Proefjes waar je energie van krijgt

Proefjes waar je energie van krijgt

Kinderen zijn van nature leergierig en vragen je vaak het hemd van het lijf. En lang niet altijd over de makkelijkste onderwerpen. Wat is bijvoorbeeld biomassa? Of, hoe snel smelt een ijsblokje? Allemaal vragen waar je als volwassene zo één twee drie het antwoord niet op weet. Met behulp van simpele proefjes kan je kinderen zelf het antwoord op hun vragen laten vinden. Iedereen kan het en het is nog leuk om te doen ook. Met als bijkomend voordeel: iets wat je zelf hebt ontdekt, vergeet je niet meer zo makkelijk.

Proefjes waar je energie van krijgt

Een citroen als batterij voor je lamp

Voor de meeste proefjes heb je gelukkig geen ingewikkelde spullen nodig. Fijn, want dat maakt het extra makkelijk om een vraag direct te beantwoorden. Op het moment dat deze wordt gesteld dus. Hiermee houd je de aandacht van de kinderen vast en beloon je hun leergierigheid. Het houdt je lessen voor de leerlingen, maar ook voor jezelf, actief en verrassend. Bij een vraag over zonne-energie bijvoorbeeld, maak je met een jampot, een satéprikker en aluminiumfolie in een handomdraai een eenvoudige zonnemolen. Een simpel potlood en een kartonnen koffiebeker gevuld met water zijn al voldoende om de werking van een waterkrachtcentrale uit te leggen. En dat je met citroenen, spijkers en een stukje koperdraad het lampje van je fiets kunt laten branden: dat geloof je pas echt als je het ziet. De vraag hoe snel smelt ijs beantwoord je met een wedstrijdje Wie doet het langste met zijn ijsblokje? Het zorgt voor de nodige verkoeling op warme dagen en je hebt meteen uitgelegd hoe isolatie werkt. Twee vliegen in één klap dus. Heb je de smaak te pakken? Er zijn nog veel meer interessante proefjes die je met kinderen kunt doen om uit te vinden hoe het nu zit met elektronen, lagedrukgebieden, het broeikaseffect en alle andere vragen die je kunt stellen over energie.

Kinderen houden van raadsels

Een verfrissende methode waarbij je de proefjes in je lessen kunt integreren is Grej of the day(Ding van de dag). Een uit Zweden afkomstige manier van lesgeven waarbij je de kinderen een raadsel mee naar huis geeft. Samen met hun ouders kunnen ze al alvast nadenken over de oplossing. De ontknoping volgt dan de volgende dag tijdens de lessen. Het bijzondere aan deze methode is de manier waarop je ouders op een speelse manier betrekt bij datgene waarmee hun kinderen zich op school bezig houden.

Voor niets gaat de zon op

Na een middagje intensief proeven doen, mag je natuurlijk best worden beloond. Met een lekker zoet feestje bijvoorbeeld. En wat is er dan leuker dan marshmallows smelten boven je zelfgebouwde grill die bovendien werkt op zonne-energie. Benodigdheden: een schoenendoos; dun karton; plakband; een breinaald en niet te vergeten marshmallows. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een gezonde variant. Succes verzekerd! De enige onzekere factor is die van een van onze grootste gratis energieleveranciers: de zon. Die moet natuurlijk wel schijnen.

Afbeelding: geralt| Pixabay

Proefjes waar je  energie van krijgt

Dit is een #jufmaikeadd