Recensie en (les)tips ‘Billy de Kip’

Kippiejajee! Billy de Kip van Uitgeverij David & Goliat ligt in de winkels! Ontmoet Billy, zijn zusjes en de gemene vos in dit bijzondere prentenboek op rijm geschreven. Billy de Kip is geschreven door Marcel van Driel en Jeroen Schipper. De illustraties zijn gemaakt door Jort van der Jagt

Je leest een recensie over het boek met leuke tips voor thuis en in de klas. Leuk voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar. Ga je mee de vos verslaan?

Tok op, vos!

Billy is met zijn zusjes op de vlucht voor de vos. De vos heeft de vader en moeder van Billy en zijn zusje opgegeten. Helaas brak er een wiel van hun huifkar af, ze kunnen niet meer verder. In het boek bedenkt Billy allerlei plannetjes om de vos tegen te gaan. Het gaat hard tegen hard. De vos is namelijk ook heel slim! Er verdwijnen zusjes van Billy door slinkse plannetjes van de vos. Uiteindelijk vechten de vos en Billy samen tegen een groot gevaarte. En zo worden de vos en Billy vrienden en zijn de zusjes gered.
Hoe de vos en Billy tegen elkaar vechten, vertel ik niet. Het is veel leuker om de bijzondere afbeeldingen in het boek goed te bekijken en het verhaal op rijm met de kinderen te lezen.

Wat vind ik?

Het is een ander prentenboek dan alle anderen en dat maakt het juist zo goed! Jongens zullen smullen van de strijd tussen de vos en Billy. Wat een prachtige plannen maken ze om elkaar te verslaan! Het zal de fantasie van de jongens prikkelen. De donkere illustraties zullen de jongens ook aanspreken. Ze zullen het snel uit de boekenkast pakken. Maar ook de meisjes zullen het boek graag lezen. Billy red op heldhaftige wijze zijn zusjes wat ze wel erg lief zullen vinden. De gedetailleerde illustraties zal ze ook aanspreken, er is van alles te zien! Het prentenboek is een bijzondere en daardoor noodzakelijke aanwinst voor je boekenkast.

Doetips

Gesprek

 1. Kijk naar de omslag van het boek. Praat met de kinderen over de omslag en de titel van het boek. Waar zal het boek over gaan? Wie is Billy? En wat zal de rol van de vos zijn in het boek?
 2. Wat weet je over kippen? Is Billy een kip of een haan? Wat denk je dat Billy van zijn skills kan inzetten?
 3. Wat denk je dat Billy allemaal bedenkt om de vos te verslaan?
 4. Hoe zou je zelf de vos willen verslaan?

Rekenen

 • Tel de kippen in het boek. Hoeveel zusjes heeft Billy? En hoeveel kippen zijn er in het hele boek?
 • Maak sommetjes met de kippen. Tel op elke bladzijde het aantal kippen, schrijf die op. Maak er uiteindelijk een som van, waarbij je alle kippen erbij op telt.
 • Tel de prachtige bloemen in het boek.
 • Teken de kippen, bijvoorbeeld in een bus voor de bussommen. In het boek gaan er wat kippen van af. Hoeveel kippen blijven er dan over?
 • Welke kip is het grootst? En welke het kleinste?
 • Welke kip is het jongst en welke het oudste? Waarom?

Creativiteit

 • Laat de kinderen bedenken hoe zij de vos willen verslaan. Laat hen een tekening maken van hun spannende apparaat.
 • Je kunt de kinderen ook hun ‘wapen’ tegen de vos of juist voor de vos zelf knutselen. Laat ze gebruik maken van kosteloos materiaal, touw, veren en wat ze zelf willen gebruiken. Je zult zien dat de kinderen hun fantasie goed zelf de vrije loop kunnen laten gaan. Ze eerst een ontwerptekening laten maken is een goed idee.
 • Maak zelf een hok voor de kippen. Gebruik hier echt gaas voor. De kippen en de vos zelf kun je maken van wc-rolletjes.

Drama

 • Laat de kinderen door de ruimte lopen. Hoe loopt een sluwe vos? En hoe loopt een jonge haan? En een jonge kip? Laat de kinderen alle bewegingen maken.
 • Speel het verhaal na. Geef elke zus van Billy een ander karakter dat je van tevoren goed oefent.