Recensie en (les)tips bij Franky van Leo Timmers

Franky van Leo Timmers is een van de kerntitels van Kinderboekenweek 2015. Franky is een zelfgemaakte robot. Past goed bij het leuke thema Raar maar waar – natuur en techniek. Recensie en (les)tips bij Franky van Leo Timmers

Franky

Franky

Sam houdt van robots. Hij denkt dat ze ver weg op een planeet wonen, maar niemand gelooft hem. Sam bouwt een robot te maken van allerlei losse onderdelen. Een radio is het hoofd, een stofzuiger het lijf, een hark en een snoeischaar de armen van de robot. Sam noemt hem Franky. Franky blijkt te leven en speelt graag met Sam. Totdat Franky graag naar zijn planeet wil waar hij eigenlijk vandaan komt. Hij wacht tot het ruimteschip hem komt ophalen. Met de telescoop ziet Sam Franky spelen op de planeet vol robots.

Wat vind ik?

Ik kreeg het boek in handen en had nog geen idee waar het over zou gaan. Ik bekeek de voorkant en dacht: ‘Wie is Franky?’ Het verhaal voorspellen, dat lukt je niet. Ik vind het een origineel verhaal. Natuurlijk, een robot wordt gemaakt door mensen. Maar dat ze van een andere planeet kwamen, wist ik niet ;). In dit boek draait het niet om de tekst. Die is er vooral als ondersteuning van het verhaal. Maar de illustraties, wow! Je kunt goed zien dat Leo Timmers grafisch vormgever is. Hij heeft een bijzondere, unieke stijl. En wat zijn er veel kleine grapjes te ontdekken in het boek. Zoals de robot die nog snel even een boom snoeit met zijn handsnoeischaar terwijl Sam naar hem gebaart dat hij stil moet zijn.
En, heel fijn, een goed prentenboek voor jongens. Ze zullen smullen van alle robots die in het boek staan. Het biedt veel kans om uit te werken. Want meiden zullen het stiekem ook een leuk boek vinden.

(Les)tips

Taal

Wat zou de robot zeggen? 

Laat de kinderen het taaltje van de robot vertalen. Laat ze bedenken wat de robot zegt. Laat de kinderen die dit kunnen, de zinnen opschrijven op geeltjes en bij de robot plakken.

De belevenissen van Franky op de planeet

Laat de kinderen bedenken wat Franky op de planeet doet. Wie zou zijn familie zijn? Wat eet hij graag? En wat vindt hij het leukste om te doen?

Rekenen

Bouwen

Laat de kinderen Franky bouwen van materiaal in de klas. Laat de verschillende vormen van het lijf van Franky zien en stimuleer de kinderen dit na te bouwen.

Van klein naar groot

Laat de kinderen de robots die ze hebben gebouwd, op volgorde zetten van klein naar groot.

Creatief

Maak zelf een Franky

Laat de kinderen een robot bouwen van kosteloos materiaal. Geef ze de vrijheid om hun robot eruit te laten zien zoals zij willen. Ze kunnen de robot beplakken met gekleurd papier of schilderen.

De planeet

Laat de kinderen bedenken hoe de planeet van Franky eruit ziet. Laat ze de planeet schilderen of kleien, zodat hun zelfgemaakte robot hier kan spelen.

Techniek

Maak een Franky

Praat met de kinderen over waar Franky van is gemaakt. Laat de verschillende onderdelen, zoals de radio en de stofzuiger langs komen. Zorg voor oude elektrische apparaten, zoals een computer die niet meer werkt. Geef deze materialen aan de kinderen en laat ze er hun eigen robot van maken.