Praktische tips om niet constant "aan" te staan

Praktische tips om niet constant “aan” te staan

Deze tijd is pittig, voor iedereen. Ik probeer jullie te ondersteunen met praktische tips om niet constant “aan” te staan. Zoals ik om me heen hoor, levert dat de meeste werkdruk op nu.

De team appjes gaan constant door, ouders mailen met vragen, collega’s vragen om hulp, er moeten steeds zaken besloten worden. De maatregelen volgen elkaar op en er is constant nieuws. Mijn hoofd staat regelmatig niet stil, want ik heb ook nog eens veel rollen te vervullen: een bedrijf met nieuwe projecten, een goedlopende website, ik geef thuisonderwijs en vang voornamelijk onze kinderen op en ik werk nog een dag in de week voor school.

Toch probeer ik ook mijn hoofd “uit” te zetten, anders ga ik het niet volhouden.

Praktische tips om niet constant “aan” te staan

Zet meldingen uit

Ik heb het meeste last van mijn telefoon die telkens aan gaat met plingetjes, zoemetjes, getril. Ik heb al geen mail meer op mijn telefoon. Whatsapp kun je helemaal uitzetten, maar ik kies ervoor om groepen uit te zetten. Van mijn familie wil ik bijvoorbeeld graag zien, van school niet altijd. Bij groepsinformatie in de app kun je de groep op dempen zetten, je kiest zelf voor hoelang. Op dinsdagen, mijn werkdag voor school, zet ik de appjes van die groep weer aan, zodat ik dan snel kan handelen. ‘s Avonds gaat het weer uit.

Niet storen

Als ik echt even focus wil, zet ik mijn telefoon op niet storen. Er komt dan niks door: geen appjes, geen telefoontjes, etc. Dat doe ik bijvoorbeeld als ik filmpjes opneem voor de klas. Word ik niet gestoord.

Lees meer over focus in dit boek

Leg je telefoon uit het zicht

Wat bij mij enorm helpt als ik thuis ben met de kinderen: mijn telefoon uit het zicht leggen. Ik leg hem na het buitenspelen wel eens op de gang en vergeet dan vaak dat het daar ligt. En het gekke is, als ik ‘t niet zie, denk ik er ook niet aan. Ik check dan niks dus, pas weer als ik er toevallig aan denk. Als er echt iets is, bellen mensen wel. Telefoontjes krijg ik wel binnen op mijn AppleWatch.

Check mail op vaste tijden

We hebben op school afgesproken dat we ouders op vaste tijden terug mailen als ze vragen hebben. Ook heel duidelijk voor ons als duo’s: ik mail en regel alleen dingen voor de kinderen op mijn werkdag voor school. Wil je wel op de hoogte blijven, ook op je niet-werkdagen? Zorg dan voor een goede planner waarin je vaste tijden schrijft wanneer je iets doet. Zet daar ook mail checken in. Je hoeft ook niet altijd meteen te reageren. Ik gebruik deze planner graag.

Wil je goed leren plannen, meer focus in je werk en efficiënt werken? Bestel dan mijn e-book Plannen voor leerkrachten. 

Neem tijd voor rust

Pak je hobby weer op of kies een nieuwe. Zo zie ik nu veel mensen puzzelen, heb ik zelf luisterboeken ontdekt en lees ik weer extra. Zorg voor rust en plan dit ook in. Ik werkte in deze tijd elke dag wel een aantal uur, maar ik merkte dat ik ook rust had, dus plande ik een dag in zonder werk.

Check niet te vaak nieuws

Het Corona nieuws gaat ook maar door op het moment. Het geeft mij veel stress om dat constant bij te houden, dan denk ik er alleen maar over na. Ik check één keer per dag het overzicht op een nieuwssite. De filmpjes van NOS op 3 zijn ook fijn, kort en je bent snel weer op de hoogte. Bekijk ze hier

Bewegen

Wat voor mij ook helpt om uit mijn hoofd te gaan: bewegen. Ik sport veel thuis met de sportvideo’s van mijn sportschool en probeer ook regelmatig te wandelen. Dit werkt helemaal goed met de app Calm, ik zet dan de wandelmeditatie aan, zodat ik echt even uit mijn hoofd ga en in mijn lijf.

Je hoeft niet de hele tijd aan

Op een gegeven moment zal het constant “aan” staan je opbreken. Je leert veel nieuwe dingen, zit in een totaal andere situatie en maakt je wellicht zorgen. Dus wees in deze tijd extra lief voor jezelf, je mag ook echt even “uit”.

Wil je goed leren plannen, meer focus in je werk en efficiënt werken? Bestel dan mijn e-book Plannen voor leerkrachten. 

Er staan affiliate links in dit blog.

 

Hoge werkdruk; Praktische tips om niet steeds aan te staan