Ode aan de raamstift

Raamstift: hoe het werkt en wat je ermee kan maken

(Door Judith) Een product dat ik nu ruim een jaar erg graag gebruik is de raamstift. Raamstift: hoe het werkt en wat je ermee kan maken.

Raamstift?

Een raamstift is eigenlijk een krijtstift of krijtmarker. Met deze stift kun je een tekening of tekst schrijven op een schoolbord of een raam. De tekeningen die je met deze stift maakt, blijven afhankelijk van de stift die je gebruikt, een hele poos op je raam zitten. Je kunt de tekening of tekst echter ook gemakkelijk van je raam afhalen met water en een spons. Vaak doe ik dit wanneer ik toch mijn ramen al wil schoonmaken. Ik haal dan eerst de tekening eraf en lap daarna mijn ramen, dan kan ik daarna weer een nieuwe tekening maken.

Ook bestaan er waterbestendige stiften. Ook deze tekeningen kun je verwijderen, maar dan heb je een ruimte hoeveelheid Glassex nodig. Het voordeel van een waterproof stift tekening is dat deze, na het drogen, water- en licht bestendig is. Dit is erg fijn wanneer iemand het leuk vind om met zijn handen over je tekening heen te gaan.

Waar koop je ze?

Ik vind de Edding stiften heel fijn werken, bekijk ze hier.

Maar de Hema heeft een goedkope versie, bekijk ze hier. 

Hoe werkt het?

Ik gebruik mijn raamstiften zowel thuis als op school. Met een raamstift teken ik meestal een plaatje na van het internet of ik bedenk zelf iets en teken dit dan eerst op een papiertje. Daarna teken ik het groter uit op het raam. Op deze manier kun je het lokaal, of je huis in een bepaalde sfeer of een thema brengen. Zelf vind ik het erg leuk om ideeën te verzamelen via google afbeeldingen, pinterest en tekeningen uit (prenten)boeken. Meestal teken ik deze dan vergroot op het raam. Dit lukt me meestal redelijk goed, terwijl ik op de PABO voor bordschrijven en tekenen niet echt hoge resultaten haalde.

Eerlijk is eerlijk, de eerste tekening is vaak niet de mooiste. Hoe vaker ik echter een tekening maak, hoe mooier het vaak wordt. Ook kun je, bij een foutje, dit foutje makkelijk corrigeren met een puntje van een (thee)doek met water. Wanneer je dit stukje hebt drooggemaakt kun je daarna gewoon weer verder tekenen.

Lees ook: HANDLETTEREN MET KINDEREN

Thuis

Wanneer je kind jarig is kun je bijvoorbeeld een tekening maken van een paar ballonnen met de naam en de leeftijd van je kind, niet veel werk maar wel een gegarandeerd succes. Zelf vind ik het thuis altijd erg leuk om mijn kamer/buitendeur een tekening te geven die te maken heeft met het seizoen waar we inzitten. Ook teken ik vaak iets op mijn keukenraam wat met het seizoen te maken heeft.

Op school

Ook op school is het leuk om de stiften te gebruiken. Wanneer je werkt met een thema binnen je klas kun je eenvoudig je lokaal in de sfeer brengen door een mooie tekening te maken. Ook zorgen dergelijke tekeningen voor minder inkijk (of in het geval van school ‘uitkijk’). Zo heeft mijn duo-collega aan het begin van het schooljaar allemaal ijsjes getekend op een raam en heb ik tegen kerst tekeningen op het raam gemaakt die met kerst te maken hadden.

Inspiratie

Ik vertelde al dat ik veel inspiratie haal vanuit google afbeeldingen of pinterest. Zelf heb ik inmiddels al behoorlijk wat ideeën verzameld op een pinterest-bord. Ook in (prenten)boeken kun je veel mooie afbeeldingen vinden die je op het raam kunt tekenen. Op het internet zijn er daarnaast ook webwinkels te vinden die sjablonen verkopen die je thuis kunt uitprinten, op je raam kunt plakken en dan kunt overtrekken.

Tip: doe je vouwgordijnen goed aan de kant, dan knoei je er niet op.

 

Krijtstift of raamstift; Voor gladde oppervlakken zoals ramen + tips en voorbeelden wat je ermee kunt maken