Prentenboeken top 10 van Marion

Een top 10 maken van prentenboeken, het lijkt makkelijk, maar al snel blijkt dat het een lastige klus is. Wat zijn er ontzettend veel leuke prentenboeken te vinden. Ik heb mijn best gedaan en een top 10 gemaakt.

1 Ergens van Judith Kunkeler: een prachtig sprookjesachtig boek over Nergens en Ergens. Mooie pastelkleurige tekeningen

2 De Verhalenheks van Christien Boomsma: over een rare mevrouw, iedereen loopt haar voorbij, maar Tess niet. Zij ontdekt dat in de mand van Madam Sofie allemaal prachtige spullen zitten met hun eigen verhaal. Leuk om na het lezen met kinderen schatten te zoeken en een eigen verhalenmand te maken.

3 Rupsje Nooitgenoeg heeft denk ik geen uitleg nodig. Een klassieker die nog steeds door mijn dochters uit de kast wordt gepakt om voor te lezen.

4 Kikker van Max Velthuis, er zijn vele boeken verschenen. Ik zoek altijd een boek uit dat aansluit bij het seizoen of de belevenissen van de kinderen.

5 Het dikke verjaardagsboek van Dikkie Dik ook zo’n boek dat weinig toelichting nodig heeft. Wie is er niet groot mee geworden? Het grappige is wel dat dochter 1 het niet zo leuk vindt (net als haar vader) en dochter 2 het helemaal geweldig vindt (net als ik).

6 Kerstmis van Nicole de Cock. Dit vind ik zo’n prachtig sfeervol boek over kerst. Het bevat geen tekst alleen prachtige prenten. Het verhaal kun je er zelf bij verzinnen. Of je gaat met je kinderen kijken wat je allemaal kunt vinden op de mooie tekeningen.

7 Boer Boris en de eieren is een leuk boek voor de Pasen, maar er zijn nog meer Boer Boris boeken met andere onderwerpen. De nieuwste: Boer Boris gaat naar oma is natuurlijk een aanrader voor de kinderboekenweek.

8 Nijntje kan natuurlijk niet ontbreken in mijn top 10. Sommige ken ik uit mijn hoofd, ook mijn oude Nijntje boekjes van vroeger heb ik nog. Helaas worden ze thuis niet zoveel meer gelezen, maar ik laat ze toch in mijn kast staan.

En als laatste twee prentenboeken over een onderwerp dat het bij kleuters erg goed doet…

9 De poepfabriek van Marianne Busser en Ron Schröder. Een boek vol verhalen over dieren en hun bijzondere eigenschappen. Wisten jullie dat een olifant elke dag wel 7 kruiwagens vol poept? Inmiddels is ook deel 2 De keutelkampioen verschenen. Die heb ik zelf nog niet gelezen, maar staat hier wel hoog op de verlanglijst.

10 Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft is ook een ontzettend leuk boek waar kinderen van alles leren over dieren en poep.