Playmobil: spelend leren en ontdekken

Door Judith. Playmobil, wie is er niet groot mee geworden? Ja, ik weet het, het is eigenlijk de slogan van een ander bekend product, dat overigens ook begint met een p… Ik denk echter dat deze slogan – misschien nog wel meer dan voor het broodbeleg – ook zeer van toepassing is op dit speelgoed.

Want bij navraag in mijn directe omgeving, bleek dat iedereen die ik ken vroeger, én nu bij hun eigen kinderen, met Playmobil gespeeld heeft. Wat is het succes achter dit speelgoed? Voor het antwoord op deze vraag gingen mijn twee kinderen en ik op onderzoek. In Speelpark Oud Valkeveen in Naarden woonde ik de perspreview van dit populaire speelgoedmerk bij, terwijl de kinderen zich naar hartenlust konden uitleven op het Playmobilplein. Sinds dit seizoen een vaste speelplek in Oud Valkeveen.

Playmobil

Ook tijdens de perspreview over de nieuwe Playmobil collecties van 2016, werd beaamd dat de meeste kinderen dit speelgoed via hun ouders of grootouders leren kennen. Hoeveel oma’s hebben niet ergens op zolder nog een doos vol ‘oud’ Playmobil staan? En het mooie is, het past nog prima bij de werelden en figuren van nu. Want het uiterlijk van de figuren is de afgelopen 42 jaar wel steeds wat veranderd, maar het principe is al vanaf de start hetzelfde.

Playmobil history

Creatief combineren
De figuren van Playmobil zijn 7,5 cm groot. Hierover is heel bewust nagedacht, want een dergelijke figuur past perfect in een kinderhand. Een ander belangrijk uitgangspunt van Playmobil is dat kinderen worden geprikkeld hun fantasie te gebruiken. De figuren en werelden zijn zo gemaakt dat kinderen én hun ouders er zelf hele verhalen mee kunnen verzinnen. Omdat alle werelden en figuren al jaren volgens dezelfde principes gemaakt worden, kunnen kinderen de werelden onderling uitwisselen en ook de poppetjes van oma passen nog perfect in de auto’s van nu. Er zijn dus geen beperkingen: of er nu ridders op bezoek komen in de dierentuin, of als piraten de prinsessenwereld aanvallen: het kan allemaal!

Spelen met Playmobil

Playmobil is de afgelopen vier decennia wél met de tijd meegegaan. Zo zijn er nu huisvaders, verschillende huidskleuren, en er zijn kinderen van 5,25 cm bij gekomen en baby’s van 2,5 cm. Er wordt veel geluisterd naar de wensen van kinderen. Veel kinderen sturen zelfs tekeningen naar Playmobil van werelden of voertuigen die ze graag zouden zien. En zo komt in 2016 ook een heus cruiseschip op de markt: helemaal naar model van de ingestuurde tekeningen.

Tevens nieuw in 2016: nieuwe sets in de vier P’s: Prinsessen, Politie, Porsche en Pony’s. En dit jaar komt er ook een nieuw Vakantiepark, Playmobil History met de Romeinen en Egypte, en het Playmobil Vliegveld mét luchthavenbrandweer. Persoonlijke favoriet van mijn zoon was de wereld van Playmobile Wildlife. Spelen en ontdekken alsof je Freek Vonk bent. En zoals Playmobil dat zelf bedoelt, combineerde hij deze wereld al snel met de dino’s en met een geheim agent.

Playmobil wildlife

Playmobil op school
Leen van Reeth van Playmobil sloot af met te zeggen dat Playmobil ook veel gebruikt wordt op scholen en in kinderpraktijken. Zeker als kinderen verbaal niet goed kunnen uiten wat ze voelen, helpen de Playmobilfiguren en werelden bij de verwerking van gebeurtenissen. Het bouwen van een Playmobilwereld kan ook een mooie start zijn van een nieuwe project op school. En ja, ook kinderen van 10, 11 jaar vinden dit nog heel leuk om te doen. En wat dacht je van het maken van filmpjes over geleerde lesstof, met Playmobil in de hoofdrol? Je slaat twee vliegen in één klap, want ook de 21st century skills komen hierbij aan bod.

P's van Playmobile

Minder zekerheden, meer creativiteit
Na de presentatie van Playmobil, kwam Marianne de Valck van speelgoedadvies.nl aan het woord. Haar presentatie was zo interessant, dat ik daar later nog eens een blog aan zal wijden. Maar een heel belangrijk advies gaf ze wel mee: geef kinderen minder zekerheden. Laat ze inventief worden, door ze minder voor te kauwen. Speelgoed dat maar op één manier gebruikt kan worden, met stemmen, knopjes en lampjes: het is niet verkeerd, maar een kind wordt er niet creatiever van. En ook ouders kunnen wat leren van de creativiteit die veel kinderen als vanzelf bezitten. Dus word niet boos als alle Lego weer helemaal vermengd raakt met de Playmobil, als je woonkamer vol staat met bouwsets: gun je kinderen deze ruimte. Ze leren er veel van.

Na deze interessante presentatie was het voor mij en de kinderen tijd om Speelpark Oud Valkeveen verder te ontdekken. Het weer was prachtig, dus we hebben ons nog de hele dag kunnen vermaken bij de shows, in de attracties en de speeltuin. Bedankt Playmobil en Oud Valkeveen; we hebben een topdag gehad. Eenmaal thuis werd natuurlijk meteen gespeeld met de inhoud van de rijk gevulde goodiebag. Wauw!