Prutje

Prutje van Pieter Koolwijk

De boeken van Pieter Koolwijk zijn altijd bijzonder. Zo ook weer het boek Prutje. Een fantasievol verhaal over twee werelden die totaal verschillend zijn. Geschikt vanaf 9 jaar. Lees er meer over in mijn recensie. 

Prutje

Het leven van Hens is zwaar: net als zijn vader, moeder en zus werkt hij van vroeg tot laat in de smerige, gevaarlijke fabriek voor een hongerloon. Een leven waarbij je meteen moet denken aan het sprookje: Het meisje met de zwavelstokjes. Het enige lichtpuntje is Walm, zijn broertje dat niet helemaal met de rest kan meekomen. Walm is vrolijk, maar ook lastig als je uit het zicht van de fabrieksopzichters wilt blijven – vooral als je vergeet hem op tijd naar de wc te brengen.

Op een ochtend heeft Hens er genoeg van. Hij loopt weg. Maar Walm volgt hem en al snel sluit zich een lastig, eigenwijs meisje bij hen aan, dat luistert naar de bijzondere naam Vijf. Zij heeft gehoord van een land waar alles veel mooier is, en bij gebrek aan beter gaan ze met z’n drieën op weg. Zouden ze het land bereiken?

Prutje

Wat vind ik?

Mijn eerste reactie toen ik de titel hoorde: “huh? Waar zou dit boek nou weer over gaan? En wat een vies woord eigenlijk, prutje…” Dat lijkt me ook de bedoeling van de schrijver. Prutje is vies. En niet een beetje vies, zo vies dat het in je poriën gaat zitten.

Het boek is geschreven in de ik-vorm waardoor je je meteen identificeert met Hens, de hoofdpersoon. Ik vroeg me meteen af wat ik in zijn plaats zou doen. Zou ik in Prutje blijven of zou ik ook een betere wereld opzoeken?

Het boekt schuurt tegen jeugdliteratuur aan, zoals veel boeken van Pieter Koolwijk. Daarom niet altijd even spannend, maar wel bijzonder en mooi. Vooral een aanrader voor kinderen die van lezen houden.

Je ziet het niet vaak in een kinderboek, maar er staan aardig wat illustraties in én in kleur! Linde Faas maakt de tekst levendig. Vooral de illustraties in de werkruimte van Frobel vind ik mooi.

In de klas

In de klas kun je mooie gesprekken voeren over de twee werelden. Wat zouden de kinderen doen als ze daar woonden? En waar zouden ze liever zijn: in Prutje met ouders, of in de mooie wereld zonder ouders, een mooie voor dilemma dinsdag.

Je kunt de kinderen de mooie wereld laten tekenen of creëren van kosteloos materiaal. Hoe ziet hun bijzondere wereld eruit?

Koop het boek in de plaatselijke boekhandel of hier