Rapporten schrijven: tips

Rapporten schrijven: tips

Rapporten schrijven, het is altijd een hele klus. Ik geef je mijn tips en vroeg online ook hoe je ze het beste kunt schrijven. 

Rapporten schrijven

Elke school heeft zo zijn periodes voor de rapporten. Sommige scholen hebben twee rapporten per jaar, sommigen drie en de periodes verschillen ook nogal eens. De meeste scholen geven in februari en in juni rapporten mee. Precies na alle Cito toetsen. Maar het blijft een hele klus om ze te schrijven. Een persoonlijk verhaaltje voor elk kind (en dat zijn er nogal wat in de klas). En zorgen dat alle toegegevens erin staan. Hierbij handige tips voor het rapporten schrijven.

Wil je meer van dit soort tips? Bekijk dan de cursus Werkdrukverlichting voor leerkrachten

1. Geen afleiding

Zorg voor zo min mogelijk afleiding tijdens het schrijven. Sluit je op in een slaapkamer met je telefoon uit als je ze thuis maakt. Of doe de deur van je lokaal dicht, lamp uit als je een bureaulamp hebt, zodat het duidelijk is dat je even niet gestoord wil worden.

2. Kruis in je agenda

Zorg voor een lege ruimte in je agenda waarin je de rapporten kunt schrijven. Geen vergadering, geen overleg, geen telefoontjes, alleen rapporten schrijven die dag.

Bekijk ook de zinnen voor in de rapporten.

3. Blokkeer een tijdstip

Bedenk op welk tijdstip jij het fijnste werkt. Is dat in de avond? Zet het kruis in de agenda dan. Ik werk juist fijn in de ochtend, dus ging ik nog wel eens juist vroeg naar school om aan de rapporten te werken. Heb je ook minder afleiding van langslopende collega’s.

4. Geen geluid

Het is misschien een beetje gek om zo’n bouwvakkerskoptelefoon op je hoofd te zetten, maar de concentratie koptelefoon van de kinderen in de klas is heus niet zo’n gek idee. Denk maar aan het filteren van kakelende collega’s of BSO kinderen van een paar deuren verder.

5. Focus playlist

Bij mij helpt het ook goed om oordopjes in te doen met een focus playlist van Spotify. Kies dan voor bladeren –> genres en stemmingen –> focus. Maximum Concentration is mijn favoriet.

6. Timer

Zet een timer aan tijdens het schrijven van de rapporten. Na een tijdje is je concentratie op. Met een timer weet je hoe lang je door moet werken zonder afleiding te zoeken.

7. Haal een frisse neus

Even een wandelingetje maken, op het plein staan, of alleen even naar buiten. Frisse lucht helpt om erna weer verder te kunnen.

8. Verdeel het in stukjes

Niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld als je er tijd voor krijgt onder schooltijd. Maar als het wel kan: verdeel het in stukjes, doe niet alles in een keer. Het is ook fijn als je telkens een stukje doet, zodat je opmerkingen fris blijven.

9. Schrijf per onderdeel

Soms is het makkelijker om het rapport per onderdeel in te vullen in plaats van per kind. Dus van alle kinderen het gedrag achter elkaar. Dan allemaal taal achter elkaar aan, etc.

10. Pleit voor een LVS rapport

Heel fijn als je een programma kan gebruiken dat alvast de gemiddelden voor je berekent en het invult, zoals in Parnassys. Pleit ervoor dat je dit mag gebruiken, dat scheelt zoveel werktijd! Als je dit niet kan, bereken dan van tevoren alle gemiddelden, zodat je alles achter elkaar kunt invullen.

11. Werkdrukverlaging tip

Heb je iemand ambulant in de school vanwege de werkdrukverlaging? Vraag dan of hij of zij een dag of dagdeel je klas kan overnemen, zodat jij de rapporten kan schrijven.

12. Schriften open

Soms heb je geen cijfers die je kunt gebruiken, maar moet je de schriften in kijken. Ik kreeg deze tip: bij het schrijven alle schriften openleggen en ze indelen op score. Daarna pas de naam bekijken, zodat je toch strenger bent.

13. Samen gedrag en werkhouding beoordelen

Ga samen met een collega of duo zitten en beoordeel samen het gedrag en de werkhouding. Twee zien meer dan één.

14. Laat een collega nalezen

Vraag een collega om je rapporten na te lezen. Je kan toch net een spellingsfoutje hebben gemaakt ergens…

15. Kort en krachtig

Maak de verhaaltjes die je erbij typt kort, maar krachtig.

16. Persoonlijke zinnen schrijven

Maak de verhalen over de kinderen zo persoonlijk mogelijk. Soms schrijf je voor de ouders en soms voor het kind zelf. Denk aan een leuke anekdote of waar het kind echt goed in is en schrijf dat er ook bij.

17. Eerlijk, maar wel netjes formuleren

Schrijf eerlijk, maar wel in nette bewoording. Vraag je steeds af: Hoe zou het voor mij zijn als ik dit lees?

18. Gewoon doen

Het is ook gewoon een kwestie van ervoor gaan zitten en gaan!

19. Snoep en koffie

Drink liters koffie en eet drop of chocola. Niet goed voor je, helpt wel.

Wil je meer van dit soort tips? Bekijk dan de cursus Werkdrukverlichting voor leerkrachten

Bekijk ook de tips voor het oudergesprek.

Afbeelding van Monkey Business Images/Shutterstock

Rapporten schrijven: tips