slim in, bij de ontwikkeling van de producten.

Ik weet niet wie er uiteindelijk blijer met de pop was, de meiden of mama die weer een stukje jeugdsentiment terug gevonden heeft.

Play-Doh bedankt!

Play-Doh klei