Podcasts productiviteit, succes, werkdrukverlichting

Podcasts productiviteit, succes, werkdrukverlichting

Podcasts zijn niet meer weg te denken. Afgelopen jaar namen ze een enorme toevlucht in populariteit. Ik zet mijn favoriete podcasts over productiviteit, succes, werkdrukverlichting op een rij.

Het is ook makkelijk: je doet oortjes in en je kunt luisteren naar een podcasts terwijl je iets anders aan het doen bent, zoals de was opvouwen of koken. (Niet multitasken met moeilijke taken tijdens de Podcast, dat werkt niet). Of je zet een podcast aan tijdens het autorijden. En je leert er tegelijkertijd van alles van.

Bekijk ook de speciale pagina over de scheurkalender. 

Podcasts productiviteit, succes, werkdrukverlichting

Ik luister zeker niet elke dag naar een Podcast, maar soms vind ik het fijn om er één aan te zetten. Het liefste luister ik een podcast over succes hebben, productiviteit of werkdrukverlichting. Daar ben ik zelf graag mee bezig, voor jufmaike.nl, maar ook voor mijn werk als leerkracht. Hoe kan ik zo efficiënt mogelijk werken zodat het met het meeste oplevert en het minste tijd kost of werkdruk oplevert?

Podcasts op Spotify

De tips die ik hier schrijf staan op Spotify, omdat je die makkelijk via bijvoorbeeld Bluetooth kunt streamen en snel op je smartphone aan kan zetten. Maar er zijn ook andere kanalen waar je ze kunt beluisteren, zoals Soundcloud.

Mijn tips

Master your mindset

Mindset, ik vond het altijd een beetje zweverig klinken… Maar Michael Pilarczyk van de podcast Master your mindset is heerlijk direct en recht toe, recht aan. En zijn stem (hij is radio DJ geweest) vind ik heerlijk om te luisteren. Hij beantwoordt vragen van luisteraars over bijvoorbeeld succes hebben, mindset, doelen stellen, omgaan met stress en rust in je hoofd.

100% inspiratie podcast

De eerste podcasts die ik luisterde waren van Thijs Lindhout, de 100% inspiratie podcast. Hij interviewt allerlei succesvolle mensen: bekende Nederlanders, maar ook schrijvers van bekende boeken als Getting things done. Hij sprak ook met Mark Tigchelaar over zijn boek focus. Uit deze podcastserie kun je bijvoorbeeld de afleveringen kiezen die over meer focus gaan en het bereiken van je doelen. Want ook in je werk kun je doelen hebben die je wilt bereiken.

TED Talks Daily

In het Engels, maar in de serie van TED Talks Daily komen mooie afleveringen voorbij over succes, zoals Want to change the world? Start by being brave enough to care. Het zijn de TED talks die je wellicht al wel kent, maar dan in Podcast vorm. Ik vind het vooral fijn dat het korte afleveringen zijn van maximaal 15 minuten. Het zijn allerlei onderwerpen, maar met even zoeken vind je zeker afleveringen die je interessant vindt.

Eindbazen

Eindbazen vind je op Youtube, maar ook als podcast. Michel Vos en Wiggert Meerman spreken tijdens de afleveringen van Eindbazen met bijzondere mensen die een uitzonderlijke prestatie of bijdrage hebben geleverd op het gebied van sport, wetenschap, ondernemen, cultuur, maatschappij of technologie. Zo vind je er een aflevering met Paul Smit over gedragsverandering, maar ook een aflevering met Jan Terlouw.

Kennisnet

Pas kort geleden kwam ik erachter dat Kennisnet (waarschijnlijk wel bekend) een eigen podcastserie heeft. Natuurlijk voornamelijk over ICT, maar ook met interessante podcast waarbij ze in gesprek gaan met onderzoekers. En praktische tips over het beheer waardoor je je werkdruk, met behulp van ICT, kunt verlichten.

Tough talks for teachers

Een podcast, wederom in het Engels, maar wel helemaal gericht op jou als leerkracht! In Tough talks with teachers gaat het om problemen uit je vak te bespreken, maar wel met een positieve insteek. Je kunt bijvoorbeeld veel hebben aan de podcast over Positive Energy. 

Flip the system

Ben je geïnteresseerd in hoe jij een verandering teweeg kan brengen in het onderwijs? Rene Kneyber, wellicht wel bekend van social media, voert gesprekken over onderwijs in de podcast Flip the system. In de aflevering En wat als we nou weer eens gewoon gingen lesgeven hoor je hoe het ook anders kan en hoe je als team de werkdruk zelf kunt verlichten.

Wat zijn jouw podcast tips over productiviteit, succes en werkdrukverlichting?

Afbeelding van maicasaa/Shutterstock