Puzzel voor alle leeftijden

Puzzel voor alle leeftijden

Door Manon. Dat puzzelen leuk is voor kinderen en volwassenen van alle leeftijden dat weten we allemaal. Dat het ook nog eens heel erg leerzaam is dat weten de meesten van ons ook wel. Maar welke puzzel is nou voor welke leeftijd geschikt? En welke soorten puzzels zijn er allemaal? Ik vertel je er alles over!

Al eeuwen wordt er door mensen van verschillende mensen gepuzzeld. Puzzelen is voor iedereen, van welke leeftijd je ook bent. Het is een leuke en leerzame activiteit waar men uren mee bezig kan zijn. Het werkt vaak zelfs verslavend, je wil de puzzel zo graag afmaken. Vaak maken wij een puzzel in de vakantie, dan hebben we er lekker veel tijd voor. Je kunt in je eentje puzzelen maar het is ook gezellig om het samen te doen. Je kunt grote of kleine puzzels maken, makkelijke of moeilijke puzzels en tegenwoordig kun je zelfs 3D puzzels of digitale puzzels maken. Het aanbod is erg groot. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Welke puzzel ga je kiezen?

Puzzel voor alle leeftijden

Leerzaam

Dat puzzelen leerzaam is dat weten de meesten van jullie wel. Zeker voor jonge kinderen is het een leerzame activiteit. De kinderen zijn bezig met hun fijn motorische ontwikkeling.  Ze herkennen vormen en kleuren. Vergroten hun ruimtelijk inzicht. Bij de insteekpuzzels met knopjes oefenen ze met de pincetgreep en zijn ze bezig met vormherkenning. Ook trainen ze hun doorzettingsvermogen,  geduld en concentratie en werken ze aan hun oog-hand coördinatie. De kinderen zijn dus volop bezig met hun visuele waarneming en cognitieve en motorische ontwikkeling. Daarnaast vinden kinderen puzzelen vaak ook nog eens heel erg leuk.

Puzzels voor 1-2 jarigen

Puzzel

Vanaf 1 jaar of 1,5 jaar kan een kind beginnen met puzzelen. Natuurlijk begin je niet met een puzzel van 1000 stukjes, maar denk eens aan een vormenstoof of een puzzel met geluidjes. Een puzzel met grove vormen en kleuren en weinig details. Een insteekpuzzel is vaak heel prettig voor de kleine kinderen. Een knopje op het puzzelstuk kan het kind helpen het puzzelstukje makkelijk op zijn plek te leggen. De concentratie van een 1-2 jarige is nog niet zo heel erg lang, dus zorg voor een kleine puzzel met weinig stukjes. Het helpt ook om samen met je kind te puzzelen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar deze vormenstoof.

Een leuke houten puzzel is deze van de boerderij.  Ook deze van nijntje is leuk om mee te starten.

Maar ook deze puzzel met geluid zal een groot succes zijn! Als je kind het stukje op de goede plaats legt dan maakt de puzzel het geluid van het muziekinstrument!

Puzzels voor peuters van 2 en 3 jaar

Ook voor 2 en 3 jarigen zijn houten inlegpuzzels ideaal. Deze mogen natuurlijk dan wel iets moeilijker zijn met meer details. Ook mogen er meer stukjes gelegd moeten worden. Het is leuk voor de kinderen als het thema herkenbaar is. Bijvoorbeeld dieren, of voertuigen.

Kijk hier maar eens naar deze leuke puzzel van allemaal verschillende voertuigen.

Of deze van de boerderij. Of deze kleinere van de boerderij.

Maar je kan natuurlijk ook al kiezen voor een puzzel die niet van hout is. Deze van Nijntje is erg geschikt om mee te beginnen. Je kind kan aan de slag met grote stukken en is bezig met vorm herkenning en kleuren.

Vloer puzzels en legpuzzels voor kinderen van 3-4-5 jaar

Kinderen van deze leeftijd puzzelen vaak op school of op de peuterspeelzaal. Je gaat langzaam aan beginnen met legpuzzels van stevig karton. Veel kinderen oefenen door middel van trial and error. Ze proberen de stukjes overal aan te leggen net zolang totdat het stukje past. De puzzel moet dus wel tegen een stootje kunnen. De meeste herkenbare puzzels voor kinderen van deze leeftijd zijn de puzzels waarvan er meer in 1 doos zitten. Bijvoorbeeld veel puzzels, 12-16-20-24, zoals deze van de Sprookjesboom of deze twee puzzels van 2x 20  stukjes van Cars.

Ook is het gaaf om met je kind een vloerpuzzel te maken. De stukken zijn lekker groot en het resultaat is voor je kind vaak geweldig. Ik vond deze leuke vloerpuzzels:

Deze Paw Patrol vloerpuzzel 35 stukjes.

Deze Shimmer en Shine Vloerpuzzel 35 stukjes.

Maar ook deze mooie van dino’s. 24 stukjes.

Puzzels voor kinderen van 5-8 jaar

Deze kinderen kunnen al puzzels tot ongeveer 100/200 stukjes aan. Het ene kind kan het beter dan het andere kind, dus kijk goed wat bij uw kind past. Samen een puzzel maken vinden de meeste kinderen nog erg fijn. Je ziet verschillende legpuzzels voor kinderen van deze leeftijd. Bij ons wordt het liefst gepuzzeld rondom een tekenfilm figuur of mooie dieren. Ravensburger heeft puzzels met 100 stukjes en dan xxl stukjes. Deze zijn echt ideaal om mee te beginnen. Omdat ze bij ons fan zijn van Pokémon kochten wij deze. Ook deze in Disney thema heeft xxl stukken maar dan wel al 150 stuks.

Puzzels voor 8-12 jarigen

Deze kinderen kunnen al langer gaan zitten voor een puzzel. Deze mag dan ook zeker uit meer stukjes bestaan of wat meer uitdaging vragen wat betreft kleur of vorm. Denk ook bijvoorbeeld eens aan 3D puzzels. Hier thuis zijn ze er dol op. Leg puzzels van 500 stukjes kunnen ze ook prima maken. Je vindt ontzettend veel dieren puzzels van 500 stukjes. Hele schattige zoals deze bijvoorbeeld. Maar ook een leuke Disney puzzel, zoals deze.

Je hebt ook prachtige 3D puzzels voor kinderen. Eenvoudige zoals deze LOL sneaker van 108 stukjes. Of toch iets moeilijker zoals deze Eifeltoren van 216 stukjes. Je hebt heel veel verschillende 3D puzzels, kijk maar eens rond!

Maar ook deze bijzondere 3D puzzel van dierentuin dieren vinden wij super!

Vrolijke honden

Vrolijke honden

Onder de categorie 8-12 jarigen vallen ook de puzzels van 500 stukjes. Deze geweldige puzzel van Ravensburger is daar een mooi voorbeeld van. De afbeelding van de honden selfie is natuurlijk helemaal passend bij deze doelgroep en zal zeker in de smaak vallen bij de tieners.

Bekijk het hier

De kleuren zijn mooi helder en het is dan ook een vrolijke puzzel om naar te kijken.

Omdat de kleuren van de honden wat op elkaar lijken is het echt geen makkelijke puzzel. Het is echt goed kijken en puzzelen geblazen, maar dat maakt het juist leuk. De stukjes zijn ook van een prettige afmeting en ook te puzzel zelf is mooi van formaat. Niet te groot zodat hij nergens kan liggen, maar precies groot genoeg zodat de afbeelding mooi tot zijn recht komt.

In deze serie zijn nog meer puzzels van Selfies. Namelijk deze van de luiaards en deze met honden en katten.

12+,  puzzelen voor gevorderden

Tja, en als een puzzel van 500 stukjes met gemak gelegd wordt dan is het tijd voor het grotere werk. Puzzels van 1000-1500 of zelfs 2000 stukjes. Kinderen maar ook volwassenen houden er van. Grote puzzels waar veel op te zien is. Bekende puzzels zijn die van Jan van Haasteren. Dit zijn puzzels met veel mensen er op waar overal iets gebeurt. Puzzels waarbij je echt naar de plaat kijkt om te weten waar de stukjes liggen. Comic puzzels zijn erg gewild. Puzzels waar iets grappigs op gebeurt.

Houd je misschien van mooie landschapspuzzels? Deze van een prachtig strand is dan een mooie om te maken, 1500 stukjes. Of deze van ons eigen Amsterdam.

En ben jij al bekend met deze Wasgij puzzels? Bij deze puzzel ga je niet het voorbeeld namaken, maar ga je puzzelen wat de persoon op het voorbeeld ziet. Je moet je eigen fantasie dus gebruiken. Lastig maar erg leuk onder de getrainde puzzelaars die wel eens een stapje verder willen zetten. Je bent dus dubbel aan het puzzelen!

Van Haasteren, Eurosong contest

puzzel

Wij mochten de puzzel Eurosong contest van van Haasteren uitproberen. Wat een gaaf thema. Hier helemaal fan van het Eurovisie songfestival, dus wij waren al enthousiast. Deze puzzel bestaat uit 1000 stukjes. Een hoeveelheid die wij altijd prettig vinden. En nu het vakantie is hebben we mooi de tijd om te puzzelen. Op de plaat zie je hilarische situaties die je al meteen laten lachen. Met een octopus als drummer, een indiaan en een Sinterklaas op het podium gebeurt er van alles. Het publiek vindt het verschrikkelijk en vlucht weg, de jury is ondersteboven maar op het podium gaan ze vrolijk door. Een puzzel vol met leuke typetjes en grappige gebeurtenissen. We vonden het een feestje om deze puzzel te maken!

Wil jij deze puzzel ook maken? Bestel hem dan hier!

De wereld in symbolen

Puzzel wereld

Ook mochten wij deze mooie puzzel van Ravensburger uitproberen. De wereld in symbolen. Door de xxl stukjes van deze puzzel echt een mooi formaat voor kinderen in de leeftijd van 8 jaar. De puzzel had 200 stukjes en we vonden het een top puzzel. Qua aantal stukjes was hij goed te maken. Omdat er veel herkenbare dingen op de plaat staan was het leuk om op zoek te gaan naar waar de stukjes hoorden.
Ook merkten we dat Lenn en Rens vanalles begonnen te vertellen over de wereld en wat ze er al van weten. Ook werden er natuurlijk vragen gesteld. Wat is dit voor gebouw? Of wat voor dier is dat?
Het moeilijkste stuk waren de blauwe stukken van de zee, dan moesten we echt wel even goed kijken, passen en meten.
Ook de kleine details werden gezien en bekeken. Wij vinden dit formaat en aantal stukje echt een aanrader. Het is niet te makkelijk en meteen af, maar hij is ook zeker niet te moeilijk. Echt goed te doen. En door het onderwerp op de plaat eigenlijk leuk voor het hele gezin.
Wij vinden het in ieder geval een aanrader, en hebben echt nog nieuwe dingen ontdekt over de wereld.
Puzzel wereld
Bekijk het hier

Wasgij, Kalm op het kanaal

Wasgij, Kalm op het kanaal

Wij mochten deze leuke Wasgij puzzel uitproberen. Voor ons de eerste keer dat we dit soort puzzel maken dus we zijn erg benieuwd. Bij Wasgij puzzels moet je gebruik maken van je fantasie en verbeeldingskracht om de oplossing bij elkaar te puzzelen. Wasgij heeft vier collecties met puzzels. Original, destiny, mysterie en Christmas. Bij de Original collectie vind je puzzels waar je als oplossing zoekt naar de vraag; Waar kijkt men naar? Je puzzelt dus niet de plaat op de doos, maar datgene waar men naar kijkt. In elke doos vind je een aantal hints en aanwijzingen die je kunt gebruiken bij het oplossen van de puzzels.

Bij de Destiny collectie staat tijdreizen centraal en puzzel je met de aanwijzingen hoe de afgebeelde personen en scène er in de toekomst uit zullen zien.  De mysterie collectie heeft gave puzzels waarbij jij er achter moet komen wat er gaat gebeuren met de personen die op de doos staan afgebeeld. De laatste collectie, de Christmas collectie sluit aan bij het ‘waar kijkt men naar’ concept maar dan geheel in het Kerst thema.

Bekijk alle Wasgij puzzels

Wasgij, Kalm op het kanaal

Wij kregen Calm on the canal toegestuurd uit de Original collectie. Op de plaat zien we kapitein Davey die met zijn boot op het kanaal vaart. Opeens zijn er grote golven en hoort hij iets achter zich en hij en zijn passagiers kijken verbaasd achterom. Ook de dieren en de wandelaars om hem heen schrikken op! Waardoor zou iedereen zo opkijken? Het is dus de bedoeling dat we gaan puzzelen wat de boer op de brug ziet! In de doos zit een kaart met hints er op . Op de site van Wasgij kun je nog meer hints vinden als de puzzel anders te moeilijk is!

We kunnen nu natuurlijk geen foto plaatsen van de puzzel die af is, want dan verklappen we het eindresultaat en dat zal je toch echt zelf bij elkaar moeten puzzelen! Succes!!

Uitdaging nodig?

En wil je echt een uitdaging aangaan? Dan is een van deze puzzels nog wel iets voor jou!

Deze Ronde regenboog puzzel van 1000 stukjes. Best pittig.

Deze Flamingo puzzel van 1000 stukjes .

En wil je nooit meer stoppen met puzzelen? Ga dan voor deze Disney puzzel van ongeveer 40.000 stukjes!!! Een puzzel speciaal ter ere van Mickey’s 90ste verjaardag.

Ik hoor het graag als je die af hebt. Haha en ik wens iedereen veel puzzelplezier!!

Er staan affiliate links in dit blog.