Prentenboek top 10 van Linda van Thuisleven.com

Als moeder van drie dochtertjes (8, 5 en 3 jaar) zijn prentenboeken ons niet vreemd. Ik lees voor op verzoek, niet op een vast tijdsstip van de dag. Het valt mij wel op dat dit regelmatig net na de lunch is. 

Als kinderenboeken-recensent passeren er heel wat prentenboeken de revue. Toch zijn er maar een paar die in onze boekenkast terecht komen en dan ook nog eens echt versleten worden. Ik vraag vaak prentenboeken aan die geschikt zijn voor een beperkt publiek, die geef ik na recenseren aan de mediatheek op de basisschool voor bijzondere kinderen. Denk hierbij aan prentenboeken over kindermisbruik, adoptie en het omgaan met het overlijden van een dierbare.

Deze top 10 zal zodoende een mix zijn van de prentenboeken die ík graag voorlees en degene waar de meisjes veelvuldig om vragen:

10. “Keteltje en de superstrik”, Keteltje mag natuurlijk in een meisjeshuis nooit ontbreken. Een beetje stoute prinses spreekt erg tot de verbeelding en ze leren nog eens veters strikken ook!

Keteltje

9. “Kietel nooit een tijger!” van Pamela Butchart is een fantastisch verhaal om met lange uithalen en vergrote bewegingen voor te dragen.

8. ‘Mijn nieuwe Moeder & Ik’ van Renata Galindo (tekst & illustraties), vertaald door Edward van de Vendel. Een prentenboek dat uitermate geschikt is voor alle kinderen die niet precies op hun moeder of verzorger lijken. Door een verschil in huidskleur, adoptie, samengesteld gezin of pleegkinderen.

7. Een grensgeval prentenboek van Agathe Demois, die toch niet mag ontbreken in deze top 10. ‘De lange reis’- groot kijk- en zoekboek met illustraties van Vincent Godeau. De illustraties zijn in het rood gedrukt met de magische rode kijker worden de blauw gedrukte illustraties zichtbaar.

Demois

6. ‘Insectendetective’ tekst & illustraties van Maggi Li, een leerzaam prentenboek met loep over de insectenwereld.

Insectendetective

5. “Lucinda Belinda Melinda McCool” van het illustere duo Jeanne Willis (tekst) en Tony Ross (illustraties) “Lucinda Belinda Melinda McCool heeft MODE en MOOI ZIJN als opperste DOEL.” Een geestig maar onheilspellend sprookje.

4. “Wat een ei” van Sally Grindley (tekst) & Pascal Lemaitre (illustraties), waar een eend een dino-ei uit blijkt te broeden bekeken vanuit een overload aan moederliefde.

3. “Evert Jan een poepvlieg met smetvrees”. Hartstikke leuk om voor te lezen alleen al door het mantra: “Rob, Bob, Pop en Evert Jan”, de drie broers en zus poepvlieg.

2. “De POEP fabriek”, een samenwerking van twee top duo’s. Waar Ron Schröder & Marianne Busser de rijmpjes lanceren, tekenen ivan & ilia er lustig op los. Tekst en prenten versterken elkaar. En ik heb in de wandelgangen vernomen dat een tweede deel op komst is!

1. “Ontdek de wereld met Winnie de Poeh”. Prachtige lieflijke illustraties met flapjes. De meisjes blijven zich verwonderen.

Bestel de boeken bij boekwinkel Blokker

De genoemde boeken zijn gerecenseerd op de site KiDDoWz.net

Linda Meester, 41 jaar, blogger Lmcmr bij KiDDoWz.net & Thuisleven.com.

Wil je ook jouw top 10 op de site? Stuur me een mail op info @ jufmaike.nl