Programmeren op papier kleuters

Door Suzanne. Een tijdje terug maakte ik een aantal opdrachten rondom programmeren voor de middenbouw. Ik heb nu ook een setje programmeren op papier voor kleuters gemaakt. Hoe dat werkt, lees je hieronder. 

Programmeren op papier kleuters

In mijn kleuterklas zijn de kleuters inmiddels gewend aan het programmeren op de kralenplank. Ze kunnen hier al aardig zelfstandig aan werken en controleren hun werk met behulp van de nakijkkaarten.
Nu het onderwijs zowel thuis als op school wordt gegeven, zocht ik naar een manier om het programmeren te blijven oefenen als er geen kralenplank voor handen is.
Het programmeren op papier is een makkelijk in te zetten opdracht die je zowel in de klas als thuis goed kunt toepassen.

Lees hier ook waarom je kan programmeren met kinderen. Het is een keuze. Ik (Maike) programmeer met de slimme kleuters, zodat ze uitgedaagd worden. Ze leren vooral om door te zetten als ze iets moeilijk vinden. Dat vinden ze vaak in het reguliere werk niet.

Hoe werkt het?

In dit setje zitten vijf verschillende opdrachten programmeren op papier.
De eerste drie opdrachten zijn vrij eenvoudig. Een makkelijke inkomer om te leren hoe het programmeren op papier gaat.
De opdracht staat in de tabel met cijfers en kleurtjes. Het cijfer geeft het aantal vakjes aan. De kleur van het vakje geeft aan welke kleur je de vakjes moet maken. Is het vakje gewoon wit, dan hoef je niet te kleuren.

Tips

  • De rijen van de tabel zijn genummerd, zodat je kunt zien of je in de goede rij aan het werken bent. Voor kleuters is dat soms nog wat moeilijk. Je kunt ook een strook papier onder de rij leggen om aan te geven waar ze gebleven zijn.
  • Leer de kinderen aan om van boven naar beneden en van links naar rechts te werken. Op die manier oefen je dat ook alvast voor het werken in een boekje of schriftje in hogere groepen.
  • Voor de kleuters die wat extra uitdaging nodig hebben; Je kunt de kleuter zelf een tekening laten maken op een leeg invulblad en daarna de programmeercode erbij laten schrijven. Laat ze steeds het aantal vakjes in een kleur tellen en invullen in een tabel. Om te controleren of hun code klopt, kan een andere kleuter de code weer in een invulblad invullen. Zo ontdekken ze ook de andere kant van programmeren op papier.

Programmeren op papier

Download

 

Programmeren op papier voor kleuters