Reactiespel Carnaval

Reactiespel Carnaval

Door Manon. Heb jij ook al eens een reactiespel gespeeld met je klas? Ik ben er enorm enthousiast over en wil je er daarom graag mee over vertellen. En natuurlijk trakteer ik je ook op een nieuw reactiespel carnaval.

Wat is een reactiespel?

Een paar jaar geleden kwam ik een reactiespel tegen op internet. Ik vond het op Pinterest en was er meteen enthousiast over. Ik probeer het uit in de klas en ook de kinderen vonden het erg leuk om te doen.  Een reactiespel bestaat uit losse kaartjes. Voor ieder kind een kaartje. Op dit kaartje staat een letterlijke opdracht die het kind moet uitvoeren. De opdracht is een reactie op het kaartje van een ander kind. Op deze manier ontstaat een kettingreactie en wanneer alle opdrachten goed zijn uitgevoerd kom je vanzelf aan het eind van het spel.

Voor wie is het reactiespel?

Het reactiespel kan door alle groepen gespeeld worden als de kinderen kunnen lezen. Om hun opdracht goed te kunnen uitvoeren moeten ze wel kunnen lezen wat er op hun kaartje staat. De opdrachten staan letterlijk op hun kaartje en dus is het spel te spelen met verschillende leeftijden. Het is wel van belang dat de kinderen een goede concentratie hebben. Ze moeten immers reageren op degene met het kaartje voor hen, dus goed opletten!

Wanneer speel je het reactiespel?

Het reactiespel is een kort spelletje dat ieder moment gespeeld kan worden. Dit spel is geschreven om te spelen in een klaslokaal. Heb je vijf minuten over ergens op de dag? Maak dan gebruik van een reactiespel. Je bent bezig met een spelletje, maar ook train je het begrijpend luisteren en de luisterhouding in het algemeen. Je kunt het spel meerdere keren spelen door de kaartjes onderling te wisselen.

Hoe speel je het reactiespel?

Zorg dat je de kaartjes print en uitknipt, of een kind laat uitknippen. Verdeel de kaartjes willekeurig onder de kinderen en geef ze de tijd hun kaartje met daarop de opdracht goed te lezen. Help eventueel je zwakke lezers om het kaartje te lezen. Het spel begint door het start signaal van de leerkracht, je zegt ‘START’. Het spel begint. Op het eerste kaartje staat; ‘Als de juf of meester start zegt, dan …… en dan volgt de opdracht. Ieder kaartje begint met; Wanneer iemand ……… doet, dan……..  Daarna volgt de opdracht  …….  doe jij dat. Op deze manier volgen de kinderen elkaar op en kom je vanzelf bij het einde. Het spel is afgelopen wanneer de laatste opdracht is afgerond. Vaak eindigt een reactiespel met het woord EINDE.

Reactiespel Carnaval

Omdat het bijna carnaval is dacht ik dat het leuk zou zijn om zelf een reactiespel te maken in dat thema. Toen ik aan de slag ging kwam ik er wel achter dat het minder makkelijk was dan ik dacht, maar ik vond het super leuk om te doen, dus er zullen er zeker nog meer volgen.

Dit reactiespel is gemaakt voor 28 leerlingen. Hopelijk spelen jullie het met veel plezier!

Reactiespel carnaval

Download

Natuurlijk vind je op deze site nog meer lesideeën rondom carnaval!

 

Reactiespel carnaval Juf Maike