Rad van fortuin spelletjes

Rad van fortuin spelletjes

Bij Ikea kocht ik een Rad van fortuin. Ik kreeg er meteen allerlei lesideeën bij, maar ook spelletjes voor thuis. Ik schreef ze uit en maakte er materiaal bij dat je hier kunt downloaden. Voor kleuters, groep 3 en groep 4. 

Rad van fortuin

Ik zag het rad voor het eerst bij Tekstbureau Doppie. Ze gebruikte het rad van fortuin om de kinderen extra te laten oefenen voor spelling. Ze plakte er plaatsje op van de methode en zorgde voor dicteebladen erbij. De kinderen draaien aan het rad en schrijven het woord op dat bij het plaatje hoort.

Rad van fortuin spelletjes

Rad van fortuin kopen

Deze van Small Foot Company is ook leuk om te kopen.

In elkaar zetten

Het is van Ikea, dus je moet het zelf in elkaar zetten. Dit gaat heel makkelijk met de beschrijving, zeker als je wel eens kasten van Ikea in elkaar hebt gezet. Het was alleen lastig om de klapper bovenin te schroeven. Dit ging vrij moeizaam door het plastic. Met behulp van mijn man is het toch gelukt.

Lesideeën Rad van fortuin

Judith en Marjolein (collega’s van elkaar) maakten er een rijm-, letter- en cijferrad van. Het idee komt van Marjolein. Ze plakten er HEMA klittenband op, ook op de kaartjes plakten ze klittenband, zodat ze telkens kunnen wisselen. Met de cijfers maken ze plussommen, maar ook met de letters is van alles te bedenken.

Rad van fortuin in de klas

Ik mocht hun foto gebruiken voor dit blog.

Rijmen

Letters

Ik maakte letterkaartjes die je op het bord kunt plakken of kunt laten corresponderen met een cijfer. De letters passen bij de kim-versie van Veilig leren lezen. Je vindt hier ook de moeilijke uitgangen, zoals ing of lastige klanken aan het begin, zoals sch. Je kunt dus afwisselen met de klanken, zodat ze passen bij waar je bent in het schooljaar.

Letters Rad van fortuin

Letters 

Flitsen

Gebruik het Rad van fortuin om letters te flitsen. Draai een letter en laat de kinderen het noemen.

Letterbingo

Gebruik het rad om letterbingo te spelen. Geef de kinderen een kaart en draai het rad zodat ze een letter van hun kaart kunnen strepen. Je kunt de kinderen ook zelf een bepaald aantal letters opschrijven op hun wisbordje of een blaadje.

Woorden maken

Laat de kinderen woorden schrijven bij de letter die ze draaien. Ook handig om in te zetten bij spelling oefenen of een dictee.

Zinnen maken

Laat de kinderen van groep 4 zinnen maken die moeten beginnen met de gedraaide letter. Bijvoorbeeld: i –> Ik maai het gras.

Cijfers

Met de cijfers kun je vanzelf allerlei kanten op.

Tellen

Laat de kleuters een cijfer draaien. Vervolgens zoeken ze zoveel materialen, zoals kralen, bolletjes klei (die ze ook kunnen maken), of potloden zoals aangegeven staat op het Rad van fortuin.

Sommen maken

Laat de kinderen twee keer draaien. Met deze twee cijfers maken ze een plus- of erafsom, net wat jij aangeeft. Laat ze de som opschrijven en uitrekenen, op bijvoorbeeld een wisbordje. Dit kan ook goed in tweetallen. De één draait een som voor de ander.

Voor groep 3 is het handig om te beginnen met sommen tot de 10, dit kun je later uitbreiden. Voor alle groepen is een minsom van bijvoorbeeld 15 – 23 = nog te moeilijk. Laat de kinderen dan nog een keer draaien.

wisbordjes

Keersommen

Laat één van de kinderen draaien aan het Rad van fortuin. Diegene zegt de tafel op van het cijfer dat gedraaid is. Je kunt ook alle kinderen de tafel laten opnoemen. Bij de cijfers boven de 10/12 kunnen de kinderen een keersom bij het getal opnoemen. 15 is bijvoorbeeld de uitkomst van 5 x 3 of 3 x 5.

Woorden

Ik heb kaarten met woorden gemaakt waar je ook verschillende activiteiten mee kunt doen bij het Rad van fortuin. Ik koos voor woorden die in groep 3 aan bod komen.

Woorden Rad van fortuin

Woorden

Rijmen

Draai een kaartje en laat de kinderen rijmen op dat woord.

Woorden schrijven

Laat de kinderen uit groep 3 het woord draaien en het opschrijven of op hun letterdoos leggen.

Woordenschat

Laat de kinderen lange zinnen maken waar het woord in moet komen. Voor een voorbeeld kijk je po het blog de tasjesles.

Hak en plak

Hak en plak samen het gedraaide woord.

Zinnen schrijven

Kinderen in eind groep 3 en groep 4 kunnen zinnen schrijven met de gedraaide woorden.

Bewegend leren

Je kunt het Rad van fortuin ook inzetten tijdens bewegend leren. Zorg dan voor opdrachten waarin ze bewegen terwijl ze iets moeten doen. Bijvoorbeeld springend de tafel van 8 opzeggen. Of 5 woorden noemen met de letter s.

Energizer

Je kunt ook een energizer voor tussendoor aan de cijfers van het Rad van fortuin koppelen.

Spelletjes thuis

Je kunt ook heel snel leuke spelletjes maken bij het Rad van Fortuin voor thuis. Zet het ook eens in bij een kinderfeestje, succes gegarandeerd. Ik schreef opdrachten op post-its die ik op tafel plakte. De opdrachten waren bedoeld voor onze bijna 5-jarige kleuter die in groep 1 zit.

Rad van fortuin spelletjes

 1. Noem je lievelingsdier
 2. Noem een woord met twee klanken (bijvoorbeeld de)
 3. Pak zoveel dino’s
 4. Blijf 4 tellen op één been staan
 5. Spring zoveel keer op en neer
 6. Noem zoveel verschillende kleuren
 7. Zoek zoveel rechthoeken in huis
 8. Noem zoveel verschillende dino’s
 9. Rijm op broek
 10. Tel terug van 10 naar 0
 11. Tel vooruit vanaf dit getal
 12. Noem je lievelingskleur
 13. Pak zoveel kraaltjes
 14. Zing een liedje
 15. Geef iedereen een snoepje. Hoeveel heb je er nodig?
 16. Noem een dier met een k
 17. Hinkel 5 stappen
 18. Tel terug vanaf 18
 19. Noem een dier met een h
 20. Ren een rondje
 21. Met welke klank begint je naam?
 22. Spring zoveel op en neer
 23. Noem een dier met een v
 24. Gewonnen! Kies wat je wilt doen

Bekijk ook de spelletjes voor de bovenbouw

Er zitten affiliate links in dit blog.

Rad van fortuin spelletjes