Programmeren winter

Programmeren winter

Door Suzanne. Ik maakte nieuwe kaarten programmeren winter. Al eerder schreef ik over programmeren met kleuters. Daar hoef je helemaal geen dure materialen voor aan te schaffen, dat kan gewoon op de kralenplank. Dit keer maakte ik nieuwe opdrachten binnen het thema winter. 

Programmeren winter

Dat leren programmeren belangrijk is in de hedendaagse maatschappij hoef ik je niet meer uit te leggen. De eerste serie opdrachten die ik maakte, werd door de kleuters in mijn groep nog wat voorzichtig aangepakt. Inmiddels weten ze hoe het werkt en gaan ze vol enthousiasme aan de slag met de nieuwe opdrachten. Ze zijn zo benieuwd naar wat voor plaatje het uiteindelijk gaat worden!

Hoe het programmeren winter werkt

Je hebt natuurlijk een kralenplank nodig. Welke kleur kralen je nodig hebt, zie je aan de gekleurde vakjes op de opdrachtkaart. De nummers op de kaart staan voor het aantal spijkertjes. De kleur van het vakje is de kleur kraal die je moet gebruiken.
Als er een zwart vakje staat met een wit cijfer, gebruik je zwarte kralen. Staat er een wit vakje dan moet je spijkertjes leeg laten. Maar staat er een wit vakje met een streep eronder, dan moet je witte kralen gebruiken.

Tips

  • Geef de kinderen een strook papier om onder de regel op de kaart te leggen. Zo kunnen ze beter zien waar ze gebleven zijn.
  • Leer de kinderen aan om eerst te tellen, dan hun vinger op de spijker te houden en dan de kralen te pakken. Anders laten ze de spijker los en weten ze niet meer waar ze de kralen moesten plaatsen. Je kunt ze ook aanleren om eerst de benodigde hoeveelheid kralen te pakken en dan te tellen, zodat ze de kralen er direct op kunnen doen.
  • De nakijkvellen kun je ook los gebruik als opdracht. Voor kinderen waarvoor het programmeren nog een stapje te ver is, kun je ze inzetten als het naleggen van een patroon.
  • Laat twee kinderen dezelfde opdracht maken. Zo kunnen ze bij elkaar checken of ze hetzelfde hebben gemaakt en overleggen als ze iets niet begrijpen.

Programmeren winter

Download

 

Programmeren thema winter voor kleuters; Ook geschikt voor kralenplank - Juf Maike