Recensie e-book ‘Gymmen met peuters’ (+winactie!)

(Door Yvonne) Gymmen! Mijn peuters zijn er dol op!  Rondrennen met ballen en klimmen op de matten en banken vinden ze al leuk. Maar ik ben altijd op zoek naar nieuwe ideeën om de ontwikkeling van de peuters te stimuleren in de gymzaal. An-Sofie Maes mailde mij haar e-book : ‘Gymmen met peuters’. Ik probeerde 3 activiteiten uit en vertel hier wat ik van het boek vind. Aan het eind van deze blog lees je hoe je kans kunt maken op het e-book ‘Gymmen met peuters’.

Gymmen met peuters

In het voorwoord legt An-Sofie uit waar je, onder andere, rekening mee moet houden als je gymles aan peuters geeft; peuters zijn zeer egocentrisch ingesteld. Ze spelen naast elkaar en weinig met andere peuters en ze kunnen moeilijk op een plek blijven staan. Aan de hand van deze en andere feiten heeft An-Sofie een boek geschreven met leuke gymlessen geschikt voor peuters.

Het boek bestaat uit verschillende lessuggesties. Het zijn echter meer ideeën wat je peuters allemaal kunt aanbieden en wat je met het materiaal kunt doen, zoals ze schrijft: ‘De peuters die liever wat ronddolen tussen de bewegingsmaterialen moeten naar mijn mening die kans krijgen. Er is nog zoveel waar ze aan moeten wennen.’

Het boek is onderverdeeld in de hoofdstukken: klein materiaal, ritmiek, tikspelen, buiten spelen en groot materiaal. Bij elke activiteit wordt goed uitgelegd wat de bedoeling is en ook waarom je de activiteit wel of niet op deze manier aan de peuters aanbiedt. De lessen met klein materiaal hebben een duidelijke structuur: experimenteren, speelse opdrachten, spelletjes met het materiaal en een slotactiviteit.

Welke activiteiten heb ik uitgeprobeerd?

Ritmiek met de handtrom

Als inleiding liet ik de trom zien die ik had meegenomen naar de gymzaal. Ik vroeg aan de kinderen wat we allemaal met de trom konden doen. Daarna liepen we met de trommel door de gymzaal. Dit als opwarming voor de hoofdactiviteit. Daarbij begon ik met snel trommelen en dan liepen we als ‘muizen’. Als ik langzaam trommelde dan liepen we als ‘olifanten’. Je zag duidelijk dat de kinderen er plezier in hadden en ook mee gingen doen met de verschillende snelheden.

Daarna paste ik de activiteit iets aan. Ons thema was op dat moment ‘De tijger slaapt’ en ik wilde daarbij aansluiten. Ik verwerkte ‘wakker zijn’ en ‘slapen’ in de activiteit; ik liet de kinderen lopen (wakker zijn) als ik op de trommel sloeg. Als ik stopte met trommelen, gingen we slapen.

Als slot heeft An-Sofie een activiteit bedacht door bellen te blazen en deze door de kinderen te laten pakken. Ik was bang dat ze dan erg druk zouden worden, maar dat viel reuze mee: ze werden er rustig van.

Recensie e-book 'Gymmen met peuters' (+winactie!)

Gymmen met bierviltjes

We hebben al een bak met viltjes op de peuterspeelzaal maar die gebruiken we vooral om te sorteren. Ik vond het leuk om daar eens iets totaal anders mee te doen. Ik liet de viltjes zien; we benoemden de kleuren en de vorm van de viltjes. Daarna liet ik zien dat je ze gewoon in de gymzaal rond kon strooien. De kinderen vonden dat al heel leuk en gingen daarna met plezier spelen met de viltjes. Ze gooiden ermee, rolden ermee, stapelden ze op, etc. Dit hoorde bij de experimenteerfase.

Daarna kun je als leidster speelse opdrachten geven. Kun je ook bouwen met de viltjes? Of kun je er ook een rij mee maken? Of met een viltje op je hoofd lopen? Veel kinderen gingen me spontaan na doen, andere kinderen bleven nog doorgaan met een vorige opdracht, die waren daar nog niet op uitgekeken. We maakten ook een hele lange rij met de viltjes; die gingen we volgen en erlangs rennen.

Als afsluiting stopte ik het viltje achter mijn rug en moesten ze raden waar het viltje was. Dat vonden ze erg leuk, dus daarna stopte ik het viltje onder mijn voet en mochten ze weer raden.

Recensie e-book 'Gymmen met peuters' (+winactie!)

Lees ook: 5X SPELEN IN HET SPEELLOKAAL

Gymmen met kranten

Eerst liet ik de peuters zien wat je allemaal kunt doen met een krant: wapperen, ronddraaien, rennen, etc. Ook de kinderen bedachten iets en gingen spelen met de kranten.

Na een tijd ging ik wat dingen, die genoemd zijn in het boek, voordoen. Een aantal kinderen deden met me mee: we droegen een sponsje met de krant (met 2 peuters), we sprongen over de krant, etc.

Recensie e-book 'Gymmen met peuters' (+winactie!)

Daarna gingen we een spelletje doen: Ik zette de muziek aan en we dansten met de krant. Als de muziek stopte dan gingen we op de grond liggen en legden de krant op ons gezicht, buik, benen, etc. We hadden erg veel plezier met dit spelletje.

Als slotactiviteit telden we, met onze ogen dicht, tot tien en één peuter verstopte zich onder de krant. De andere kinderen moesten raden wie er verstopt was.

Conclusie 

Een erg leuk gymboek voor peuters waardoor je met niet al te duur materiaal erg leuke activiteiten kunt doen in de gymzaal. Vooral het hoofdstuk ‘tikspelen’, waarin je in stappen peuters tikspelletjes kunt leren, wil ik snel gaan uitproberen.

Wil je kans maken op dit boek?

Wij mogen één exemplaar van het e-book ‘Gymmen met peuters’ verloten onder de lezers van jufmaike.nl! Laat in een reactie onder dit bericht weten waarom je graag dit e-book wilt winnen. Op maandag 12 februari 2018 maken we de winnaar bekend.

Meer informatie over het boek ‘gymmen met peuters’ kun je vinden op de website van An-Sofie: https://ansofiemaes.weebly.com/