Recensie en lestips bij Het grote pinguïnfeest. En win het boek!

Het grote pinguïnfeest is een feestelijk zoek-boek. Oma is jarig, maar is haar kleding kwijt. Hier vind je de recensie met lestips voor in de kinderboekenweek. En je kunt het boek winnen! 

 Het grote pinguinfeest

Oma pinguin viert haar 90e verjaardag en de krant wil op bezoek komen. Maar oma is haar feestkleding kwijt. Pim en Paultje gaan haar helpen zoeken.
Het grote pinguinboek van Christian Jeremies Fabian Jeremies is een vrolijk zoekboek vol pinguins en grappige gebeurtenissen. Het is vertaald door Jozua Douglas en wordt uitgegeven door de Fontein. 

Het grote pinguinfeest

Wat vind ik?

Wat is er veel te zien in het boek! Het lijkt erg op de Waar is Wally? boeken, maar dan vol pinguins. Je kunt uren praten over alles wat er te zien is op de platen.
Ik houd van grote boeken, zeker zodat de kleuters in de klas het boek dan goed kunnen zien. Voor de afbeeldingen moeten ze wel wat dichterbij komen zitten, die zijn heel gedetailleerd.
Je kunt van alles met dit boek. Uren praat- en speelplezier gegarandeerd!

Tips voor thuis en op school

Taal
 • Voorin het boek staan figuurtjes die je in het boek kunt vinden. Bespreek met de kinderen per plaat waar deze figuren zijn en wat ze doen.
 • Natuurlijk kun je samen met de kinderen zoeken naar de onderdelen van de feestoutfit die oma noemt. Bespreek goed met elkaar waar je het onderdeel gevonden hebt. En wat er op dat moment met dat voorwerp gebeurd.
 • Trek de afbeeldingen naar de belevingswereld van de kinderen. Stel ze vragen
  1. Hoe oud is jouw oma?
  2. Ben je wel eens naar een groot feest geweest? Hoe zag dat eruit en wat kon je er doen?
  3. Heb je ook een feestoutfit? Hoe ziet die eruit? En wanneer trek je deze aan?
  4. Heb je wel eens in de krant gestaan en waarmee?
  5. Wat is er allemaal nodig om een feest te vieren?
  6. Heb je wel eens geholpen bij de voorbereiding van je verjaardag en wat deed je dan?
  7. Bak je wel eens iets, zoals een taart?
Fonemisch bewustzijn
 • Laat de kinderen een verlanglijstje maken. Ze kunnen bijvoorbeeld uit tijdschriften hun favoriete speelgoed knippen en plakken. Ze kunnen zelf de eerste letter van dit speelgoed opschrijven of stempelen. Wellicht kunnen sommige kinderen het hele woord erbij schrijven.
 • Ontleed de kledingstukken van oma in klanken met de kinderen. Bijvoorbeeld het woord jurk: j-u-r-k.
 • Rijm op de kledingstukken.
Rekenen
 • Tellen, tellen, tellen. Je kunt alle pinguins tellen, de pinguins met en zonder kleding, de kledingstukken. En er valt nog veel meer te tellen natuurlijk.
 • Waar zijn er minder van? Van de pinguins met of de pinguins zonder kleding?
 • Leg allerlei kledingstukken op tafel. Sorteer deze met de kinderen: op kleur, op soort, op grootte, etc.
 • Welke pinguin is het grootst en welke het kleinst? En welke is lang en welke is kort? Zijn er ook dikke en dunne en smalle en brede pinguins te ontdekken in het boek?
Creatief
 • Teken een grote pinguïn op papier. Laat de kinderen de kledingstukken van oma uit gekleurd papier knippen. Deze plakken ze op de grote pinguin.
 • Oma krijgt een hele grote taart. Knip en plak een grote taart samen met alle kinderen. Maak deze zo groot als de muur in je klas. Je kunt er ook een van dozen bouwen.
 • Teken een familiefoto van alle pinguins op de verjaardag.

Winnen!

Win Het grote pinguïnfeest! Speciaal voor de kinderboekenweek mag ik van de Fontein drie van deze fantastische boeken weg geven. Wat moet je doen? Geef een reactie met het beste feest dat je ooit hebt mee gemaakt.
Op de laatste dag van de kinderboekenweek, 12 oktober, maak ik de drie winnaars bekend.

Winnaars

En de winnaars (getrokken via Random.org) zijn:

Lisanne, Richelle en Willeke.

Veel plezier met het boek!